Pojavljajo se številne spletne prevare, zato previdno

Od ljubezenskih spletnih prevar, do lažnih spletnih trgovin, prevar pri spletnem nakupovanju... Preventivno opozorilo.

Prlekija-on.net, sreda, 29. december 2021 ob 11:37
Previdno na spletu

Previdno na spletu

Policisti Policijske uprave Murska Sobota so v zadnjem času zaznali posamezne primere spletnih prevar. Internet je postal zelo privlačen za spletne kriminalce. Napadalci z umetelnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo dragoceno finančno informacijo. Prevare, v katerih nastopajo vaši že zdavnaj pozabljeni in preminuli svojci ali nigerijski princi, še zdaleč niso več edino sredstvo za doseganje cilja. Spletni kriminalci postajajo vse bolj inovativni in vse teže jih je odkriti. Sodobni spletni prevaranti bodo storili vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov, pri tem pa so se pripravljeni vživeti v najrazličnejše vloge, od direktorja do romantičnega ljubimca.

Ljubezenska spletna prevara

Sleparji ciljajo žrtve na spletnih mestih za zmenke, lahko pa za vzpostavljanje stika uporabijo tudi družbena omrežja ali e-pošto. Kateri so prepoznavni znaki? Nekdo, ki ste ga nedavno spoznali v spletu, izrazi globoka čustva do vas in želi zasebno klepetati z vami. Morda vas prosi, da pošljete svoje intimne fotografije ali videoposnetke. Najprej pridobi vaše zaupanje. Nato prosi za denar, darila ali podrobnosti bančnega računa ali kreditne kartice. Če ne pošljete denarja, vas lahko poskuša izsiljevati. Če ga pošljete, zahteva še več.

Ali ste žrtev? Naj vas ne bo sram. Takoj prekinite vsakršen stik. Če je mogoče, shranite vso korespondenco. Prijavite policiji. Prijavite spletnemu mestu, na katerem ste imeli prvi stik s prevarantom. Če ste razkrili podatke o računu, se obrnite na banko.

Lažne spletne trgovine, prevare pri spletnem nakupovanju

Spletne ponudbe so pogosto dober nakup, vendar pazite na prevare. Kaj lahko storite?
Uporabljajte domače spletne trgovine, če je le mogoče - najverjetneje boste lažje rešili morebitne težave.
Izdelek, ki ga kupujete, temeljito preučite - pred nakupom preberite mnenja.
Uporabljajte kreditne kartice - tako imate več možnosti za povračilo denarja.
Plačujte samo z uporabo varnih plačilnih storitev - ali prodajalec zahteva plačilo z nakazilom ali storitvijo za prenos denarja? Razmislite še enkrat!
Plačujte samo, če imate vzpostavljeno varno internetno povezavo - ne uporabljajte brezplačnega ali javnega omrežja Wi-Fi.
Plačujte samo z varno napravo - poskrbite, da bosta vaš operacijski sistem in varnostna programska oprema posodobljena.
Bodite pazljivi pri oglasih, ki ponujajo neverjetne ponudbe ali čudežne izdelke - če je slišati preveč dobro, da bi lahko bilo resnično, verjetno tudi je!
Ali se odpira pojavno okno z obvestilom, da ste prejeli nagrado? Premislite dvakrat. Morda boste zadeli samo zlonamerno programsko opremo.
Če izdelka ne dobite, se obrnite na prodajalca. Če ni odgovora, se obrnite na banko.
Vsak sum goljufije vedno prijavite policiji, tudi če niste bili žrtev.

Več informacij: Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo


Več v Črna kronika