Odpravite vnetje mehurja! Preverjeni nasveti za odpravo težav z mehurjem

Ker človeško telo tvori kar med 60 do 70 odstotkov vode, ni zaman pregovor, da je voda življenje. Človek za normalno delovanje potrebuje vnos med dvema in tremi litri tekočine dnevno, najbolje vode ali drugih nesladkanih pijač.

Moja Lekarna d.o.o., sreda, 12. januar 2022 ob 09:50
Odpravite vnetje mehurja

Odpravite vnetje mehurja

A večji kot je vnos tekočine, večja in pogostejša je potreba po njenem izločanju, pri čemer lahko prihaja do različnih težav. Naša spletna lekarna ponuja več prehranskih dopolnil, ki te ne le odpravljajo, temveč tudi preprečujejo.

Da bi vam jih predstavili, se v tokratnem prispevku posvečamo vnetju mehurja, pogosto preprosto imenovanem prehlad mehurja (cistitis).

Mehur: zbiralnik urina

Mehur oziroma sečni mehur (vesica carinaria) je organ sečil, katerega naloga je zbiranje seča. Gre za votel mišičast organ v mali medenici, ki navkljub temu, da seč iz ledvic izteka neprekinjeno, omogoča zavestno in občasno izločanje urina.

Na splošno se potreba po uriniranju pri odraslem človeku pojavi, ko je v mehurju med 300 in 500 ml seča, čeprav ta lahko zadržuje do 900 oziroma 1500 ml. V primeru prehlada ali kakršnih koli drugih težav bo nuja po uriniranju seveda pogostejša, nemalokrat pa tudi močnejša in neprijetnejša.

Vnetje mehurja je eno najbolj razširjenih bolezenskih stanj

Vnetje mehurja se pogosteje pojavlja pri ženskah kakor moških, vendar to ne pomeni, da se moškim mehur ne more vneti. Celo nasprotno. Morda se simptomi, ki najavljajo obolenje, res pojavijo redkeje, a so močnejši in zdravljenje dolgotrajnejše, saj vnetje pri moških praviloma prizadane tudi prostato.

Za primer: za zdravljenje vnetja mehurja pri ženskah zadostuje tridnevno antibiotično zdravljenje, medtem ko zdravljenje pri moških traja od dveh do štirih tednov, pri tem pa je nemalokrat potrebna tudi hospitalizacija bolnika.

Vnetje mehurja

Razlogov za to, da je vnetje pogostejše pri ženskah kakor moških, je več. Med najpogostejšega sodi dejstvo, da je ženska uretra (sečnica, urethra) krajša od moške. In ker je za večino vnetij kriva bakterija (njen vir so lahko toplice ali morje), ta lažje vstopi v žensko kakor moško telo.

Poleg tega med razloge štejemo še diafragmo, ki jo posamezne ženske uporabljajo kot kontracepcijsko sredstvo, tampone in pomanjkanje estrogena, s katerim se srečujejo ženske v menopavzi.

Vzroki za težave urinarnega trakta

Infekcija urinarnega trakta lahko zajame različne organe, vendar ta najpogosteje prizadane spodnja sečila. Te se lahko zdravi tudi s tabletami, ki pomirjajo razdražljiv mehur, podpirajo delovanje sečil in zdravijo njihovo vnetje ter jih izpirajo, kar preprečuje nalaganje ledvičnega peska.

Urinarni trakt sicer tvorijo:

  • ledvice -> funkcija: čiščenje krvi in proizvajanje urina
  • sečevod -> funkcija: povezovanje ledvic z mehurjem
  • mehur -> funkcija: zbiranje urina
  • sečnica -> funkcija: povezovanje in prenašanje urina iz mehurja (do urinacije)

Večina vnetij je akutne narave in pripelje do otekanja sluznice ter draženja živčnih končičev, poznamo pa tudi kronična vnetja. Ta je priporočljivo prepoznati kar najhitreje, še bolje pa jih je preprečiti, saj lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Kot preventivo naša spletna lekarna priporoča prehransko dopolnilo v prahu Valens D-Manoza, inovativni, veganom primeren naravni vir enostavnega sladkorja, prisotnega celo v zelenjavi in sadju. V kolikor ste bolj mobilni in je za vas pomembna prav vsaka minuta pa izkoristite prilagojeno Direkt obliko v izdelku: Femidoc UroExpress Direkt vrečke. Pogosto pa se predvsem starejši posamezniki raje zatekajo k enostavnejši in preizkušeni metodi, ter si pripravijo čaj.

Ta se v našem telesu tvori iz glukoze, in sicer na površini sečnega trakta ter v mehurju, uživanje prahu Valens D-Manoza pa poskrbi za hitro izločanje tega skozi ledvice v urinarni trakt. Ker je dopolnilo učinkovito tudi v času težav, je primerno za uporabo skozi daljše časovno obdobje.

Vnetje mehurja

To je še posebej priporočljivo za tiste, ki se srečujejo s ponavljajočim vnetjem, h kateremu so nagnjeni ljudje s pogostimi spolnimi odnosi (z različnimi partnerji), uporabniki spermicidov in tisti z genetskimi predispozicijami za okužbo, medtem ko so posebej izpostavljene nosečnice.

Znaki vnetja mehurja

Vnetju se najlažje izognemo, če skrbimo za splošno telesno odpornost. Priporočljivi so gibanje na svežem zraku, uravnotežena, zdrava, sezonska in lokalna vitaminsko bogata prehrana, zadostna količina spanja ter dobro počutje.

Poleg tega je tveganje za okužbo z bakterijo mogoče preprečiti tudi z izpraznitvijo mehurja neposredno po spolnem odnosu, tuširanjem namesto kopanjem, pitjem zadostne količine tekočine in rednim odvajanjem urina, saj njegovo zadrževanje predstavlja idealno gojišče za razvoj bakterij.

Če pa do vnetja vendar pride, ga najlažje prepoznate po naslednjih simptomih:

  • močna in pogosta potreba po uriniranju,
  • pekoč in boleč občutek med uriniranjem,
  • moten ali temnejši urin,
  • urin močnega, neprijetnega vonja,
  • odvajanje urina po kapljicah in
  • bolečine v medenici.

Vnetje ledvic se poleg naštetega kaže v obliki bolečine v hrbtnem predelu v višini ledvic, vročini, slabosti, bruhanju in celo krvavitvah. V primeru slednjega je nujna zdravniška oskrba, naša spletna lekarna pa vam sočasno z antibiotičnem zdravljenem svetuje uživanje mikroorganizmov in probiotikov Terra Nova.

Ker so probiotiki pomembni za obstoj mikroorganizmov, Terra Nova nadomešča njihov manko in povečuje stopnjo biorazpoložljivosti ter koristnosti njihovega delovanja. Gre za holistično inovacijo polnovrednih hranil in bogatih živil.

Vnetje mehurja

Spletna lekarna svetuje

Vnetje mehurja vsaj enkrat v življenju prizadane vsakega odraslega človeka, kot smo spoznali v tem prispevku, pa so ženske bolj nagnjene k okužbam. A lahko v njihov izogib navkljub temu največ storimo sami. Poleg uživanja preventivnih prehranskih dopolnil, ki jih najdete v naši spletni lekarni, oziroma ustreznega zdravljenja težav z mehurjem, vam poleg naštetega svetujemo pitje zeliščnih čajev (kopriva, brezovi listi, timijan), uživanje brusnic, redno in celotno praznjenje mehurja ter nošenje ohlapnejših oblačil in bombažnega spodnjega perila, ki ne zadržuje vlage.

V primeru vprašanj, povezanih z vnetjem mehurja ali izdelki v spletni lekarni, smo vam strokovnjaki Moje lekarne na voljo na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com:

  • Živa Kukman, magistra farmacije,
  • Tatiana Makarova dr. med.,
  • Lukanc Maja, magistra farmacije,
  • Lukanc Tanja, magistra farmacije,
  • Petronio Isabel, magistra farmacije,
  • Monika Kozjek, medicinska sestra,
  • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,
  • Zdravko Plečnik, magister farmacije,
  • Andreja Kolarič, farmacevtski tehnik,
  • Andreja Jelovšek, farmacevtski tehnik.

Zanimivo branje: Vnetje mehurja, trebušne slinavke, ušes, sinusov, ledvic, dlesni ... pri odraslih in otrocih!

Članek je pripravila: Maja Lukanc, mag.farm.

Literatura

  1. Columbia University - Interstitial Cystitis (Bladder Inflammation): https://www.columbiadoctors.org/treatments-conditions/interstitial-cystitis-bladder-inflammation
  2. Cleveland Clinic - Bladder Inflammation (Cystitis): https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21203-bladder-inflammation-cystitis
  3. Sonal Grover, MD, Abhishek Srivastava, MD, Richard Lee, MD, and Ashutosh K. Tewari, MD, M.Ch - Role of inflammation in bladder function and interstitial cystitis. Ther Adv Urol. 2011 Feb; 3(1): 19-33.
  4. Bumrungrad International Hospital - Cystitis (Inflammation of the Bladder): https://www.bumrungrad.com/en/conditions/uti-urinary-tract-infection
  5. Urology Care Foundation - What is Interstitial Cystitis(IC)/Bladder Pain Syndrome?: https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/i/interstitial-cystitis


Več v Kultura in izobraževanje