Spominski dan SEVER in počastitev 30. letnice osamosvojitve Republike Slovenije

Na spominski dan SEVRA se spomnimo na 1. december 1989 ko je bil napovedan tako imenovani »miting resnice« v Ljubljani, dogodka, ki bi lahko vodil v izredne razmere z namenom destabilizacije slovenske politike, ustvarjanja dvoma v javnosti, za posledico bi lahko imel vnovično podrejeno vlogo do takratne jugoslovanske centralistične in hegemonistične politike.

Prlekija-on.net, nedelja, 16. januar 2022 ob 09:14
Spominski dan SEVER

Spominski dan SEVER

V sredo 12.1.2022 je v Kulturnem domu na Tišini, s pričetkom ob 16 uri, potekala osrednja slovesnost ob spominskem dnevu SEVER in počastitvi 30. letnice osamosvojitve Republike Slovenije. Slovesnost je pripravilo Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje v sodelovanju z Občino Tišina.

Na spominski dan SEVRA se spomnimo na 1. december 1989 ko je bil napovedan tako imenovani »miting resnice« v Ljubljani, dogodka, ki bi lahko vodil v izredne razmere z namenom destabilizacije slovenske politike, ustvarjanja dvoma v javnosti, za posledico bi lahko imel vnovično podrejeno vlogo do takratne jugoslovanske centralistične in hegemonistične politike in to samo zato, ker je bil slovenski družbenopolitični in kulturni prostor od ostalih takratnih republik mnogo bolj razgiban in živahen.

Slovenski prostor se je že takrat učil dihati demokratično in pluralno. Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in vsega slovenskega ljudstva ter izredne profesionalnosti takratne milice je z akcijo poimenovano »Sever« ideja propadla. Mitingu resnice smo enotno in odločno rekli ne. Mitinga ni bilo, Sever je ostal in obstal.

Zbrane je najprej nagovoril župan Občine Tišina g. Franc Horvat. Slavnostni govornik na prireditvi je bil g. Milan Horvat.

Priznanja sta zaslužnim podelila generalni tajnik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER g. Anton Pozvek in predsednik Policijsko veteranskega društva SEVER za Pomurje g. Drago Ribaš. Priznanja so prejeli:

  • Jože Kuplen plaketo osamosvojitve,
  • mag. Olga Karba srebrni znak.
  • Janez Konrad srebrni znak,
  • Ljudmila Kovačič srebrni znak,
  • Peter Horvat srebrni znak,
  • Ludvik Bokan srebrni znak,
  • Jože Dšuban bronasti znak,
  • Franc Šlihthuber bronasti znak,
  • Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona - pisno zahvalo in
  • Občina Gornja Radgona - pisno zahvalo.

Po podelitvi priznanj sta zbrane nagovorila tudi generalni tajnik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER g. Anton Pozvek in predsednik Policijsko veteranskega društva SEVER za Pomurje g. Drago Ribaš.

Prireditve se je udeležil tudi direktor PU Murska Sobota Damir Ivančič mag..
Kulturni program so pripravili in izvedli učenci in učenke OŠ Tišina pod vodstvom mentorjev in mentoric.
Prireditev je povezoval ga. Suzana Rauš iz PU Murska Sobota.

Veteranski pozdrav
Janez Vencelj - podpredsednik PVD SEVER za Pomurje



Več v Kultura in izobraževanje