Pohodniki od Male Nedelje tudi letos izdelali najlepšo skulpturo kralja Matjaža

Zaradi epidemiološke situacije je na jubilejnem tridesetem tekmovanju v Črni na Koroškem sodelovalo le sedem povabljenih ekip.

Branko Košti, ponedeljek, 31. januar 2022 ob 18:12
30. Gradovi kralja Matjaža

30. Gradovi kralja Matjaža

Že drugo leto zapored je bila prireditev Gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem drugačna kot dolgo vrsto let, odkar jo pripravljajo v tem koroškem kraju. Razlog je seveda znan, epidemija koronavirusa. Pa vendar so se v soboto, 29. januarja, na Matevževih travnikih v bližini črnjanskega stadiona, na povabilo organizatorjev in Občine Črna na Koroškem, ob strogem upoštevanju PCT pogojev, zbrali najzvestejši udeleženci te zimske prireditve.

Med sedmimi povabljenimi ekipami so bili tudi Pohodniki, sekcija TD Mala Nedelja - Radoslavci, ki so snežne skulpture v Črni gradili že šestnajstič. Velika večina sodelovanj je bila uspešna, saj so bile njihove skulpture skoraj vsako leto med najlepšimi in kot take nagrajene s priznanji s strani strokovnih komisij, bodisi kralja Matjaža in Alenčice, največkrat pa so jih za zmagovalce izglasovali obiskovalci. Tradiciji se niso izneverili niti letos, saj je kralj Matjaž, ki se je točno ob dvanajstih na prizorišče, skupaj z Alenčico, spustil po jeklenici za adrenalinske spuste Olimpline, skulpturo, ki so jo izdelali Pohodniki na čelu s Stanetom Marohom, proglasil za najlepšo.

Malonedeljski Pohodniki so organizatorjem ob tridesetletnici prireditve pustili tudi trajen spomin, saj so jim predali skulpturo kralja Matjaža iz lesa v naravni velikosti, katero je izdelal Stane Maroh.

Posebno atrakcijo letošnje jubilejne prireditve so predstavljale skulpture iz ledu, katere je s svojo ekipo izdelal znani mojster Miro Rismondo.

Organizatorji so že pred mesecem dni vedeli, da ta tradicionalna in v običajnih okoliščinah največja zimska prireditev na Koroškem ne bo potekala kot po navadi, zato so se odločili za inovativen pristop. Že v začetku januarja so povabili ustvarjalce, da se na prireditev vključijo tako, da zgradijo sneženi ali ledeni grad kralja Matjaža na svojem dvorišču, travniku, parku ..., izdelajo grad iz drugih materialov (kartonskih škatel, embalaže, papirja, plastike, kock...) ali narišejo svoj grad na papir, platno, karton, steno. les, glino... Svoj izdelek naj fotografirajo in največ po 3 fotografije najpozneje do 6. februarja, pošljejo na e naslov: tic@crna.si. Za izdelek je treba navesti tudi njegov format - za risbice oz. mere (širino, dolžino in višino) - za makete in skulpture in starost ustvarjalca - do 15 let ali nad 15 let. Najboljše stvaritve bodo razglasili in seveda tudi bogato nagradili 24. februarja, ko goduje Matija, ki pregovorno led razbija. Torej, še šest dni je časa za vse, ki želijo sodelovati v natečaju.

Foto: Mirko Zemljič



Več v Družabno