V 71. letu starosti umrl edinstven in samosvoj ustvarjalec Marko Brecelj

Brecelj je slovel po svojih unikatnih kulturnih izvajanjih, sam jim je pravil metode mehkega kulturnega terorizma. Večkrat je bil gost tudi v Ljutomeru.

Prlekija-on.net, petek, 4. februar 2022 ob 16:37
Marko Brecelj

Marko Brecelj

Radio Koper poroča, da je v petek zjutraj v 71. letu starosti umrl kantavtor, edinstven ter samosvoj ustvarjalec Marko Brecelj. Brecelj je v svoji okrog 50 let trajajoči karieri, med drugim objavil samostojni album Coctail, kjer je sodeloval z Bojanom Adamičem ter tri plošče s skupino Buldožer, v kateri je deloval kot pisec večine besedil in glavni pevec. Napisal je tudi glasbo za film Živi bili pa videli in zanjo dobil puljsko zlato areno. Leta 1991 je prevzel vodenje Mladinskega kulturnega, socialnega in multimedijskega centra v Kopru in ustanovil Društvo prijateljev zmernega napredka.

Brecelj je slovel po svojih unikatnih kulturnih izvajanjih, sam jim je pravil metode mehkega kulturnega terorizma. Večkrat je bil gost tudi v Ljutomeru.

Marko Brecelj

Po legendarnem Marku Breclju – Marko Brecelj in neprespana noč


Kot lahko razberemo z wikipedie, je svojo glasbeno pot sicer začel kot violinist v kvartetu Trije črnci in v ljubljanskem triu Krik. Kasneje je igranje violine opustil. Najprej je širšo publiko opozoril nase kot kantavtor in šansonjer z nastopom na Mladinskem festivalu v Subotici leta 1974, kjer je tudi prejel nagrado strokovne žirije. Istega leta je v sodelovanju z aranžerjem Bojanom Adamičem izdal ploščo Cocktail. Plošča je bila nagrajena z nagrado »Sedem sekretarjev SKOJ-a«. Na albumu je bila predstavljena tudi pesem Hiškar Rogač, ki jo je posnel z nekaterimi člani skupine Sedem svetlobnih let. Z njimi je Marko ustanovil rock skupino Buldožer, kjer je deloval kot pisec večine besedil in pevec. Eden izmed vrhuncev skupine je bila tudi plošča Pljuni istini u oči. V okviru te vsejugoslovanske atrakcije je Brecelj postal eden vidnejših frontmanov, vokalistov in avtorjev na jugoslovanskem rockovskem prizorišču konca 70-ih let 20. stoletja.

V skupini je ostal do leta 1979 in z njo posnel dve plošči LP ter sountrack za film Živi bili pa vidjeli, ki je tudi izšel v obliki mini LP-ja, na puljskem filmskem festivalu pa je dobil Zlato areno. Nato je skupino zapustil in se vrnil h kantavtorstvu ter ustvaril nekaj pesmi, ki so v alternativnih glasbenih krogih postale hiti (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.).

S pesnikom Ivanom Volaričem - Feom sta združila svojo kreativnost v Duu Zlatni zubi. Leta 1983 in 1984 je vodil bend Marjanov čudni zajec. Leta 1986 je nato zopet izdal kantavtorski album Desant na rt Dobre nade, konec 80-ih pa je svoje moči združil še s saksofonistom Primožem Šmitom in baskitaristom Alešem Joštom v projektu Javna vaja. Kot gost je sodeloval z različnimi glasbenimi skupinami (SRP, Strelnikoff itd.). Za njegovo delo je značilna ironija in kritika malomeščanske družbe.

Po letu 1981 je dolga leta vodil Mladinski, kulturni, socialni in multimedijski center (MKSMC Koper) v Kopru (do njegove ukinitve oz. izselitve 2015), Društvo prijateljev zmernega napredka ter stranko Akacije. Kandidiral je na vseh volitvah za mesto koprskega župana in po izvolitvi Borisa Popoviča vsak dan njegovega mandata izvajal monumentalni performans imenovan Kolenovanje pred mestno občino. Bil je svetnik v mestnem svetu MO Koper (2003-2007). Izvedel je vrsto "mehkoterorističnih" akcij; ena od njih je vatentat, ko s pihalnikom izstreliš v nasprotnika košček vate. V svojem dolgem ustvarjalnem življenju zamenjal več identitet in se v slovenski javnosti prikazoval v različnih personifikacijah.

Leta 2019 je dobil Ježkovo nagrado.

Marko Brecelj v Ljutomeru

Pohvale ljutomerski županji tudi iz Kopra
Več v Črna kronika