Slovenski praznik kulture v vrtcu Mala Nedelja

V vrtcu se trudijo, da se vsakodnevno srečujejo s kulturo skozi različne dejavnosti. Otroke vzgajajo kulturnega obnašanja v vrtcu, do prijateljev, knjig, starejših oseb, navajajo jih na vljudnostne izraze.

Prlekija-on.net, torek, 8. februar 2022 ob 16:07
Kulturni praznik v vrtcu Mala Nedelja

Kulturni praznik v vrtcu Mala Nedelja

Tudi najmlajši vedo, kaj je kultura: prisluhniti prijatelju, zapeti svojo najljubšo pesmico, zaplesati z vzgojiteljico, se poigrati s prstki, zaigrati na glasbilo...

V našem vrtcu se trudimo, da vse našteto združujemo in se vsakodnevno srečujemo s kulturo skozi različne dejavnosti. Otroke vzgajamo kulturnega obnašanja v vrtcu, do prijateljev, knjig, starejših oseb, navajamo jih na vljudnostne izraze. Pri vsem tem pa je pomemben naš zgled, saj ga otroci vedno posnemajo. Februar je mesec kulture in v naši skupini smo izvajali različne dejavnosti posvečene slovenskemu kulturnemu prazniku. Z otroki smo se pogovarjali o dr. Francetu Prešernu in s pomočjo slikanice O dečku, ki je pisal pesmi spoznali njegov življenjepis. Otroci so poskusili narisati, potret Prešerna z ogljem. Naredili smo si igro spomin, v katerem so bile slike, ki so najbolj značilne za dr. Franceta Prešerna. Otroci so se preko igre veliko naučili o našem slovenskem pesniku. Prisluhnili smo slovenski himni - Zdravljici. Spoznali smo slovensko zastavo in grb. Vsak, si je naredil svojo. Iz link kock so poskusili narediti zastave. Spoznavali smo domovino Slovenijo in njene znamenitosti.

Z otroci smo si želeli popestriti mesec februar s kulturno proslavo, zato sem povabila svoje sodelavke, ki so hkrati članice literarne sekcije KD Anton Krempl Mala Nedelja, da nam preberejo nekaj pesmi. Ob pričetku proslave nam je Liljana Peršak odpela slovensko himno. Kulturni program nam je popestrila Cecilija Rojht, predstavila nam je svoje avtorske pesmi Prlekija, Majhna žabica in Otrok, hvala ti, Jasmina Žnidarič je recitirala pesmi Anje Štefan, Svet je kakor ringaraja in Tiki tiki Tinka in Liljana Peršak Franceta Prešerna Sonetje nesreče, O Vrba in od našega vaškega pesnika Rudolfa Ludvika Najljubši kraj. Na kulturni prireditvi sta sodelovala tudi Nejc in Anna Križan z deklamacijo Bacili (Sabina Mali) in Je miška razbila. Ob koncu smo se posladkali s sladkimi suhimi figami - s takšnimi, kot jih je delil doktor Fig-fig.

Hvala, drage sodelavke, da ste nam polepšale dan malim in velikim, doživeli smo prijetno kulturno dopoldne.

Zapisala: Anita Kosi, vzgojiteljica



Več v Najmlajši