Položili temeljni kamen urgentnega centra Ptuj

Ocenjena vrednost projekta je preko 6 milijonov evrov in pol.

Prlekija-on.net, nedelja, 13. marec 2022 ob 15:48
Položitev temeljnega kamna, foto: Ministrstvo za zdravje

Položitev temeljnega kamna, foto: Ministrstvo za zdravje

V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj je v petek potekalo slovesno polaganje temeljnega kamna novega urgentnega centra. Temeljni kamen so položili minister za zdravje Janez Poklukar, direktorica SB Ptuj Anica Užmah in strokovni direktor Teodor Pevec. Ocenjena vrednost projekta je preko 6 milijonov evrov in pol.

Z Urgentnim centrom bo prebivalcem tega območja omogočena kar najbolj optimalna dostopnost do urgentnih zdravstvenih storitev. S centrom bodo omogočeni sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoči, vključno z združitvijo primarne in bolnišnične urgentne službe na enem mestu. Na enem mestu bo pacientu zagotovljena celovita zdravstvena obravnava in bistveno boljše možnosti diagnostične in terapevtske obravnave. To je izjemno pomemben dosežek, ki bo bistveno spremenil obravnavo pacientov na Ptuju in okolici.

Splošna bolnišnica Ptuj, foto: sb-ptuj.si

Podpisali pogodbo za izgradnjo Urgentnega centra Ptuj


Projekt je zastavljen tako, da v prihodnosti omogoča tudi drugo fazo

Urgentni center se bo raztezal na kar 1.500 kvadratnih metrih, in sicer kot novogradnja prizidka k obstoječemu kirurškemu traktu. Poleg dejanskega centra v pritličju, s pripadajočo prometno in komunalno ureditvijo, bo urejena tudi kletna etaža, kjer bodo vsi potrebni tehnični prostori za delovanje urgentnega centra, sam tehnični prostor ter komunikacijska povezava med novo in obstoječo kletjo. Projekt je zastavljen tako, da v prihodnosti omogoča tudi drugo fazo, torej nadzidavo oziroma gradnjo 1. nadstropja. Prav tako bo urejen sprejem v čakalnici, kjer bodo pacienti lahko dostopali v prostor triaže ter naprej v ordinacije. Prostor bo zagotovljen tudi za manjše kirurške posege, malo operacijsko dvorano ter prostor za opazovanje.

Minister za zdravje je ob tem poudaril, da gre za res velik projekt, za katerega verjame, da je prepotreben in je resnično vesel, da je že skoraj na ciljni črti. »Kar še posebej veseli je dejstvo, da bo urgentni center zgrajen na podlagi skupne akcije, kjer so z zbiranjem sredstev poleg bolnišnice in ministrstva pomagali tudi lokalna skupnost in gospodarstveniki. Skupna vrednost projekta je ocenjena na preko 6 milijonov evrov in pol. Od tega je ministrstvo zagotovilo približno 4,5 milijona evrov, bolnišnica približno milijon in pol evrov, lokalna skupnost in gospodarstveniki pa vsak po približno 300.000 evrov



Več v Gospodarstvo