Tamburaški festival na Razkrižju tudi z dobrodelnim namenom

Predstavilo se je sedem skupin različnih generacij, ki igrajo na dvoglasni kvintni sistem.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. marec 2022 ob 14:12
Tamburaški festival na Razkrižju

Tamburaški festival na Razkrižju

V soboto, 12. marca je na Razkrižju potekal regijski festival tamburaških skupin sistema Farkaš, ki ga je pripravil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer.

Predstavilo se je sedem skupin različnih generacij, ki igrajo na dvoglasni kvintni sistem. Strokovno je festival spremljal Igor Kudeljnjak iz Hrvaške. Vse nastopajoče je pozdravil župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič in med drugim tudi poudaril ter se zahvalil, da se je OI JSKD odrekla vstopnini in tako je bil ves izkupiček od prispevkov namenjen družini Kontrec, ki jim je pred kratkim požar uničil bivališče in bogato zbirko tamburaških instrumentov.

Nastopili so:

Cvenski črički Kulturnega društva Cven nadaljujejo stoletno tradicijo tamburaškega muziciranja. Pravijo, da so vsako leto boljši, čeprav je za vaje, poleg drugih obveznosti, le malo časa. So ena od najmlajših tamburaških skupin katero vodi Rafael Pavličič. Predstavili so se z ljudskimi: Sirota, Trojka in Dere san jaz mali bijo.

Tamburaška skupina BISERNICA je bila ustanovljena leta 1980. Ustanovil jo je pokojni Albert Sever. Vse do danes se je zamenjalo več vodij skupine, kakor tudi članov. Zdajšnji so skupaj sedem let. Skupino vodi Marijan Črešnjovnjak. Prisluhnili smo Zimzelenemu valčku neznanega avtorja, V vaški krčmi Lojzeta Slaka, Bo moj vnuk še pel Slovenske pesmi Borisa Kopitarja.

Tamburaška skupina Vigred Osnovne šole Stročja vas deluje na šoli že veliko let, vsako šolsko leto pa se ji pridružijo novi člani. Tako nadaljujejo stoletno tradicijo istoimenske skupine, ki je v teh krajih muzicirala pred stoletjem. Tamburaši, ki jih vodi Rafael Pavličič, vadijo, kadar jim to dopušča urnik. Veselijo se, da tovrstno glasbo obvladajo tako kot njihovi babice in dedki. Zaigrali so ljudske: Pika poka, Trzinka in Šamarjanka. Vse skladbe je priredil umetniški vodja Rafael Pavličič.

Z levega brega Mure so nastopili Tamburaši Kulturno umetniškega društva Beltinci. Tamburaška glasba ima v Beltincih dolgo tradicijo, po najdenih zapisih in fotografijah sega v leto 1924, po pripovedovanju starejših, pa naj bi v Beltincih igrali na tamburice že okoli leta 1915. Pred letom in pol so štirje mladi z željo, da nadaljujejo tradicijo, začeli vaditi in v nekaj dneh jih je bilo že osem. Želijo ohraniti tradicijo igranja tamburic tudi za naslednje generacije. Umetniški vodja Aleš Smej je za nastop izbral: ljudsko Pepi polka v priredbi Mirka Smeja, skladbo neznanega avtorja Quando ero Piccina Piccina ter pesem Mi smo dečki s Stubice doma, ki so jo napisali Mladi Stubičani.

Tamburaško skupino Kulturnega društva Cven sestavlja deset tamburašic, ki so se prvič zbrale pred tremi leti. Vse so tamburice prijele v roke prvič. Sprva boječe, bolj kot ne iz radovednosti, na to pa vse bolj resno. Po prvi zimi so že nastopile. V skupino so poleg vodje privabile tudi enega tamburaša. Ob koncu lanskega leta so si kupile nove instrumente in danes nadaljujejo ljudsko tamburaško muziciranje v sistemu Farkaš, ki je del ljudske kulturne dediščine Prlekije. Z vodjo Rafaelom Pavličičem so izbrali: Tihi večer Jožeta Tovšaka ter slovenski ljudski V dolini tihi in Nocoj je ena lušna noč. Priredbo vseh je prispeval Rafael Pavličič.

Tamburaška skupina Kulturnega društva Petra Dajnka Črešnjevci se s svojim delovanjem trudi ohranjati ljudsko izročilo svojih prednikov, hkrati pa se želi z izvajanjem novejše glasbe približati širšemu krogu poslušalcev. Skupina je bila ustanovljena že davnega leta 1910 in torej obstaja že več kot 112 let. V skupini igra 12 tamburašev pod umetniškim vodjem Danila Banfija Za nastop so izbrali tri ljudske z naslovom Vesela plesalka, Spomin in Alte. Vse tri je priredil Alojz Wolf.

Kot zadnjim smo prisluhnili Tamburaški skupini Brajde Turističnega društva Pütar Stročja vas. Člani skupine so muzicirali že v osnovno šolskih letih. So učenci pokojne Jožice Ivanušič in še živečega Zvonka Mavriča. V odraslih letih so se znova zbrali, sicer samo fantje in s tradicionalno ljudsko glasbo razveseljujejo vse, ki jim prisluhnejo. Prisluhnili smo jim tudi mi: Bele rože iz Aten in Newer On Sunday, avtorja Manosa Hatzidakisa ter skladbo Breta Dowena in Trenorja McNaughtoma, Rivers Of Babylon. Priredbe je napisal umetniški vodja Rafael Pavličič.

Vsem skupinam se je zahvalila vodja OI JSKD Ljutomer, Mira Rebernik Žižek.

Foto: Tadeja Ivanušič



Več v Kultura in izobraževanje