Srečku Centrihu v slovo

Bogata gledališka zakladnica v Ljutomeru je izgubila še enega vidnega člana, režiserja in igralca, Srečka Centriha.

Prlekija-on.net, sreda, 11. maj 2022 ob 15:40
Ljutomerski gledališčniki

Ljutomerski gledališčniki

Člani Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer se bodo od Srečka Centriha poslovili na žalnem zboru v četrtek, 12. maja, ob 19. uri. Žalna knjiga bo odprta isti dan med 18. in 21. uro v Galeriji A. Trstenjaka v Domu kulture Ljutomer.

Bogata gledališka zakladnica v Ljutomeru je izgubila še enega vidnega člana, režiserja in igralca, SREČKA CENTRIHA. Pri Kulturnem društvu Ivan Kaučič Ljutomer, katerega član je bil od leta 1969, smo ga poznali kot vedno nasmejanega, predanega odrskim deskam in trdnega zagovornika povezanega delovanja vseh sekcij pod okriljem skupnega društva, ki so ga ustanovili že naši predniki davnega leta 1894, pod okriljem katerega so pričeli prirejati tudi gledališke igre od leta 1896. Srečkov doprinos k ohranitvi gledališke dejavnosti v Ljutomeru in okolici je neprecenljiv. Njegove gledališke in režiserske sposobnosti bomo težko nadomestili. To dokazujejo tudi številne nagrade in priznanja, ki jih je dobil:

  • 1981, Linhartova značka za 10 letno delo na gledališkem področju,
  • 1983, Javno priznanje ZKO Ljutomer,
  • 1994, Linhartova značka za 20 letno delo na gledališkem področju,
  • 1999, Miklošičeva nagrada.
  • 2003, Občinsko priznanje,
  • 2003, Zlata Linhartova značka za 30 letno delo na gledališkem področju,
  • 2009, Linhartova listina,
  • 2014, Častna Linhartova značka za več kot 40 letno delo na gledališkem področju,
  • 2019, Plaketa z listino in denarno nagrado Občine Ljutomer,
  • Številna priznanja za igralske dosežke.
Srečko Centrih

Poslovil se je Srečko Centrih


Od leta 2000 je pričel tudi sam režirati, predvsem komedije, ki so nasmejale domačo publiko in ponesle glas vedrega prleškega človeka širom po domovini. Pod njegovim režijskim vodstvom se je skupina večkrat udeležila državnih festivalov ljubiteljskega gledališča. Leta 2001 je predstava Vaja zbora (V. Möderndorfer) zmagala na državnem festivalu. To mu je dalo dodaten zagon za delo in potrditev režijskih sposobnosti.

KD Ivan Kaučič Ljutomer

Srečko je zelo cenil podporo domačih podjetij in obrtnikov, ki so skupini finančno stali ob strani in predlagal, da se jim v zahvalo podeljuje Gledališka iskrica.

Sam je ob stoletnici povezane gledališke dejavnosti v Ljutomeru zapisal: »Želel bi, da bi dobila skupina novega režiserja, kajti jaz ostajam v srcu še vedno samo igralec.« Dragi Srečko, jaz pa dodajam, da nov režiser ni bil potreben, ker si njegovo delo zelo dobro opravljal in v srcu kljub temu ostajal tudi igralec. Hvala ti za vse! Mi, ki smo ostali, bomo gledališko delo nadaljevali in ohranjali spomin na tvoj nasmejani obraz, ki nas bo držal pokonci. Počivaj v miru!

Zapisala:
Mira Rebernik Žižek, predsednica KD Ivan Kaučič Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje