Pri Sv. Juriju ob Ščavnici obeležili 150-obletnico rojstva dr. Antona Korošca

Po zadnjih raziskavah in znanstvenih objavah je Korošcu postavljena zgodovinska vloga enega izmed očetov Jugoslavije, države, ki se je izkazala kot vmesna stopnja do državne samostojnosti slovenskega naroda.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. maj 2022 ob 08:25
Praznovanje 150-obletnice rojstva dr. Antona Korošca

Praznovanje 150-obletnice rojstva dr. Antona Korošca

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici so pripravili dvodnevno praznovanje 150-obletnice rojstva dr. Antona Korošca, duhovnika, urednika in politika, ki se je 12. maja 1872 rodil v Biserjanah pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Po zadnjih raziskavah in znanstvenih objavah mu je postavljena zgodovinska vloga enega izmed očetov Jugoslavije, države, ki se je izkazala kot vmesna stopnja do državne samostojnosti slovenskega naroda. Pri Svetem Juriju ob Ščavnici že tri desetletja aktivno ohranjajo spomin na našega rojaka z organizacijo treh znanstvenih simpozijev, izdajo zbornikov znanstvenih prispevkov, odkritjem spominske plošče in doprsnega kipa, ureditvijo spominske sobe ter poimenovanjem ulice. Občina Sveti Jurij ob Ščavnici je leto 2022 razglasila za Koroščevo leto.

Vrhunec praznovanja se je zgodil v soboto, 13. in nedeljo, 14. maja. V soboto je bil organiziran mednarodni znanstveni simpozij, na katerem so s sovjimi prispevki sodelovali: dr. Andrej Rahten - Korošec na dvoru Karađorđevićev, Emma Hatto (VB) - Korošec, predsednik vlade 1928/29, dr. Peter Vodopivec - Korošec, SLS in Bolgari, ddr. Igor Grdina - Dva kolosa - Šušteršič in Korošec, dr. Franc Rozman - Korošec - častni občan Bleda, dr. Damir Globočnk - Korošec v mednarodnih karikaturah, ki je hkrati prejel nagrado Dr. Antona Korošca, za najboljši do sedaj neobjavljeni prispevek o Antonu Korošcu. Zaradi zadržanosti se simpozija nista mogla udeležiti Husnija Kamberović (BIH) - Korošec in Mehmed Spaho ter Walter Lukan (Avstrija) - Krek in Korošec - Korošec in Krek, bosta pa njuna prispevka objavljena v prihajajočem zborniku.

V nedeljo je farni župnik Boštjan Ošlaj ob somaševanju domačina Stanka Domajnka daroval spominsko mašo. Dvodnevna slovesnost se je zaključila v Kocbekovi dvorani s Spominsko akademijo. Pozdravna nagovora sta imela domači župan Anton Slana in rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, ki je predvsem poudaril Koroščeve zasluge za ustanovitev ljubljanske univerze leta 1919 in njen razvoj do druge svetovne vojne. Slavnostni govornik je bil prof. dr. Ludvik Toplak, nekdanji rektor Univerze v Mariboru in predsednik Alma Mater Europaea. Skozi nagovor je ovrednotil zgodovinski pomen delovanja dr. Antona Korošca za narodni, kulturni, politični, socialni in državni razvoj Slovencev. Med drugim je pluralnost lokalnega jürjevškega prostora opisal z naslednjo mislijo: »Samo za ilustracijo si zamislimo pred 100 in več leti, pri Svetem Juriju je dr. Anton Korošec maševal, mežnarjevi otroci Edvard in Jože Kocbek so mu ministrirali in se družili z gostilničarjevi otroci brati Krefti, liberalci in kasneje komunisti. Poldrugo desetletje za tem je mlajši Kreftov brat Vlado organiziral Društvo kmečkih fantov in deklet ter gradil Dom Matije Gubca, Bratko Kreft je pisal Veliko puntarijo, Ivan Kreft je šel v Španijo delat revolucijo, Edvard Kocbek pa pisal Premišljevanje o Španiji.« V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Mešani pevski zbor Sveti Jurij ob Ščavnici. Celotno prireditev je vodila Katja Peršak Hajdinjak, profesorica slovenščine in zgodovine na Gimnazij Franca Miklošiča Ljutomer. Vsebinsko je prireditev spominjala na pravo narodno kulturno prireditev z močnimi domoljubnimi čustvi.

Koroščevo leto se bo nadaljevalo do konca leta in se bo zaključilo 14. decembra ob obletnici smrti dr. Antona Korošca. Poleg Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, so k obeleženju obletnice rojstva povabljeni tudi: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani, Škofija Murska Sobota, Alma Mater Europaea, Univerzitetna knjižnica Maribor, Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Prleško društvo general Maister, Slovenska ljudska stranka, Inštitut dr. Antona Korošca.

Franc Čuš



Več v Kultura in izobraževanje