Peta mednarodna dirka Slovenija Classic TT 2022 v Središču ob Dravi v znamenju rekordnega obiska in fantastičnega vzdušja

Projekt Slovenija Classic TT je še vedno edinstvena licencirana ulična dirka v slovenskem merilu, ki je letos pritegnila doslej največ tujih gostov in moto entuziastov v Središče ob Dravi.

Prlekija-on.net, nedelja, 22. maj 2022 ob 18:32
Slovenija Classic TT 2022

Slovenija Classic TT 2022

Po dveletnem premoru se je letos ponovno med tekmovalce in ljubitelje motodirk vrnila dirka starodobnih dirkalnih motociklov Slovenija Classic TT 2022 Središče ob Dravi, ki jo je letos prvič organiziral Avto moto klub Classic TT Središče ob Dravi, ustanovljen v letu 2019, ko je potekala zadnja dirka Slovenija Classic.

Dirka starodobnih dirkalnih motociklov v Središču ob Dravi je letos potekala vzporedno kot pozivna dirka Classic TT za Veliko nagrado Središča ob Dravi ter drugič (prvič v letu 2019) kot dirka za državno prvenstvo Hrvaške. Letošnji Slovenija Classic je bil obenem tudi prvi dirkaški vikend v koledarju Hrvaškega motociklističnega združenja kot otvoritvena dirka sezone za starodobnike v okviru hrvaškega motociklističnega prvenstva.

Zaradi združenega slovenskega in hrvaškega tekmovanja se je v okviru pozivne dirke Classic TT vozilo v osmih kategorijah (Sport 60, Oldtimer 175, 250, 500, 750, Classic 500 in 1000 ter Sidecar), medtem ko so dirke za državno prvenstvo Hrvaške potekale v 12 kategorijah (Sport 60, Oldtimer 175, 250, 500, 750, Classic 250, 500 in 1000, Sport Production 750, Special 1200 in dve kategoriji Sidecar). Predvidena je bila še kategorija British Cup, za britanske starodobne motocikle do 750 ccm, vendar se te kategorije ni udeležil noben dirkač.

Dogodek obiskalo okoli pet tisoč obiskovalcev

Tudi letošnje dogajanje se je razdelilo na dva dni, in sicer na sobotne treninge ter celodnevni nedeljski program, ki ga je oba dni spremljalo sončno in vroče vreme. Obvezni sobotni verifikaciji dirkačev so za okrog 55 tekmovalcev v skupno 20 tekmovalnih kategorijah sledili prosti treningi v 4 terminih, med 14. in 18.15 uro. Sobotni treningi so potekali nemoteno do prekinitve, zaradi padca dirkačev v kategoriji Sidecar, vendar na srečo ni prišlo do hujših poškodb. Nedeljsko dogajanje je potekalo z nekoliko spremenjeno časovnico in sicer so potekale dvojne kvalifikacije v dopoldanskem času. Po brifingu vodstva dirke z dirkači, so se ob 9.30 uri najprej pričeli prosti treningi. Zvrstilo se je tudi nekaj nesrečnih padcev in odstopov dirkačev, vendar na srečo nič hujšega. Ob 14. uri je potekala formalna svečanost ob otvoritvi dirk, na kateri sta pozdravna nagovora imela vodja prireditve in predsednik Avto moto kluba Classic TT Središče ob Dravi, Damjan Munda ter župan Občine Središče ob Dravi Jurij Borko.

Dirke, ki so se pričele ob 14:30 uri, so odprle klase 1-7 in sicer v treh skupinah, ki so odvozile 6 oz. 10 krogov. Žal je dirko v klasah 5 in 6 obeležil težji padec dirkača Vlatka Waroniga na Yamahi 350 iz MK Podsused, zaradi česar je bila potrebna zdravniška intervencija. Dirke so zaključile močnejše klase 8-10 ter prikoličarji.

Po končanih dirkah je ob 17:15 uri sledila podelitev pokalov, ki sta jo opravila opravila organizator tekmovanja Damjan Munda in župan Jurij Borko. Delegati iz krovnih avto moto združenj, slovenskega AMZS in hrvaškega HMS so pohvalili delo organizatorja in vseh delovnih skupin pri izvedbi dirk, saj je dogodek potekal brez zapletov in v znamenju odlične organizacije.

O tem priča tudi odlična obiskanost dogodka, ki jo je letos obiskalo doslej največje število gledalcev, organizator ocenjuje, da je dogodek obiskalo okoli 5.000 obiskovalcev, prav tako pa so zabeležili tudi največji obisk in podporo medijev doslej.

Po Središču ob Dravi je naslednja dirka starodobnikov na sporedu 28. in 29. 5. 2022 v Požegi.

Ob zaključku prireditve se je organizator zahvalil občanom občine Središče ob Dravi, vsem sodelujočim članom srediških in ormoških društev, zlasti varnostnikom, gasilcem in rediteljem ob progi ter ostalim društvom in posameznikom, ki so sodelovali pri pripravah in v organizacijskih aktivnostih, da se je tokratni Slovenija Classic TT tako uspešno odvil, kakor tudi vsem sponzorjem in še posebej Občini Središče ob Dravi, brez katerih, te zgodbe, ki se je na novo pričela pisati leta 2013, ne bi bilo. Projekt Slovenija Classic TT je še vedno edinstvena licencirana ulična dirka v slovenskem merilu, ki je letos pritegnila doslej največ tujih gostov in moto entuziastov v Središče ob Dravi.

Organizator se zahvaljuje vsem za za obisk in podporo. Vse o dirki lahko spremljate na spletni strani, za fan artikle pa lahko pišete na amk.sredisce@gmail.com

Spodaj objavljamo tudi vse rezultate.

Foto: Črt Piksi



Več v Šport