Tradicionalni 16. pohod Pomlad v prleških goricah, kljub slabemu vremenu, odlično uspel

Ponudniki so se v zahvalo maksimalno potrudili, da so pohodniki na vseh točkah bili lepo sprejeti.

Prlekija-on.net, torek, 31. maj 2022 ob 08:48
16. pohod Pomlad v prleških goricah

16. pohod Pomlad v prleških goricah

Kljub izredno slabi vremenski napovedi in zlasti dopoldan deževnemu vremenu, so v nekoliko manjšem številu prišli pohodniki iz domala vse Slovenije. Povedali so, da so se zavedali, da je z organizacijo pohoda veliko priprav in da ponudnikov niso želeli pustiti na cedilu. Ti pa so se v zahvalo maksimalno potrudili, da so pohodniki na vseh točkah bili lepo sprejeti.

Zbirati so se začeli od 9. do 10. ure v velikem šotoru v Centru Zavirje, kjer jih je s harmoniko dočakal Sreč Kotnik, članice Turistično narodopisnega društva pa so pripravile zajtrk z različnimi namazi, čajem in aperitivi, ki so jih darovali sodelujoči ponudniki.

Ob 10. uri so se kljub dežju podali na pot in vsi skupaj za veder začetek pohoda eno zapeli.

Najprej so se ustavili pri Vinogradniški kmetiji Krampač v Koprivi, kjer sta jih dočakala kar dva harmonikarja, vnuk Žiga in zet Sreč. Ob tradicionalni dobri ponudbi je na Krampačevi kmetiji goste stregla kar velika ekipa.

Naslednja točka je bila Turistična kmetija Dervarič v Koprivi, kjer so pohodniki poleg odličnih vin, bili postreženi s prekmursko posebnostjo - langaši, ponudili pa so tudi druge njihove proizvode.

Prvič so pohodnike letos sprejeli pri zidanici in prireditvenem prostoru Turistično narodopisnega društva Razkrižje v Šprincu, kjer so članice društva pekle mlince, člani in brhka dekleta teh krajev pa so gostom postregli z lastno pridelanim vinom društva. Goste sta z izjemnim in temperamentnim nastopom navdušila Jože in Mišo Kontrec mlajši.

Na srečo je prenehalo deževati, ko so se iz griča Šprinc napotili na grič Globočki vrh, kjer so jih sprejeli v Eko goricah Smolkovič. Lastnik Janez Smolkovič je gostom predstavil proizvodnjo vin po posebni biodinamični metodi s popolnoma naravnimi procesi pridelave vin. Ob kulinarični ponudbi je goste presenetila izbrana glasbena točka Kvarteta godal Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, pod vodstvo profesorice Hermine Matjašič.

Naslednja točka je bila v novem nasadu sadovnjaka Sadjarstva Trstenjak in proizvodnja naravnih sokov. Za lep sprejem so poskrbeli otroci družine Trstenjak in njihovih sorodnikov, ki so v pozdrav pohodnikom zaigrali in zapeli. Bilo je posebej slovesno saj je bil na ta dan simbolično predan svojemu namenu ta nov nasad, ki se nahaja na odlični legi za jablane. Po predstavitvi dejavnosti je Janez Trstenjak predstavil posebno napravo za preprečevanje pozebe. Goste so postregli s svojimi proizvodi in jedmi.

Pot so nadaljevali do bližnje Turistične kmetije Jureš v Globočkem vrhu, kjer je dobro organizirana ekipa gostom ponudila različne jedi in njihova vina. Lastnik Dejan Jureš pa je predstavil njihovo dejavnost, prenočitvene kapacitete in načrte za prihodnost.

In kot bi trenil je ura bila že 15.55, ko so bili sprejeti v Šprincu, ob novo urejeni Kleti vinske kraljice Slovenije 2015, kajti Sandra Vučko, danes Sedmak, je bila 2015 Vinska kraljica Slovenije. Tu je potekala degustacija v enkratnem ambientu, za ta namen urejeni kleti. Z mamo Suzano sta pripravili pogostitev in tradicionalni dramski vložek za zabavo gostov na temo viničarstva. Goste sta zabavala dva harmonikarja, pridružil pa se jima je še najmlajši med pohodniki.

Zadnja zaustavitev pri ponudnikih je bila pri domačiji Vinogradništva in kletarstva Sodec v Koprivi. Z izjemno bogato obloženimi mizami in odlično postrežbo, se je skupaj s svojimi sorodniki, sosedi in prijatelji, nadvse potrudila Olga Sodec. Zelo umirjeno in spoštljivo je bilo druženje, saj so gostje vedeli, da nas je mnogo prezgodaj, leta 2020, zapustil gospodar kmetije Stanko Sodec.

Ob predvidenem času so ob 18. uri prišli na izhodiščno točko, v Center Zavirje, kjer jih je pozdravila aktualna vinska kraljica tega območja, Martina XX. To poslanstvo opravlja Ljutomerčanka Tina Pregrad. Gostje so bili za konec postreženi še s kislo juho in ob žrebanju deležni številnih proizvodov naših ponudnikov. Enega od pohodnikov je žreb določil, da je opravil otvoritveni ples z vinsko kraljico. Ob strežbi članov Športnega društva Razkrižje in glasbi Jožeta in Miša Kontreca mlajšega, so se po 21. uri gostje v vedrem razpoloženju razšli in zagotovili, da se naslednje leto vidimo.



Več v Družabno