Glavna nagrada na filmskem festivalu dijakinji GFML

Tokrat je žirijo in zbrano občinstvo navdušila Katjuša Peterka z dokumentarnim filmom Ljubezen?.

Prlekija-on.net, sobota, 4. junij 2022 ob 12:30
Tokrat je žirijo in zbrano občinstvo navdušila Katjuša Peterka

Tokrat je žirijo in zbrano občinstvo navdušila Katjuša Peterka

Na 18. festivalu mladinske ustvarjalnosti Videomanija 2022 je glavna nagrada ponovno šla v roke dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Tokrat je žirijo in zbrano občinstvo navdušila Katjuša Peterka z dokumentarnim filmom "Ljubezen?".

Žirija je svojo odločitev za podelitev glavne nagrade in s tem zlatega priznanja utemeljila s sledečimi vzpodbudnimi besedami: "Če se lotiš teme ljubezni, o kateri v času informativne eksplozije govori ves svet, ne da bi povedal kaj bistvenega, ni lahko najti neizhojene poti do žlahtnega filma. Še posebej težko je v zvrsti dokumentarno igranega filma poiskati iskren izraz, ki ni odmev sprenevedave govorice družabnih omrežij. Režiserki Katjuši Peterka in njenim sodelavcem je to uspelo. Izbrali so prave sogovornike in snemalne lokacije. Hitri montažni rezi imajo za gledalca zanimiv učinek, saj zbližajo zelo različne izjave in poglede na ljubezen. Ta nam ni v pogubo, v to so prepričani nastopajoči štirih generacij (otroka, najstnik, starši in stari starši). Včasih nam je ljubezen na dosegu rok, na primer pri igri, v zavetju staršev, v odnosu do živali in dela, včasih je oddaljena »romantika na tretjo potenco«, kot pravi Vlado Kreslin. Drugič je spet tavtologija: »če imaš nekaj rad, imaš pač rad«, modro izjavi Boštjan Rous. Odličen je zaključek filma, ko se pred kamero za isto mizo zberejo vsi, ki so prej sodelovali z osebnimi, intimnimi razmišljanji, polnimi čustev, spominov in želja. Odjavna špica je izvrsten poudarek vsega, kar smo spremljali, saj ljubezen varno shrani med strani družinskega albuma. Ustvarjalcem Ljubezni je uspelo v temačni in raztrgani svet, ki ga obvladujeta sovraštvo in egoizem, pripeljati žarek upanja, da ni vse izgubljeno, če le sledimo nareku srca in empatije."

Dijaki GFML pa so na tekmovanju usvojili še več priznanj.

Srebrno priznanje je osvojil Benjamin Kerčmar s filmom En Passant, bronasto priznanje za film Golobi pa je prejela Zigi Omerzel. Mentorja nastalih filmov sta Ludvik Rogan in VId Hajnšek.

Filme si lahko ogledate na spletni strani festivala.



Več v Kultura in izobraževanje