Po semena v Semenko

Na podlagi povezovanja in sodelovanja je vzklila ideja o izmenjavi domačih semen in obrodila sadove skupnega dela.

Prlekija-on.net, sreda, 8. junij 2022 ob 13:53
Semenka

Semenka

V četrtek, 12. maja 2022, smo se na Osnovni šoli Cvetka Golarja Ljutomer zbrali navdušeni pridelovalci zelenjave iz domačega vrta na otvoritvi semenke in predavanju mag. Miše Pušenjak o pridelavi kvalitetnih domačih semen. Na pobudo ge. Martine Domajnko, prostovoljke Lotmerške zelemenjave, smo na Osnovni šoli Cvetka Golarja Ljutomer in v Društvu Rast začeli razmišljati o skupnem sodelovanju pri brezplačni in prostovoljni izmenjavi domačih semen, po vzoru knjižnice semen. K sodelovanju smo povabili še Zadružno trgovino Prlekija, kjer izmenjava poteka. Nastala je SEMENKA - škatla z domačimi semeni zelenjave in okrasnih rastlin, katere si lahko izposodite. Semena si lahko izposodi vsak, pričakuje pa se, da del pridelanih semen vrnete nazaj, v zato pripravljeno pleteno košaro ob semenki. Učenci Osnovne šole Cvetka Golarja Ljutomer bodo sproti semena namenjena izmenjavi pakirali v ročno izdelane zavojčke in le-te opremili s podatki o rastlini. Tudi poslikava semenke je plod sodelovanja med Člani likovne sekcije Silvo Prelog Ljutomer, ki  ustvarja v okviru Kulturnega društva Ivana Kaučič Ljutomer. Po otvoritvi je potekalo še zanimivo in strokovno predavanje ge. Miše Pušenjak, o pridelava domačih semen. Učenci Osnovne šole Cvetka Golarja so pod mentorstvom Marije Kašić in Mojce Vizjak Horvat dogodek popestrili s kratkim, a zelo povednim pevskim nastopom.

Učenci pri izdelavi zavojčkov in pakiranju semen vadijo ročne spretnosti, pri označevanju zavojčkov s podatki o rastlini, pa vadijo bralno in funkcionalno pismenost. Hkrati učence in njihove družine vzpodbujamo k trajnostnem ravnanju in samooskrbi. S svojim delom pa postajajo pomemben člen v lokalni skupnosti.

V medpredmetnem sodelovanju so učenci s pomočjo učiteljev izdelali tudi lično zloženko, kjer so strjena praktična navodila in priporočila za izmenjavo semen.

Izmenjava semen že poteka, zato prijazno vabljeni v zadružno trgovino Prlekija po domača semena iz Semenke!Več v Kultura in izobraževanje