Brez mladih ni Evrope

Širom Evropske unije ter tudi v Sloveniji se vrstijo številni dogodki posvečeni teh temi. Pri nas jih je pripravil Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center nevladnih organizacij.

Prlekija-on.net, petek, 8. julij 2022 ob 08:39
Evropsko leto mladih

Evropsko leto mladih

Letošnje leto poteka Evropsko leto mladih. Prav zaradi tega se širom Evropske unije ter tudi v Sloveniji vrstijo številni dogodki posvečeni teh temi. Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center nevladnih organizacij, socialno podjetje je v sklopu nacionalne Mreže mladinskih centrov - Zavoda Mama ob podpori Urada Republike Slovenije za mladino tudi organiziral v mesecu maju in juniju paleto najrazličnejših zanimivih dogodkov. Pobudniki za te dogodke, kot tudi pozneje izvajalci in udeleženci so bili prav mladi iz lokalnega, pomurskega in širšega tudi mednarodnega območja.Tako je bilo izvedeno predavanje in razprava pod modelatorsko usmeritvijo profesionalnega mladinskega delavca Marjana Kosića Astronomija in mladi - Stategija EU za mlade 2019-2027.

Mladinska aktivistka Tadeja Muršič je koordinirala razpravo in okroglo mizo "EU IN MLADI", mladinski prostovolec Leon Poreduš pa je vodil delavnico o Logbook-u. Sledila je predstavitev celoletnega humanitarnega projekta-medregijskega obsega TRAJNA POMOČ S HRANO-NAMESTO VSTRAN-DRUGEMU V DLAN. V okviru teh vsakodnevnih aktivnosti se nudi trajna pomoč mladim z manj priložnostmi in mladim z omejenimi možnostmi, kot tudi njihovim družinam in to vsak delovni dan skozi vse leto. Voditeljica te predstavitve je bila Sonja Žižek, udeleženka Učnih delavnic (projekt ZRSZ, ESS in MCP-ja), kjer se uspešno usposabljajo kadri za opravila univerzalnega poklica "mladinski delavec-mladinska delavka".

Sledile so zabavne igre na prostem s pohodom, spustom po Muri, kolesarjenjem ter spoznavanjem kinologije vključno s poslanstvom Enot reševalnih psov, ki so sestavni del slovenskih sil zaščite in reševanja. Slednje aktivnosti je usklajevala profesionalna mladinska delavka,kulturna menedžerka Tamara Brumen, ki je tudi odprla priložnostno razstavo in predstavila svoj prvi multimedijski dogodek, ki je nastal ob podpori JSKD, centrale Ljubljhana. Udeleženci so imeli priložnost tudi do dobra spoznati izvedene aktivnosti v okviru projekta "rEUlar Europe" ter so potem sodelovali na spoznavnem mreženju mladih, popestrenem s piknikom in pogostitvijo ter koncertom mladih glasbenih bendov, kjer se je še posebaj izkazal malonedeljski bend iz Mladinskega kluba Pürga.

Odlično pa je tudi uspelo celodnevno zasedanje predstavnikov mladih iz Pomurja z lokalnimi in nacionalnimi odločevalci, kjer so sprejemali na regijskem nivoju smernice za novi Nacionalni program za mladino. Aktivnosti so naletele na dober odziv med mladimi, tako da so se od prvotno načrtovanih izključno v mesecu maju še ponovile v mesecu juniju. Mladinski center Prlekije s svojim centralnim sedežem in neodvisnim ter obsežnim notranjo-zunanjim kompleksom na Spodnjem Kamenščaku 23 je bil na podlagi javnega predmetnega razpisa tudi prepoznan, kot najboljši Mladinski center v Sloveniji s strani najvišje avtoritete za to področje - Urada RS za mladino, kar je javno izpostavila in čestitala organizaciji in izvajalcem, ob zaključku dogodkov predstavnica URSM ga. Nataša Lomberger.

Foto, tekst: Tadeja Muršič



Več v Kultura in izobraževanje