Želijo uveljaviti vinorodni okoliš Štajerska Slovenija in ga postaviti na svetovni vinski zemljevid

Novo združenje štajerskih vinarjev aktivno v skupno promocijo. Gostili so mednarodno skupino novinarjev in svetovno priznanih vinskih piscev iz osmih držav.

Prlekija-on.net, torek, 12. julij 2022 ob 19:08
Skupinska slika pred Hišo stare trte v Mariboru, foto: Nina Kurnik

Skupinska slika pred Hišo stare trte v Mariboru, foto: Nina Kurnik

Novo združenje štajerskih vinarjev, Združenje vinorodna Štajerska, je aktivno pričelo s povezovanjem in skupinskim nastopom tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Kot pravijo, želijo uveljaviti vinorodni okoliš Štajerska Slovenija in ga postaviti na svetovni vinski zemljevid, zato so v teh dneh v svojo regijo povabili priznane novinarje, vinske pisce in kritike iz osmih držav ter jim pripravili dvodnevno študijsko turo. Vinarji so povabljenim gostom pripravili pester dvodnevni program, ki je vključeval predstavitev vseh članov združenja na Ptuju, sproščeno gala večerjo v vinski kleti Dveri Pax, podroben vpogled v štajerski stil vin na masterclassu pod taktirko Roberta Gorjaka v Dvorcu Jeruzalem, v obeh dneh pa so obiskali kar 13 štajerskih vinskih kleti.

Prvi dan študijske ture se je 20 združenih štajerskih vinarjev zbralo v Grand Hotelu Primus na Ptuju, kjer so se uglednim gostom predstavili vsak s svojimi vini, se z njimi pogovarjali, pokušali vina in predstavljali svoje zgodbe. Nato so po programu sledile vodene ture po vinskih kleteh Zlati grič, Frešer, Vino Gaube, Vino Valdhuber in Hiša Joannes Protner. Pot so nadaljevali proti Mariboru, kjer so si ogledali najstarejšo trto na svetu, nato pa so se odpravili na sproščeno gala večerjo z vinarji, ki so jim jo pripravili v vinski kleti Dveri Pax.
Drugi dan se je za priznane novinarje pričel z ogledi kleti v dveh skupinah: prva skupina ga je pričela v Ormožu v vinski kleti Puklavec Family Wines in nadaljevala proti posestvu Herga, druga skupina pa se je odpravila v Radgonsko-Kapelske gorice, kjer so si ogledali kleti Radgonske gorice in Steyer vina. Po ogledih so se ponovno zbrali skupaj na Jeruzalemu, kjer je v Dvorcu Jeruzalem sledil masterclass s priznanim slovenskim vinskim strokovnjakom Robertom Gorjakom, ki do potankosti pozna štajerski terroir, saj je tudi sam odraščal v Jeruzalemskih goricah.

Masterclass z Robertom Gorjakom, foto: Ciril Ambrož
Masterclass z Robertom Gorjakom, foto: Ciril Ambrož

Robert Gorjak: »Najboljše iz Štajerske šele prihaja«

Robert Gorjak pravi, da je za masterclass naredil izbor štajerskih vin, ki po njegovem mnenju najbolje izražajo to značilno sortno prepoznavnost in aromatiko: »Štajerska Slovenija je bila skozi zgodovino vedno vodilno območje za odlična vina, ne gleda na to, v kateri državi se je nahajala. Na Štajerskem bomo težko izbrali eno sorto, ki bi najbolje predstavljala celotno regijo, zato smo se poenotili, da regija slovi po sortnih vinih iz belih aromatičnih sort (sauvignon, renski rizling, sivi pinot, traminec, rumeni muškat ...) in šipona. Pester in izdelan sortni profil, živahne kisline ter vina, ki ob zmernih alkoholnih stopnjah dajejo popolnoma zrela vina, so štajerski adut, ki mu v svetu težko najdemo par. Na delavnici smo predstavili niz sortnih vin iz sort sauvignon, šipon in renski rizling. Prerez je bil prepričljiv, še posebej pri sortah sauvignon in šipon. Trdno sem prepričan, da se je nekoliko zaspana štajerska Trnuljčica dokončno prebudila in da najboljše iz Štajerske šele prihaja. "Watch this space", bi rekli naši angleški kolegi

Caroline Gilby: »Majhna vinska pokrajina v majhni državi, ki konkurira na svetovnem trgu«

Vidno navdušeni vinski kritiki in mednarodno priznani vinski strokovnjaki so zaključili študijsko turo z ogledi kleti Verus, Kogl in Kobal. Mednarodna novinarska zasedba je prišla iz osmih držav, in sicer iz ZDA, Nizozemske, Združenega kraljestva, Poljske, Hrvaške, Srbije, Avstrije in Slovenije. Med njimi je bila priznana britanska vinska strokovnjakinja Master of Wine, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, Caroline Gilby, MW (Master of Wine): »V Slovenijo prihajam že več kot 20 let in v tem obdobju sem videla že veliko sprememb. Če gledamo slovenske vinske pokrajine, je bila Štajerska kar nekaj časa nekoliko za zahodnim delom Slovenije, saj je dolgo slovela le po polsuhih in polsladkih vinih. Kar me je presenetilo in navdušilo v tej študijski turi, je, koliko vinarjev danes prideluje kakovostna in sortno izražena suha vina. Štajerska ima velike možnosti za prijetno aromatična in "crispy refreshing" z izrazito sadnimi notami, po drugi strani pa tudi resna zrela vina. To so značilnosti zmagovalnih vin na svetovnem trgu. Ob tej priložnosti zelo pozdravljam novoustanovljeno Združenje vinorodna Štajerska, kjer je več kot 20 vinarjev prvič stopilo skupaj, da predstavljajo svojo regijo in delajo za skupno dobro. Namreč konkurence nimate v domači regiji, vaša konkurenca je v sosednjih državah, pa tudi širše, kot sta recimo Čile in Avstralija. Vi ste majhna vinska pokrajina v majhni državi, ki konkurira na svetovnem trgu, zato morate nastopati skupaj

Saša Špiranec - Vinart, Hrvaška: »Osebno sem že prej poznal to regijo, saj smo sosedje, pa tudi ukvarjam se z vini, vendar do sedaj ni bilo organiziranih skupnih dogodkov. V preteklosti sem že obiskal posamezne štajerske vinarje, ki jih tudi osebno poznam, vendar mi ti niso dali vtisa o veličini te pokrajine, kaj vse nudi in kako kakovostna je. V teh dneh sem spoznal, da je regionalno povprečje kakovosti zelo visoko. Po mojem mnenju je Štajerska idealna regija za sauvignone in šipone, najdemo pa tudi zelo dobre in tipične modre pinote. Z obiski vinskih kleti smo dobili boljši vpogled ne samo v vina, ampak tudi v same vinarje. Štajerska je ena redkih regij s celinskim podnebjem, ki lahko v vinih izrazi neverjetno svežino. Drugi to težko dosežejo. Včasih to ni bila prednost, zato so to zakrivali s sladkorjem, a danes je to popolnoma druga zgodba. Moje mnenje je, da je najboljše vino te regije prav šipon - ta njegova intenzivnost in dolg pookus, slast, živost in citrusi so zagotovo značilnosti zanimivega vina. Prav zato ga poznavalci prepoznavajo kot izjemno vino z veliko širino

Caroline Gilby, foto: Nina Kurnik
Caroline Gilby, foto: Nina Kurnik

Ključna točka je tesna povezanost in sodelovanje med partnerji

Vinogradništvo na Štajerskem ima dolgoletno tradicijo, bogato zgodovino in izjemne naravne danosti. Na pobudo domačih strokovnih institucij ter skupine vinogradnikov in vinarjev je bilo marca letos ustanovljeno Združenje vinorodna Štajerska. Namen in cilj združenja so predvsem dvig prepoznavnosti in ugleda vin vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija doma in v tujini, izboljšanje prepoznavnosti okoliša kot vinske destinacije s kakovostno vinsko turistično ponudbo in uvrstitev na svetovni vinski zemljevid najboljših vinorodnih regij. Ključna točka je tesna povezanost in sodelovanje med partnerji pri projektu (vinarji oziroma vinske kleti) in njihovimi podporniki, s ciljem, da združijo moči in ustvarijo močno prepoznavnost destinacije za prihodnji razvoj in rast turizma ter ugled okoliša Štajerska Slovenija kot vinske regije. Cilj je, da Štajerski povrnejo sloves, ki ga je že imela v preteklosti. Štajerski vinarji so si enotni: »Eleganca, svežina in aromatičnost morajo ostati štajerske glavne prednosti

Študijska tura je uvod v niz dejavnosti, ki se bodo zvrstile na pobudo novega združenja. Do konca leta nameravajo vzpostaviti novo spletno mesto z vsemi informacijami in člani, veliko pa bodo delali tudi na sami komunikaciji prek medijev in družbenih omrežij ter oblikovanju vsebin, ki bodo združevale celotno regijo.

Vinorodni okoliš slovi po elegantnih, sortno značilnih belih vinih in zvrsteh, ki jih poudari panonsko podnebje

Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija je največji vinorodni okoliš v Sloveniji, ki se nahaja med Alpami in Panonsko nižino. Gre za zelo razgibano pokrajino s strminami v Halozah, izrazito antropogenimi terasami v Ljutomersko-Ormoških goricah in z Mariborom, ki se lahko pohvali z vinogradom sredi mesta in najstarejšo trto na svetu - žametovko oziroma modro kavčino, ki ljubitelje vina razveseljuje že več kot štiri stoletja. Na severnem delu se gričevje izteče z Radgonsko-Kapelskimi goricami, ki se spustijo proti Prekmurju v Panonsko nižino. Okoliš ima že iz preteklosti znane lege, ki jih uvrščajo med štiri odstotke najboljših vinogradniških leg na svetu. Tla so se razvila na mehkih karbonatnih kamninah. Prelepa, nadpovprečno zelena vinska pokrajina ima edinstvene podnebne razmere: optimalno oskrbo z vodo, predvsem pa vroče sončne dneve in hladne noči v času dozorevanja grozdja, ki pomembno vplivajo na prepoznavni slog vina.
Stavijo na prepoznavni slog štajerskih vin

Podokoliši vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija so si sicer med seboj različni, vendar imajo skupni imenovalec: v vinih sta specifično izraženi sortna prepoznavnost in aromatika. Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija slovi po elegantnih, sortno značilnih belih vinih in zvrsteh, ki jih poudari panonsko podnebje, za katerega so značilne večje temperaturne razlike med dnevom in nočjo, razmeroma suha poletja in prave zime. Njihov cilj je graditi prepoznavnost sorte SAUVIGNON, ki je skupna vsem podokolišem: sauvignon je sorta, ki prav v okolišu Štajerska Slovenija razvije najbolj izrazito sortno prepoznavna vina z značilno aromatiko.



Več v Gospodarstvo