Na Polenšaku pripravili že 59. praznik žetve z razstavo kruha in pogač

V soboto se je pričelo praznovanje Praznika žetve z razstavo kruha in pogač, zvečer pa je sledila velika veselica na kateri sta nastopila ansambel Roka Žlindre in skupina Chicas.

Ivan Trunk, sreda, 20. julij 2022 ob 14:07
59. praznik žetve na Polenšaku

59. praznik žetve na Polenšaku

Turistično društvo Polenšak je letos spet priredilo že 59. praznik žetve z razstavo kruha in pogač, ki se je odvijal v soboto, 16. julija in v nedeljo, 17. julija, v šotoru pred turističnim domom na Polenšaku. Zaradi epidemije je bilo to praznovanje Praznika žetve zadnji dve leti zelo omejeno, letos pa je vse spet potekalo kot pred leti.

V soboto se je pričelo praznovanje Praznika žetve z razstavo kruha in pogač na Polenšaku, najprej so nastopile predice iz TD Polenšak, katere so prikazale prejo na kolovratu in so zraven zapele nekaj pesmi. Potem je sledil mimohod starodobnih vozil in tehnike, ta mimohod so pripravili skupaj z društvom Oldtajmer iz Polenšaka. Mimohoda se je udeležilo več kot 130 ljudi iz sorodnih društev in sicer Vitezi Pesničarji, Stara Gora, Društvo Janeza Puha Juršinci, Moped klub Prekrasnih Ključarovci pri Ormožu, Johann Janez Puch Ljutomer, Sveti Urban Destrnik, Dravsko polje, Bolfenško društvo Trnovska vas, Starodobniki Miklavž pri Ormožu, PGD Žamenci - Tomosakiji, Moto klub Čmrlji Loparje, Konjeniško društvo Nova vas pri Markovcih in Društvo Oldtajmer Polenšak.

59. praznik žetve na Polenšaku

Na 59. Prazniku žetve na Polenšaku predstavili žetev na starodobni način


Po mimohodu starodobnikov so v kulturnem programu nastopili Ljudski godci iz Hajdoš, nato pa je sledil glavni dogodek, odprtje razstave kruha in pogač v turističnem domu na Polenšaku. V začetku odprtja je Franc Kukovec, predsednik TD Polenšak pozdravil in nagovoril goste, potem pa sta goste pozdravila in nagovorila še Janko Merc, župan občine Dornava in Jožef Lenart, poslanec DZ, nato pa je sledila predstavitev novega 59. kruha. Ta kruh je spekla Štefka Munda in je v njega še dodala ocvirke in čemaž. Pred odprtjem razstave je še bil blagoslov tega kruha in razstave, katerega sta opravila Drago Gačnik, župnik v Hamiltonu in Dušan Todorovič, župnik na Polenšaku. Drago Gačnik je župnik pri Slovenski skupnosti Hamiltonu v Kanadi in je tam že 30 let, drugače izhaja iz Dobre polja.

Po svečanem odprtju razstave je sledil ogled razstave, nato pa velika veselica na kateri sta nastopila ansambel Roka Žlindre in skupina Chicas.

Drugo leto TD Polenšak praznuje 60. let delovanja zato vas že sedaj vabijo, da se tega dogodka udeležite v čim večjem številu, ker bo to praznovanje Praznika žetve z razstavo kruha in pogač še bolj svečano z veliko dogodki.



Več v Družabno