Kako mačja meta deluje na mačke?

Dandanes je mačja meta poznana predvsem po učinkih, ki jih ima na mačke.

Oglasno sporočilo, sreda, 27. julij 2022 ob 13:08
Mačja meta

Mačja meta

Mačja meta (Nepeta cataria) je rastlina, za katero so značilni številni zdravilni učinki. Dandanes je mačja meta poznana predvsem po učinkih, ki jih ima na mačke. Manj znano dejstvo pa je, da se je že skozi zgodovino, vse do danes uporablja tudi pri ljudeh, kjer ima sedativne učinke, blaži bolečine, krče in še kaj. Na mačke ima povsem drugačen učinek. Ko maček zazna vonj tovrstne rastline, se prične drgniti ob zelišče, valjati po tleh, jo lizati ter se sliniti.

Nekateri mački zaradi mačje mete postanejo precej živahni, pričnejo mijavkati in celo bolj intenzivno presti. Evforični fazi navadno sledi zaspanost. Mački se pričnejo umirjati in sproščati. Pri določenih mačkah pa se evforija lahko razvije celo v agresivno igrivost. A žival v takšnem stanju ostane zgolj deset minut. Nato pa navadno vsaj dve uri mačja meta nima posebnega učinka.

Ali so vsi mački dovzetni za učinke mačje mete?

Kljub omenjenemu, mačja meta ne vpliva na vse mačke. Okoli polovica mačk tovrstno dovzetnost podeduje, na drugo polovico pa rastlina sploh nima nikakršnega vpliva. Dovzetnost je precej manjša tudi pri mladih muckah. Zelišče nima vpliva tudi na starejše mačke.

Ob vsem tem pa se seveda vprašamo, v katerih situacijah je mačkam, ki so dovzetne na mačjo meto, dobro ponuditi mačjo meto. Z mačjo meto torej lahko spodbudimo igranje. To je zlasti velikega pomena pri preveč debelih mačkah. S pomočjo takšnega zelišča pa lahko prav tako dosežemo, da maček končno prične uporabljati tudi praskalnik ter nam posledično ne uničuje pohištva.

V kakšni obliki pa mačku lahko ponudimo mačjo meto?

Mačja meta je na voljo v posušeni obliki, pršilih z eteričnim oljem, na voljo so igračke z mačjo meto, mačja meta v prahu, v obliki milnih mehurčkov,.... Zelišče se lahko potrese po tleh, po praskalniku, po igračah ter še kje drugje.

Lahko mačja meta škoduje zdravju mačka?

Dejstvo je, da mačja meta za zdravje ni škodljiva. Mački se z njo v nobenem primeru ne morejo predozirati. Ko imajo dovolj tovrstnega zelišča, se z njim prenehajo igrati. Pazite pa, da je ne potresete v posodice za hrano. Če jo pojedo preveč, lahko mačja meta povzroča tudi rahle težave s prebavo.

Mačke obožujejo mačjo meto

Izdelki v obliki mačje mete

Mačja meta v različnih oblikah je na voljo v specializirani prodajalni s hrano ter drugimi izdelki za živali. V spletni trgovini pasjahrana.net vam je na primer na voljo posušena mačja meta. Tovrstno posušeno zelišče je izjemno aromatično ter priročno za polnjenje mačjih igrač ali pa za posipanje po praskalnikih pa tudi drugih površinah, na katerih želite, da bi se zadrževali mački.

Omenjena mačja meta je 100 % naravna ter za mačke povsem neškodljiva, in sicer tudi v primeru, da se zelišče zaužije.

Milni mehurčki z mačjo meto

Spletna trgovina za male živali pasjahrana.net ponuja tudi mačjo meto v obliki milnih mehurčkov. Vodni mehurčki z mačjo meto lahko odpravijo precej slabih navad mačk.

Muce igranje z milnimi mehurčki lahko zelo umiri. Živali postanejo bolj zadovoljne, ne uničujejo več pohištva, rož in drugih elementov.

Še drugi izdelki spletne prodajane pasjahrana.net

V prodajalni za male živali lahko najdete še druge izjemno kakovostne izdelke za oskrbo psov in mačk, prav tako tudi kuncev, malih glodavcev, dihurjev ter ptic. Na voljo so tudi izdelki za lastnike živali.



Več v Narava