»Ljubezensko prevaro« obravnavali tudi ormoški policisti

Starejša občanka je v prepričanju, da si preko spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v Jemnu, ki potrebuje denar za varščino za prevzem paketa, nakazala večjo vsoto denarja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. avgust 2022 ob 15:12
Neznancu je nakazala večjo vsoto denarja

Neznancu je nakazala večjo vsoto denarja

Policisti PP Ormož so bili konec junija obveščeni o primeru "ljubezenske prevare", pri kateri je starejša občanka, v prepričanju, da si preko spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v Jemnu, ki potrebuje denar za varščino za prevzem paketa, nakazala večjo vsoto denarja. Pred časom so sicer tudi mariborski policisti obravnavali podobno prevaro.

Spletne uporabnike, predvsem pa uporabnice policisti zato opozarjajo, da ne nasedate tovrstnim spletnim prevaram in dopisovalcem, ki se predstavljajo pod različnimi krinkami in izgovori o tem, zakaj ne morejo do denarja. Za krinkami, kot so "zdravnik v tujini, vojak na mirovni misiji ali nesrečen vdovec na naftni ploščadi," lahko stojijo pretkani kriminalci, ki prek spleta tako nagovarjajo ženske.

Za t.i. ljubezenske/romantične goljufije je sicer značilno, da želijo storilci z žrtvami navezati čustveno zvezo in so v stiku preko e-sporočil ali telefona po več mesecev. Tovrstne oblike spletnih goljufij velikokrat niso prijavljene policiji, ali so prijavljene več mesecev po transakcijah. Zato opozarjajo, da se oškodovanke na policiste obrnejo čimprej po samih transakcijah, saj to v največji meri vpliva na možnost povrnitve sredstev.



Več v Črna kronika