V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja

Priznanja in nagrado je podelila županja Olga Karba. Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril mlad dirigent Črt Lasbaher.

Marina Vrbnjak, sreda, 3. avgust 2022 ob 08:47
Podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj

Podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba je na prireditvi, ki so jo v torek, 2. avgusta, organizirali pod krošnjami mogočnih hrastov v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, podelila tri Miklošičeva priznanja in Miklošičevo nagrado, katere višina znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Miklošičevo priznanje za leto 2022 sta prejela Marjana Sovič iz Cvena in Smiljan Pintarič iz Maribora za dolgoletno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture, ter Franc Stajnko iz Vogričevcev za dolgoletno uspešno delovanje na področju tamburaške glasbe.

Miklošičevo nagrado za leto 2022 pa je prejel Pihalni orkester Kulturnega društva Pihalni orkester Ljutomer ob 100-letnici delovanja. V vseh letih delovanja je Pihalni orkester Ljutomer, ki danes šteje okoli 50 članov, gostoval na raznih revijah in tekmovanjih doma in v tujini ter se praviloma v Ljutomer vračal z najvišjimi priznanji in nagradami. Je pomemben ambasador Prlekije, glasbe in vrednot širom po Sloveniji in tudi preko meja.

Slavnostni govornik Črt Lasbaher, mlad in uspešen prleški dirigent, je v svojem nagovoru čestital nagrajencem. »S požrtvovalnim delovanjem skrbijo za razvoj in obstoj kulture v mojem domačem kraju. S svojim doprinosom me spominjajo na moje začetke in ponosen sem, ko lahko ljudem iz vsega sveta povem, od kod prihajam in kakšna je naša kultura. Ker je edini univerzalni jezik glasba, ki jo ustvarjam tudi sam, lahko z gotovostjo rečem, da smo in bomo ostali razumljeni po vsem svetu v kolikor bomo znali poskrbeti za naše izročilo in ga neodvisno predajali prihodnjim rodovom. To je naše poslanstvo od katerega je odvisno prav vse, kar se bo na tem svetu zgodilo,« je dejal.

V kulturnem programu so nastopili Mešani pevski zbor Cven-Pristava in folkloristi Kulturnega društva Cven.

Podrobne obrazložitve nagrajencev so v povezanih člankih.

Nagrado je prevzel Milan Lebar, predsednik KD Pihalnega orkestra Ljutomer, foto: Marina Vrbnjak

Pihalni orkester Ljutomer je pomemben ambasador Prlekije, glasbe in vrednot širom po Sloveniji in tudi preko meja


Marjana Sovič, foto: Marina Vrbnjak

Marjana je v zborovsko petje vključena že preko 30 let


Smiljan Pintarič, foto: Marina Vrbnjak

Smiljan Pintarič že več kot 25 let sodeluje v vodstvenih strukturah KD Orfej Ljutomer


Franc Stajnko, foto: Marina Vrbnjak

Franc Stajnko je nepogrešljiv člen pri prenašanju znanja tamburaštva na mlajše rodove




Več v Kultura in izobraževanje