Na Kukavi postavili klopotec

Postavitev klopotca na Kukavi je že dolgoletna tradicija vaščanov, saj še na Kukavi živi mojster, ki zna izdelati klopotec.

Ivan Trunk, sreda, 31. avgust 2022 ob 14:32
Postavljanje klopotca na Kukavi

Postavljanje klopotca na Kukavi

Vaščani vasi Kukava, ki leži v občini Juršinci, člani Športno kulturnega društva "Kükava 99" in drugi gostje so se zbrali v soboto, 20. avgusta, pri njihovi društveni brunarici na Kukavi z namenom, da postavijo klopotec. Postavitev klopotca na Kukavi je že dolgoletna tradicija vaščanov, saj še na Kukavi živi mojster, ki zna izdelati klopotec. Drago Šterbal je mojster, ki je naredil ta klopotec in še veliko drugih, pred njim pa je klopotce izdeloval njegov oče in je to njihova družinska tradicija. Prav Drago je gonilna sila pri postavitvi klopotca, saj ga hrani na svoji domačiji in ga pred postavitvijo pregleda in popravi.

Pred postavitvijo se člani društva Kükava 99 zberejo na domačiji Draga, tam spijejo domačo kapljico, potem pa klopotec po delih odnesejo do droga na katerem je postavljen klopotec. Nato spustijo drog, da lahko Drago sestavi klopotec, pri tem pa mu pomagajo drugi vaščani. Ko je klopotec sestavljen, ga z drogom dvignejo v pokončni položaj in potem, če je kaj vetra, klopotec veselo zapoje.

Na koncu je sledila še pogostitev za vse obiskovalce dogodka.



Več v Družabno