Od polnoči se spreminja cena goriva, regulirana bo tudi cena kurilnega olja

Cena se spreminja v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od torka, 13. septembra, do vključno ponedeljka, 26. septembra 2022.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. september 2022 ob 16:45
Dizel in bencin bosta cenejša

Dizel in bencin bosta cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od torka, 13. septembra, do vključno ponedeljka, 26. septembra 2022, znašali 1,683 evra za liter dizelskega goriva in 1,354 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako cenejše za dobrih 8 centov, NMB-95 pa za slabih 14 centov glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Na podlagi Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki jo je Vlada sprejela v petek, 9. septembra, bodo regulirane tudi najvišje dovoljene drobnoprodajne cene kurilnega olja. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znaša 1,366 evra na liter.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95. Vlada pa je omejila tudi najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra za liter, kar stopi v veljavo v torek, 13. septembra.

Uredba začne veljati v torek, 13. septembra

S 13. septembrom 2022 vlada regulira tudi ceno kurilnega olja


Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.



Več v Gospodarstvo