V našen vrteci je lüšno kak negda

Otroci in vzgojiteljice vrtca Mala Nedelja so se vsaj za en dan preselili v čas, ko še ni bilo sodobne kmetijske mehanizacije in so bila kmečka opravila skorajda praznik, ob katerem so se ljudje družili, veselili in krepili medsebojne vezi ob nudenju sosedske pomoči.

Prlekija-on.net, petek, 16. september 2022 ob 15:34
Kmečka opravila v vrtcu Mala Nedelja

Kmečka opravila v vrtcu Mala Nedelja

Jesen bo kmalu potrkala na vrata z različnimi opravili. V Vrtcu Mala Nedelja jo že z veseljem pričakujemo.

Letošnje leto poteka veliko dejavnosti v našem vrtcu v duhu Leta prleških vrednot.

V tem pričakovanju smo si v našem vrtcu naredili en lušten dan. Otroci in vzgojiteljice iz vseh skupin, od najmlajših do najstarejših, smo ga namenili prijetnemu druženju ob naslednjih opravilih: trebljenju buč, smükanju grozdnih jagod (grolik) s pecljev, kuhanju grozdnega soka in marmelade, klopfanju sončnic in kožühanju koruze. Bistvena je bila marljivost, vztrajnost, prijetno druženje, veselje...ni šlo zgolj za obujanje starih običajev iz časov naših babic in dedkov. Vse kar smo potrebovali še poleg tega so bile pridne, spretne roke spretne roke in dobra volja. Otroci so nas odrasle res presenetilo s svojo zavzetostjo za posamezna opravila.

Tako smo se otroci in vzgojiteljice vsaj za en dan preselili v čas, ko še ni bilo sodobne kmetijske mehanizacije in so bila kmečka opravila skorajda praznik, ob katerem so se ljudje družili, veselili in krepili medsebojne vezi ob nudenju sosedske pomoči.

Take vrednote pa so v današnjem času še kako pomembne. Še pomebneje pa je, da jih še posebej pri najmlajših privzgajamo, krepimo in ohranjamo.

Zapisala: Ksenija Kolar Švarc



Več v Najmlajši