S prižigom gorilnika v košari balona so uradno odprli svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

Predstavili so se piloti vseh tekmovalnih ekip, v zabavnem programu pa so obiskovalci lahko občudovali prelet letal Slovenske vojske in gašenje s helikopterjem, spremljali tekmovanje z baloni nad jezerom ter zapeli z Neisho.

Prlekija-on.net, nedelja, 18. september 2022 ob 10:20
24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

V soboto, 17. septembra, je pred Expanom potekala svečana otvoritev 24. FAI Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni. Goste so pozdravili generalni direktor organizacije prvenstva Matjaž Pavlinjek, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in direktor tekmovanja Claude Weber (FAI). Predstavili so se piloti vseh tekmovalnih ekip, v zabavnem programu pa so obiskovalci lahko občudovali prelet letal Slovenske vojske in gašenje s helikopterjem, spremljali tekmovanje z baloni nad jezerom ter zapeli z Neisho.

Slovenija od 17. do 23. septembra gosti 24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem se bo pomerilo 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav s petih celin. Gre za največji letošnji mednarodni športni dogodek v Sloveniji, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Organizatorji dogodka so ROTO balon klub skupaj z mednarodno letalsko zvezo FAI, Mestno občino Murska Sobota ter partnerjema Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota.

Otvoritvena slovesnost v soboto ob 15. uri se je začela spektakularno, kot se za dogodek svetovnega formata spodobi: slovensko zastavo je "prinesel" padalec Slovenske vojske, ob dvigu se je zaslišala slovenska himna v izvedbi pevke Neishe in himna mednarodne letalske zveze (FAI).

Prvi govorec, Matjaž Pavlinjek, direktor organizacije svetovnega prvenstva, je poudaril, da gre za velik dan za Mursko Soboto, za regijo in Slovenijo ter za balonarski šport: "Ponosni smo, da lahko gostimo najboljše pilotke in pilote z vsega sveta. Organizacija tako kompleksnega mednarodnega športnega dogodka je neke vrste nagrada za dolgoletni trud in aktivno podporo temu športu v Sloveniji."

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, sicer donedavni župan Mestne občine Murska Sobota, se je v imenu soorganizatorja Mestne občine Murska Sobota zahvalil vsem, ki so pomagali pri organizaciji tega enkratnega dogodka, od Balonarskega kluba ROTO do zaposlenih v mestni upravi in javnih zavodih ter številnim lokalnim podjetjem.

Claude Weber, direktor prvenstva in predstavnik FAI, je pohvalil organizatorje, ki so se že leta 2019 izkazali z organizacijo svetovnega predprvenstva na isti lokaciji. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem je zaželel lepe polete in čim boljše rezultate, obiskovalcem pa obljubil čudovite predstave v zraku, ki jih bodo lahko opazovali vse do petka.

Gost na prireditvi je bil tudi Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta RS in velik navdušenec nad vsemi vrstami poletov, ki je s simbolično gesto - prižigom gorilnika v košari balona - uradno otvoril prvenstvo: "Prepričan sem, da je tovrstni mednarodni dogodek, svetovno balonarsko prvenstvo, ki se prvič odvija v Sloveniji, velik poklon naši državi in organizatorjem ter velika turistična priložnost."

Po slovesni prisegi se je pred odrom predstavilo 105 pilotov, vodij tekmovalnih ekip, med njimi tudi trije slovenski piloti: Jernej Bojanovič, Dejan Buzeti in Vito Rome. Program uradne otvoritve so obogatili plesalci v mednarodnih krogih večkrat nagrajene plesne skupine Zeko, ki so na koncu zaplesali ob zvokih "99 Luftballons" v izvedbi Neishe in Godbe Bakovci.

24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

V Murski Soboti se je pričelo 24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni V zraku bomo lahko občudovali več kot 150 balonov. Na slovenskem nebu jih toliko skupaj še nismo videli.

Objavil/a Prlekija-on.net dne Sobota, 17. september 2022

Koncert Neishe se je namesto ob 20. uri odvil že ob 17. uri in dinamična pevka je uspela ogreti občinstvo ob sicer nizkih zunanjih temperaturah.

Popoldne so organizatorji kljub nestabilnemu vremenu uspeli izvesti nekaj atraktivnih točk iz Aero showa: simulacijo gašenja s helikopterjem in prelet pilatusov Slovenske vojske.

Ob 18. uri je proti Soboškemu jezeru vzletelo približno 20 balonov, ki so v sklopu naloge »Key Grab« poskušali pobrati ključ, ki se je nahajal sredi jezera. Žal se nobenemu od njih ni uspelo dovolj približati, tako da je nagrada, električni čoln ROTO, ostala doma.

Danes, v nedeljo, 18. septembra, so okoli 10. ure zjutraj izpred Expana poleteli plinski baloni, videli naj bi tudi akrobacije helikopterja Flying Bulls. Ob 12. uri bo pred paviljonom EXPANO Družinski balonarski dan z delavnicami in animacijami za vso družino. Otroci bodo lahko uživali v družbi klovna in maskote prvenstva, malega Štrkca, ter vstopili v kupolo balona. Popoldne po 16. uri bo na Letališču Murska Sobota prvi skupinski vzlet več kot 130 toplozračnih balonov. Ob 20. uri obiskovalce pred Expanom čaka še glasbeni nastop glasbenikov Lepopold I. in Vaino.

Vse informacije o tekmovanju, predstavitve ekip in program so objavljene na spletni strani www.hotairballoons2022.com, kjer si lahko tudi rezervirate svoj polet (vsaj 24 ur vnaprej). Na Facebook in Instagram profilu bodo sproti objavljene natančne lokacije vzletov, pristankov ter krajev, nad katerimi bodo leteli baloni.

Še zanimivost: filatelistično društvo Maribor je pripravilo razstavo poštnih znamk z motivom toplozračnih balonov, ki bo na ogled do konca prvenstva v paviljonu Expano. Samo še danes pa lahko v poštni nabiralnik oddate pošiljko, ki bo potovala z balonom. Pošiljka (razglednica, dopisnica, pismo) mora biti opremljena z ustrezno znamko (najmanj 0,88 € ali črkovna oznaka B). Vse z balonom prenesene pošiljke bodo žigosane s priložnostnim žigom in po pristanku oddane na najbližji pošti, ki jih bo odpravila naprej po klasičnih poštnih zvezah.

Foto: Nina Lepoša

Toplozračni baloni nad Prekmurjem

Dobro jutro, dober den Gnes malo v lüft poglednite, balonof keko češ

Objavil/a Prlekija-on.net dne Sobota, 17. september 2022


Več v Šport