Več tisoč obiskovalcev dočakalo spektakularen pogled na prvi skupinski vzlet več kot 105 toplozračnih balonov

Za slovenske tekmovalce se je prvenstvo začelo odlično, saj je Dejan Buzeti dosegel tretji najboljši rezultat na eni od nalog.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. september 2022 ob 11:48
24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni v Murski Soboti, največji letošnji mednarodni športni dogodke pri nas, je v polnem teku. V nedeljo je bil za pilote prvi tekmovalni dan in večtisočglava množica obiskovalcev je bila priča enkratnemu prizoru, ko je v zrak naenkrat poletelo 105 toplozračnih balonov. Na pot proti Madžarski so zjutraj izpred Expana poleteli tudi plinski baloni, na letališču se je odvil adrenalinski Aero show, za otroke so pripravili Družinski balonarski dan. Pred nami so še štirje tekmovalni dnevi, zaključna prireditev in podelitev nagrad najboljšim pilotom svetovnega prvenstva bo v petek, 23. septembra, ob 12. uri v Dvorcu Rakičan.

Murska Sobota gosti 24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem sodeluje 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav. Slavnostna otvoritev je bila v soboto, 17. septembra, pred Expanom, tekmovalni poleti pa bodo potekali še vse do konca tedna.

V nedeljo, 18. septembra, na prvi tekmovalni dan, je za dežjem posijalo sonce, tako da so lahko piloti navsezgodaj izvedli prvi skupinski prilet na letališče Murska Sobota. Za slovenske tekmovalce se je prvenstvo začelo odlično, saj je Dejan Buzeti dosegel tretji najboljši rezultat na eni od nalog. Okoli 10. ure so izpred Expana poleteli plinski baloni. Ti za razliko od toplozračnih balonov letijo višje in lahko preletijo velike razdalje. Leta 2020 so pristali v Krakowu na Poljskem, včeraj pa so okoli 18. ure pristali južno od madžarskega mesta Kaposvár. Pred paviljonom Expano je potekal Družinski balonarski dan z delavnicami in animacijami za vso družino. Otroci so uživali v družbi klovna in maskote prvenstva, malega Štrkca, ter vstopili v kupolo balona. Ob 14. uri so na letališču izvedli še drugi del Aero showa; obiskovalci so lahko občudovali zračne akrobacije Petra Podlunška.

24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

S prižigom gorilnika v košari balona so uradno odprli svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni


Popoldan se je na letališču Murska Sobota zbralo več tisoč obiskovalcev, ki so končno dočakali spektakularen pogled na prvi skupinski vzlet več kot 105 toplozračnih balonov. Piloti so se pomerili v dveh tekmovalnih nalogah, Obotavljajoči se valček in Zemljo krast. Pri prvi direktor tekmovanja določi več ciljev, naloga pilota pa je, da si med njimi izbere tistega, ki ga bo glede na vremenske pogoje najverjetneje oz. najlažje zadel. Pri drugi nalogi pa tekmovalec poizkuša s svojo potjo orisati čim večje območje.

SP v letenju s toplozračnimi baloni

Še malo balonov

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 18. september 2022

Zvečer so organizatorji na letališču uspeli izvesti še težko pričakovani Night Glow in v mraku so zažareli osvetljeni baloni posebnih oblik. Pester vikend se je zaključil s koncertom raperjev Lepopold I. in Vaino pred Expanom.

Še štirje tekmovalni dnevi

Pred tekmovalci so še štirje tekmovalni dnevi. Vsak dan planirajo dva poleta, in sicer skupinski prilet (fly-in) zjutraj okoli 7. ure na letališče Murska Sobota in skupinski vzlet (fly-out) z letališča okoli 16. ure. Poleg svetovnega prvenstva pa poteka še tako imenovana fiesta, približno 20 balonov, od tega šest balonov posebnih oblik, ki ne tekmujejo, navadno vzleti malo za tekmovalci, tako da bo v zraku kar okoli 130 toplozračnih balonov! Toliko jih v Sloveniji še nismo videli.

Lokacije tekmovalnih balonov in rezultate lahko spremljate na naslednji spletni povezavi.

Množica pisanih balonov v zraku je v regijo privabila veliko množico ljubiteljev toplozračnih balonov iz Slovenije in tujine, zato v času jutranjih in večernih poletov prihaja do zastojev na cesti med letališčem Murska Sobota in dvorcem Rakičan. Za gledalce na letališču je dovoljeno zadrževanje za ograjo le na označenih prostorih, namenjenih javnosti. Obiskovalce prosijo, da upoštevajo navodila varnostnikov in redarjev ter da ne ovirajo vozil tekmovalnih ekip, vozil uradnega osebja in označenih spremljevalnih vozil.

Polet s toplozračnim balonom

Pa še pogled z balona

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 18. september 2022

Cesta na relaciji dvorec Rakičan - letališče Murska Sobota bo do 22. septembra med 16:30 in 17:15 popolnoma ZAPRTA zaradi logistike tekmovalcev. Vljudno vas prosimo, da pridete na letališče vsaj do 16. ure.

V torek, 20. septembra, ob 20. uri bo v Gledališču Park projekcija dokumentarnega filma Nebo nad Ženavljami ali dan, ko nam je Evropa padla na glavo in dokumentarnega filma z naslovom Matija Gregor Kraškovič (1767-1823) zdravnik in prvi slovenski balonar.

Svetovno prvenstvo se bo zaključilo v petek, 23. septembra, ob 12. uri v Dvorcu Rakičan z zaključno prireditvijo in podelitvijo nagrad najboljšim pilotom svetovnega prvenstva 2022.

Dobro jutro Še smo pri balonih

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 18. september 2022

Vse informacije o tekmovanju, predstavitve ekip in program so objavljene na spletni strani www.hotairballoons2022.com, kjer si lahko tudi rezervirate svoj polet (vsaj 24 ur vnaprej). Na uradnem Facebook profilu lahko med drugim spremljate dogajanje na terenu v živo, reportaže z dogodka pripravlja tudi mednarodna zvezda in komentator letalskih prireditev Regan Tetlow iz ZDA.

Foto: Nina LepošaVeč v Šport

Meteorplast ŠIC bar - Siliko

Derbi kroga se je končal brez zmagovalca

sreda, 6. december 2023 ob 08:07
Meteorplast ŠIC bar

V Ljutomer prihaja vodilna ekipa lige

torek, 5. december 2023 ob 08:32