Med prejemniki zlatih nacionalnih priznanj GZS za inovacije tudi podjetji iz Prlekije

Nacionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Prlekija-on.net, torek, 20. september 2022 ob 19:31
Električni vodni skiro in drsna vrata za čiste prostore

Električni vodni skiro in drsna vrata za čiste prostore

V okviru Dneva inovativnosti so bila danes podeljena nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Z inovacijami presegamo meje«, podeljenih pa je bilo sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter tri posebna priznanja za inovacijski izziv.

Nacionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Dogodek podpira tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in javna agencija SPIRIT Slovenija, ki finančno in vsebinsko sodelujeta pri regijskih in nacionalnih izborih. MGRT je namreč ključni resor, ki izvaja celovit nabor ukrepov s katerimi spodbuja podjetniška vlaganja v raziskave, razvoj in inovacije ter skrbi za spodbudno poslovno okolje.

MGRT podpira inovativne, raziskovalno razvojne projekte podjetij ali konzorcijev podjetij, ki se nanašajo na razvoj novih ali izboljšanih izdelkov, procesov ali storitev z visoko dodano vrednostjo in s tržnim potencialom, spodbuja vključevanje slovenskih podjetij v mednarodne EUREKA projekte s subvencijami za raziskovalno - razvojne aktivnosti, podpira izvedbo pilotnih oz. demonstracijskih projektov, usmerjenih v razvoj za testiranje oziroma demonstracijo novih ali izboljšanih proizvodov, procesov ali storitev v realnem okolju, ki se lahko uvrstijo na fokusna področja iz Akcijskih načrtov SRIP v okviru Slovenske strategije pametne specializacije ter podpira Strateško razvojno inovacijska partnerstva (SRIP).

Minister Matjaž Han je ob novici o podeljenih priznanjih za inovacije vsem prejemnikom iskreno čestital in poudaril: »Ponosen sem, da Slovenija premore toliko znanja in kreativnosti za ustvarjanje številnih izumov, ki izboljšujejo naš vsakdan. Inovacije so rezultat trdega in dolgotrajnega dela z veliko mero vztrajnosti. Verjamem, da v procesu izvedbe ne uspe vsaka ideja, a tiste ki uspejo, ustvarijo visoko dodano vrednost in nadaljnji razvoj podjetja. Zato je inovativnost eden izmed ključnih dejavnikov uspeha podjetij in rasti konkurenčnosti.« Ob tem je dodal, da se na MGRT zavedamo multiplikativnega učinka, ki ga imajo inovacije na celotno družbo, zato področju namenjamo posebno pozornost. »Inovacije bodo gonilna sila trajnostnega in krožnega prehoda, zato je ključna naloga države, da tudi v bodoče ustvarja spodbudno poslovno okolje s poudarkom na ukrepih potrebnih za transformacijo slovenskega gospodarstva, kamor seveda spada tudi področje inovacij

Med prejemniki zlatih nacionalnih priznanj GZS za inovacije sta tudi podjetje HighFly, d.o.o. iz Središča ob Dravi za FLYWAY - Električni vodni skiro in Cleangrad d.o.o. iz Ljutomera za drsna vrata za čiste prostore.

HighFly d.o.o. - Električni vodni skiro

FlyWay je plovilo, ki je varno za uporabo tako družinam in otrokom, ki si želijo mirne vožnje, kot tudi adrenalinskim entuziastom, katerim cilj je napredna vožnja.

FLYWAY je plovilo prihodnosti, ki ga lahko opišemo kot električni vodni skiro. Je električno plovilo z možnostjo dviga in lebdenja nad vodo, omogoča pa tudi skoke, hitre zavoje pri tem pa ostaja tiho in ne proizvaja valov. Je izredno stabilen in zato primeren tudi za mirno vožnjo.

HighFly d.o.o.
HighFly d.o.o. - Električni vodni skiro, vir: Katalog GZS

CLEANGRAD d.o.o. - Drsna vrata za čiste prostore

Izvedba vrat se prilagaja zahtevam kupcev, in sicer jih je možno opremiti s steklom, s čitalcem brezstičnih kartic, alarmi in detektorji ter različnimi senzorji, ki z ustrezno avtomatiko omogočajo dostop v prostore in iz njih.

Drsna vrata za čiste prostore omogočajo prilagajanje različnim pogojem poslovnih procesov in doprinašajo k zagotavljanju najvišje stopnje varnosti v reguliranih prostorih. Vgradnja je omogočena ne glede na tip stenskega sistema, omogočena pa je tudi popolna poravnava s katero koli vrsto talne obloge. Precejšen poudarek je na dejstvu, da omenjena vrata lahko v celoti sčistimo oz. dezinficiramo vse površine in sicer z zelo agresivnimi čistilnimi sredstvi, hkrati pa omogočajo hitro in enostavno vzdrževanje krmilnih delov vrat, brez, da bi posegali v čisti prostor.

CLEANGRAD d.o.o.
CLEANGRAD d.o.o. - Drsna vrata za čiste prostore, vir: Katalog GZS

Drugi nagrajenci so še Lek farmacevtska družba d.d. - Ferumoksitol za injiciranje - koloidna suspenzija super paramagnetnih železovih nanodelcev za zdravljenje anemije, TPV AUTOMOTIVE, d. o. o. - Razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, podvrženega visokim dinamičnim obremenitvam za celotno platformo vozil BMW, DOMEL d.o.o. - EC mokro suha sesalna enota, Steklarna Hrastnik d.o.o. in RC eNeM d.o.o. - Izdelava trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla in PIPISTREL VERTICAL SOLUTIONS d.o.o. - Pipistrel Velis Electro.

Prejemniki posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv 2022 - z inovacijami presegamo meje pa so ENGROTUŠ d.o.o. - Projekt Ana Roš & Tuš - širši družbeni vidik, ISKRAEMECO d.d. - Zeleni pingvin - širši okoljski vidik ter Tushek d.o.o. - Digitaliziran električni hyper avtomobil TUSHEK v računalniški igrici GRID LEGENDS - širši promocijski vidik Slovenije v svetu.
Več v Gospodarstvo