S predstavitvijo dveh zbornikov pri Mali Nedelji obeležili 155-letnico Bésede

Zbornika nosita naslova Deroči vrelec Antona Krempla in Čitalništvo in bralno društvo pri Mali Nedelji.

Branko Košti, petek, 23. september 2022 ob 11:09
Predstavitev zbornikov pri Mali Nedelji

Predstavitev zbornikov pri Mali Nedelji

Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja vsako leto ob obletnici Bésede, pomembnega ljudskega zborovanja 15. septembra 1867. leta, na katerem je bil izpostavljen pomen jezikovne, kulturne in narodne pripadnosti, pripravi kulturno prireditev. Tudi v zadnjih dveh letih so, kljub omejitvam zaradi epidemije, z dvema znanstvenima simpozijema uspeli obeležiti ta pomemben jubilej. Ob 230-letnici rojstva Antona Krempla se je odvil znanstveni simpozij z naslovom Deroči vrelec slovenskega domoljubja, drugi simpozij pa je bil organiziran v sodelovanju z Gimnazijo Franca Miklošiča lani, ko je minevalo 150 let od ustanovitve čitalnice pri Mali Nedelji.

V sklopu obeh simpozijev sta s finančno pomočjo Občine Ljutomer, ustanove dr. Antona Trstenjaka in KD A. Krempl Mala Nedelja, pri Mednarodni knjižni zbirki Zora izšla dva zbornika. Deroči vrelec Antona Krempla, posvečen 230-letnici rojstva pomembnega slovenskega duhovnika, pesnika, pisatelja in narodnega buditelja Antona Krempla in dogodkom pri Mali Nedelji, ki so povezani z njegovim življenjem in delom. Zbornik Čitalništvo in bralno društvo pri Mali Nedelji pa je osredinjen na ustanovitev čitalnice pri Mali Nedelji, čitalniško gibanje v Prlekiji, na kulturnopolitično zgodovino časa in znamenite Prleke, ki so v drugi polovici 19. stoletja delovali narodnobuditeljsko in državotvorno ter postavljali materinščino na barikade slovenstva.

Predstavitev zbornikov je bil v petek, 16. septembra, katere so se udeležili tudi podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, častni član KD A. Krempl in občinski svetnik Ludvik Rudolf, občinski svetnik Silvester Perko, predsednik KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin, častni občan Občine Ljutomer Miran Puconja, podpredsednik Zveze društev generala Maistra Anton Božič, ravnatelj Gimnazije F. Miklošiča Zvonko Kustec in ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič.

V uvodnem kulturnem programu sta se v vlogah Frančeka in Micike predstavila Tilen Voršič in Melita Novak, njuna mentorica je Danica Potrč in pevke ljudskih pesmi Soside KD A. Krempl, himno pa je na violino odigrala učenka 7. razreda Hana Filipič. Pozdravne besede zbranim sta namenila pobudnika in organizatorja simpozijev predsednica KD Anton Krempl in ravnatelj GFM Zvonko Kustec.

Vsebino zbornikov je predstavil njun urednik dr. Marko Jesenšek, redni profesor za slovenski jezik na Univerzi v Mariboru ob sodelovanju nekaterih prisotnih avtorjev znanstvenih prispevkov: dr. Blanke Bošnjak, izredne profesorice za slovensko književnost na mariborski univerzi, prof. Vlaste Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor, dr. Vesne Mikolič iz Inštituta za jezikovne študije ZRS Koper, Franca Čuša, profesorja na GFM Ljutomer, dr. Mirana Puconje, častnega občana Občine Ljutomer in Antona Božiča, ljubiteljskega zgodovinarja in podpredsednika Zveze društev generala Maistra.

Kulturno društvo A. Krempl Mala Nedelja



Več v Kultura in izobraževanje