Ponovni dogodek ob evropskem letu mladih v Mladinskem centru Prlekije

Izvedena je bila delavnica na tematiko promocije mednarodnih priložnosti za mlade, s poudarkom na mladinskih programih Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota.

Prlekija-on.net, petek, 30. september 2022 ob 14:42
Delavnica

Delavnica

Mladinski center Prlekije je s svojo bogato dejavnostjo, konstantno od ustanovitve že v letu 1994 dalje, nedavno dobil zeleno luč Nacionalne agencije za mednarodno mobilnost mladih - MOVIT ter uspel na njihovem razpisu za sofinanciranje izvedbe dogodka v okviru letošnjega Evropskega leta mladih 2022.

V sklopu projekta je tako bila 20. septembra 2022 v prostorih Mladinskega centra Prlekije, na Spodnjem Kamenščaku 23, izvedena delavnica na tematiko promocije mednarodnih priložnosti za mlade, s poudarkom na mladinskih programih Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota.

Omenjen dogodek so izvedli tukajšnji mladinski delavci Marjan Kosić, Tadeja Muršič, Rozmari Tivadar, Janko Korošec in koordinatorka Tamara Brumen. Namenjen je bil mladim iz ožjega in širšega pomursko-podravskega območja, še posebej tistim z manj priložnostmi, ki še niso bili podučeni o tovrstnih projektih. Približali so jim vlogo in cilje ter jih izobrazili in jim na ta način predstavi paleto priložnosti, ki jih ti mladinski projekti potencialno omogočajo pri njihovem osebnem in profesionalnem razvoju oziroma nadaljnji življenjski poti. Pri vsem tem je potrebno še posebej poudariti, da so bili predstavljeni mladinski programi v tem primeru konkretni in sicer o mladinskih mednarodnih izmenjavah in o možnostih angažiranja v ESS - evropski solidarnostni enoti, ki angažira mlade evropske prostovoljce.

Med drugim je bila predstavljena tudi uradna spletna stran Evropskega mladinskega portala z namenom, da lahko mladi samostojno raziskujejo aktualne projekte, ki jih zanimajo oziroma se jim lahko pridružijo.

Ob zaključku so na interaktivni delavnici stekli tudi pogovori o izmenjavi dobrih praks v mladinskih projektih, predvsem s ciljem navdušiti čim več mladih, da se pridružijo obravnavanim programom in tako pridobijo potrebne kompetence za življenje. Sam tukajšnji mladinski center ima na tem področju že bogate izkušnje, saj je gostil že trikrat zelo uspešne mednarodne mladinske izmenjave kot tudi kar dve evropski prostovoljki, ki sta po zaslugi MCP-ja v Prlekiji prebivali in ustvarjali kar šest mesecev. Za vse dodatne informacije, podporo in pomoč pri vključevanju v mednarodne mladinske aktivnosti pa so mladim zmerom na razpolago licencirani mladinski delavci zaposleni in prostovoljci v MCP-PC NVO, socialnem podjetju. Center tako tudi uspešno partnersko sodeluje z ZRSZ, JSKD centrala Ljubljana, Uradom RS za mladino, Andragoškim zavodom Slovenije, Občino Ljutomer in Razkrižje ter drugimi pomembnimi inštitucijami in državnimi organi ter NVO.

Tekst: Mitja Pivec
Foto: Katja Marinič



Več v Kultura in izobraževanje