V Kamniku so se predstavile tudi narodne noše iz vzhodne Štajerske in Prekmurja

Na letošnjem 50. festivalu narodnih noš in oblačilne dediščine je bilo možno videti narodne noše iz vseh slovenskih regij in bratskih občin ter folklornih skupin.

Ivan Trunk, petek, 30. september 2022 ob 16:25
50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Drugi vikend v mesecu septembru je v Kamniku namenjen Dnevu narodnih noš in oblačilne dediščine, ki je letos potekal med 9. in 11. septembrom in se je odvijal v središču Kamnika. Na letošnjem 50. festivalu narodnih noš in oblačilne dediščine je bilo možno videti narodne noše iz vseh slovenskih regij in bratskih občin ter folklornih skupin. Vrhunec festivala je povorka narodnih noš in oblačilne dediščine, ki je bila v nedeljo,11. septembra, in poteka čez središče Kamnika. Letos je v povorki sodelovalo več kot 2000 ljudi, ki so bili odeti v narodne noše kot posamezniki, v skupinah, v godbah in pa konjske vprege s prečudovitimi kočijami in so šli čez center Kamnika. Letos si je povorko ogledal predsednik Borut Pahor, ki je bil slavnostni govornik.

Povorke narodnih noš in oblačilne dediščine so se letos udeležile tudi skupine iz vzhodne Štajerske in Prekmurja. Na povorki je sodelovala tudi skupina Društva Pesničarji iz Juršincev, ki so nas tudi povabili na ta festival.

Za vse ljubitelje narodnih noš in oblačilne dediščine je to zelo zanimiva prireditev in jo je dobro obiskati ter pogledati.

Več o sodelovanju tega društva Pesničarji na dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku je pripravil Anton Lajh:

Z namenom, da obudimo našo staro oblačilno dediščino smo v letu 2014 ustanovili »Društvo Pesničarji Juršinci«.

Še prej smo zbrali več ohranjenih starih fotografij in po teh slikah naredili raziskavo noše, ki so jo nosili ljudje na našem območju (Srednje Slovenske gorice-Pesniška dolina) do konca 19. stoletja.

Potem smo pri krojaču Šmigocu v Spuhlji dali izdelati podobna oblačila. Škornje nam je izdelal Čevljar Kisilak iz Prekmurja. Pokrivala-klobuke pa Pajk iz Ljubljane. Vrhnja oblačila-zimske suknje nam je izdelal krojač na Hrvaškem, blago pa smo si nabavili na Madžarskem.

Prvič smo se oblekli v našo Štajersko-Pesniško nošo na Lovrenčko nedeljo 2014. Bili smo zelo lepo sprejeti. Od takrat naprej se udeležujemo vseh večjih cerkvenih praznikov v naši župniji. S ponosom se oblečemo in sodelujemo tudi na drugih prireditvah kamor nas povabijo.

Letos smo se udeležili tudi vseslovenske prireditve 50. DNEVI NARODNIH NOŠ IN OBLAČILNE DEDIŠČINE v Kamniku.

Naj še omenim, da v Kamniku sodelujemo že nekaj let. Tam je nekoč živel naš Lovrenčki rojak, čevljar Franček Šoštarič, kjer si je ustvaril tudi družino. Njegovi potomci so nas zelo veseli in nas ob prihodu v Kamnik vedno pogostijo in spremljajo na povorki.



Več v Kultura in izobraževanje