Srečanje upokojencev: To smo Prleki!

Upokojenci DU Ljutomer so se zbrali v Gezovih jamah.

Prlekija-on.net, nedelja, 16. oktober 2022 ob 22:57
Srečanje upokojencev DU Ljutomer

Srečanje upokojencev DU Ljutomer

Prvi oktober kot mednarodni dan starejših zaznamujemo že 32. leto. Z besedo starejši običajno označujemo osebe, stare 65 let ali več. V DU Ljutomer je ta praznik tesno povezan z mednarodnim dnevom prostovoljstva, katerega obeležujemo 5. decembra. To je praznik vseh prostovoljcev in prostovoljk, z razglasitvijo katerega so Združeni narodi leta 1985 želeli poudariti pomen solidarnosti za preživetje in socialni napredek naše družbe.

S praznovanjem dneva želijo navdušiti in spodbuditi posameznike, ne glede na to, ali so odločevalci ali navadni prebivalci tega sveta, da se vključijo v reševanje problemov in iskanje trajnih in izvedljivih rešitev.

Letošnji dan prostovoljstva naj nas opominja tudi na to, da moramo tudi za bodoče generacije prevzeti odgovornost za spremembe, potrebne za izgradnjo boljše prihodnosti.

Prepoznavanje in spodbujanje prostovoljstva je pomembni del ustvarjanja enakovredne in vključujoče skupnosti pri nas in po vsem svetu. Prostovoljci vsak dan namenjajo svoj čas, znanje in trud, da zagotovijo vključevanje ranljivih, prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, se borijo proti spornim okoljskim praksam oz. pripomorejo, da so lokalne skupnosti prijetnejše za bivanje.

"Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva se vsem prostovoljkam in prostovoljcem zahvaljujemo za izraz solidarnosti, ki ga izkazujejo s svojim delom. Prostovoljke in prostovoljce, posameznike, ki se zavedajo svoje moči in vloge v družbi, je treba vzgajati od malega in negovati. V družini, v šoli, v skupnosti. Država in lokalne skupnosti na način, da prostovoljske aktivnosti, prostovoljske organizacije in aktivne posameznike podpirajo, družba na način, da jih spoštuje. Kajti napreduje le skupnost, ki jo povezuje solidarnost," pravi Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

V Sloveniji ima prostovoljstvo dolgo tradicijo, je pomemben socialni korektiv družbe in prispeva k povezovanju organizacij in ljudi v lokalnih skupnostih.

Da je prostovoljstvo nepogrešljivo in pomembno, nam je ponovno pokazala tudi epidemija. Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji je razvidno, da se jih je preko 150.000 vključevalo v aktivnosti. Opravili so ogromno ur prostovoljskega dela, kar kaže na velik prispevek prostovoljskega dela k splošni družbeni blaginji v naši družbi, največ pa ga je bilo tudi tokrat opravljenega na področju socialne dejavnosti.

"Ker vem, da srčne in požrtvovalne ljudi, ki so pripravljeni pomagati ob prav vsakem trenutku, premoremo tudi v naših vrstah, naj se vam vsem že vnaprej iskreno zahvalim za vse tisto dobro in plemenito, ki ga boste storili nekomu. Negujmo to preprosto a po vrednosti neizmerljivo lastnost. Pomagajmo ljudem v stiski, prisluhnimo jim in iščimo rešitve zanje. To smo Prleki!" je prisotne ob tej priložnosti nagovoril predsednik DU Ljutomer, Ciril Magdič.

Za prijetno vzdušje je poskrbela Tamburaška skupina DU Ljutomer - Bisernica in z gostinsko postrežbo gostilna Gezove jame.



Več v Družabno