Brotva v Münchnu

Člani Folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici so se predstavili na Folklorijadi v Münchnu.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. oktober 2022 ob 11:05
FD Sv. Jurij ob Ščavnici

FD Sv. Jurij ob Ščavnici

V Nemčiji živi približno 50.000 Slovencev, od tega dobra polovica na jugu države, v zveznih deželah Bavarski in Baden-Würtenbergu. Slovensko kulturno društvo Lipa München povezuje slovenske izseljence in skrbi za ohranjanje slovenske kulturne dediščine. Med drugim vsako leto organizira folklorjado.

Na 34. folklorjado po vrsti so povabili tudi člane Folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici. V bavarski prestolnici so se jurjevški plesalci in godci predstavili s spletom plesov, s katerim so ponazorili pristno brotvo - trgatev grozdja. Pester kulturni program so spremljali v Nemčiji živeči Slovenci, člani drugih folklornih skupin, generalna konzulka RS Maša Šiftar in Anja Ahačevčič, zaposlena na uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Obema častnima gostjama so Jurjevčani podarili monografijo Sveti Jurij ob Ščavnici - prleške Atene.
Plesa in glasbe ta večer ni manjkalo. Uradnemu delu je sledila prava slovenska veselica s skupino Zaka pa ne in humoristko mamo Manko.

Folklorniki gostovanja v tujini ne bi zmogli brez donatorjev, ki se jim na tem mestu tudi zahvaljujemo: podjetje TBP, Radenska, d. d., Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, Muzej kmečkega orodja Voršič, družinam Ajlec, Šoštarič in Domajnko.

FD Sv. Jurij ob Ščavnici

FD Sv. Jurij ob Ščavnici



Več v Kultura in izobraževanje