Luka Mesec na medgeneracijski okrogli mizi v Ljutomeru

Ljutomer je obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Udeležil se je razprave na medgeneracijski okrogli mizi o stanovanjih za mlade in dolgotrajni oskrbi za starejše.

Prlekija-on.net, sreda, 26. oktober 2022 ob 11:19
Luka Mesec je obiskal Ljutomer

Luka Mesec je obiskal Ljutomer

Pomurski lokalni odbor stranke Levica je v petek, 21. oktobra ob 16. uri v večnamenskem prostoru Doma starejših občanov Ljutomer izvedel okroglo na medgeneracijski temi dolgotrajne oskrbe starejših in stanovanj za mlade.

Gost okrogle mize je bil koordinator Levice in Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki se je udeležil razprave o obeh pomembnih temah stanovanj za mlade in dolgotrajne oskrbe starejših. Na okrogli mizi jim je o novostih stanovanjske politike, ki jo pripravljajo na ministrstvu, spregovoril svetovalec ministra za področje stanovanjske politike, Klemen Ploštajner.

Okrogle mize so se na povabilo udeležili in aktivno sodelovali v razpravi direktor DSO mag. Tomislav Nemec, član predsedstva sindikata Zdravstva in socialnega skrbstva Janez Brumen, direktorica CSD Pomurje Sandra Babič, direktorica VDC Pomurja Angela Lang, predstavnica patronažne službe ZD Ljutomer Mateja Žibrat, direktor Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Bogdan Aleksander, predstavniki društva upokojencev, območne enote Rdečega križa in drugih organizacij, izvajalci osebne asistence, prostovoljci in ljutomerska poslanka Gibanja Svoboda Sara Žibrat.

Od novega zakona pričakujejo sistem, ki bo vsem starostnikom omogočil dostojno in kakovostno življenje

V Sloveniji kljub vzpostavljenem sistemu celodnevne oskrbe v domovih, zdravstvene nege in pomoči na domu, varovanih stanovanj, osebne asistence in prostovoljstva na celodnevno oskrbo v domovih čaka več kot 10.000 starostnikov. Potreba po sistematski ureditvi področja dolgotrajne oskrbe se javno izpostavlja že več desetletij. Razprava je potekala o nerešenem problemu financiranja, načinu sprejemanja v oskrbo v domovih, obremenjenosti negovalnega osebja v domovih in pomanjkanju kadra ter o deinstitucionalizaciji na področju oskrbe. Od novega zakona pričakujejo sistem, ki bo vsem starostnikom omogočil dostojno in kakovostno življenje, zato je napovedani referendum zavora v teh prizadevanjih, pravijo. Lansko leto sprejet Zakon o dolgotrajni oskrbi je po mnenju stroke in interesnih skupin tako nedosleden in slabo pripravljen, da je odgovornost odločevalcev zahtevala, da se njegova uveljavitev prestavi. Minister Luka Mesec je v razpravi poudaril, da je sprememba zakona nujna za zagotovitev trajnostnega in trdnega sistema dolgotrajne oskrbe v Sloveniji. Novi zakon bo omogočil trajnostni sistem, ki naj vsem starostniki zagotavlja dostojno in kakovostno življenje v starosti in omogoči dobre pogoje za dostojno in strokovno delo delavk in delavcev, ki so v sistem pomoči vključeni kot zaposleni v institucijah in kot skrbniki na domu. Ministru so predlagali, da bi razmislili tudi o vzpostavitvi instituta zagovornika pravic starejših. Od javnosti pričakujejo, da bo podpirala prizadevanja ministrstva in prispevala s konstruktivnimi predlogi.

Luka Mesec v Ljutomeru

Izpostavili problematiko mladine v Prlekiji glede možnosti zaposlovanja in ureditve bivališča

V drugi polovici srečanja so se dotaknili področja stanovanj za mlade. Prlekija spada med kraje iz katerih se mladi izseljujejo ali se po končanem šolanju v njo ne vračajo. Poleg zaposlitvenih možnosti, ki v regiji ne odstopa od slovenskega povprečja menijo, da je bistven motiv mladim, da se vrnejo v okolje od koder izhajajo, v tem ali je to okolje dovolj privlačno za bivanje in ali jim nudi tudi dovolj možnosti, da si tukaj uredijo bivališče in ustrezen dom za svojo bodočo družino. V Ljutomeru je večina stanovanjskega fonda v privatnem lastništvu, javnih stanovanj je po občinskih podatkih le 176. Od leta 2000 se ni zgradilo nobeno stanovanje za najem. Stanovanja gradijo in po visokih tržnih najemninah oddajajo privatniki, zaradi visokih stroškov najema in negotovosti bivanja pa mladim družinam ni omogočeno dostojno življenje. Tudi ugodne gradnje s spodbudami in nudenjem kreditov več ni, zato lahko kupujejo parcele in gradijo samo družine z več kapitala, pogosto ob pomoči staršev in sorodnikov. Mladi, ki te možnosti nimajo in šele vstopajo na svojo poklicno pot so v tem smislu depriviligirani. Svetovalec ministra za področje stanovanjske politike Klemen Ploštajner je predstavil cilje prenove stanovanjske politike na državni ravni in poudaril, da se bodo zgledovali po dobrih rešitvah iz Evrope. Poudaril je, da tudi občinski stanovanjski skladi že dolgo ne opravljajo svojega namena, da pa so dovolj veliki, da lahko zagotovijo dom vsem mladim, ne samo socialno ogroženim. V razpravi so uzpostavili nekaj dobrih primerov rešitev stanovanjskega problema na podeželju, kot so zamenjave stanovanjskih hiš, v kateri biva starejši posameznik, s stanovanjem z mlado družino, izkoriščanje obstoječih družinskih hiš, kjer si mladi lahko uredijo stanovanja v mansardah ali s prizidkom. Mnogo družinskih hiš sameva ali v njih živi samo ena starejše oseba.

Sklep okrogle mize je, da so različne generacije občank in občanov med seboj veliko bolj soodvisne, kot se tega zavedamo in da v povezovanju, delitvi dobrin in medsebojne pomoči vidijo svetlejšo prihodnost solidarne družbe. Medgeneracijsko sožitje, ustvarjanje pogojev za bivanje, delo in ustvarjanje, delitev dobrin in medsebojna pomoč vseh in vsem je ključ do solidarne skupnosti prihodnosti, so še sklenili.



Več v Gospodarstvo