Energetska sanacija Koče na Loki pod Raduho

Oglasno sporočilo, petek, 4. november 2022 ob 20:23
Koča na Loki pod Raduho

Koča na Loki pod Raduho

Slovenija je dežela tisočerih poti, ki kar vabijo k aktivnim doživetjem. Pohodništvo in planinarjenje imata pri nas dolgo zgodovino, naše gore pa vsako leto obišče tudi vedno več tujih gostov. Razgibano neokrnjeno pokrajino prepleta več kot 10.000 kilometrov označenih in urejenih pohodnih poti. Pomemben del aktivnega preživljanja prostega časa v gorah je tudi mreža gorskih koč, zavetišč in bivakov, ki pohodnikom nudijo tako možnost kratke pavze in okrepčila.

Planinska Koča na Loki pod Raduho stoji tik nad gozdno mejo na planini Loka na vzhodnem pobočju Raduhe. Svečano je bila odprta 10. septembra 1978. Z roba nad kočo se odpira prelep razgled proti jugu na Gornjo Savinjsko dolino in na gore nad njo. Razgled proti vzhodu zakrivajo bližnji vrhovi okrog planine Javorje. Od jugovzhoda do jugozahoda se v daljavi razprostira Menina planina in nekaj najbolj vzhodnih vrhov Savinjskih Alp nad Lučnico. Na zahodni strani se v bližini dviga Raduha, severno sta vrhova Lanež in Jelovec.

Mnoge planinske koče v Sloveniji so energijsko zelo potratne in ne dosegajo več današnjih načel trajnostne gradnje. Trajnostne stavbe odlikujejo materiali z nizkimi vgrajenimi emisijami in energijo, čisti procesi gradnje, možnost recikliranja odpadkov, učinkovita razgradnja ali ponovna uporaba posameznih delov, energijska učinkovitost in ekonomičnost. Trajnostna stavba je tudi uporabniku prijazna, prispeva k človekovemu dobremu počutju in ne škoduje njegovemu zdravju, je funkcionalna in prispeva k ohranjanju družbenih in kulturnih vrednot
Planinsko društvo Luče je zato uspešno kandidiralo na javnem razpisu za sofinanciranje sanacije Koče na Loki pod Raduho in pridobili sredstva v sklopu "Javnega razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi".

V letu 2022 je bila tako zastavljena večja energetska prenova objekta, pri kateri se je izvedlo več ukrepov za zmanjšanje rabe energije, ter izrabo obnovljivih virov energije. Za zmanjšanje izgub je v okviru sanacije bila izvedena toplotna izolacija zunanjih sten in izolacija podstrešja. Za učinkovito ogrevanje v hladnih mesecih bo skrbela sodobna peč na drva z zalogovnikom. Z regulacijo temperature na radiatorjih se bo prihranilo pri porabi energije. Za povečanje samooskrbe z električno energijo na streho objekta vgrajena sončna elektrarna, ki bo zagotavljala dobršen del letne rabe električne energije koče.

Koča na Loki pod Raduho je tako naredila velik korak k samooskrbi in ekološki naravnanosti - s tem je lahko vzgled trajnostnega obratovanja. O uspešnosti prenove se lahko prepričate na lastne oči ob obisku koče, ki je odprta od začetka junija do konca septembra, maja in oktobra pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. www.eu-skladi.si.

Planinsko društvo Luče



Več v Gospodarstvo