Aeroklub Ptuj na letališču v Moškanjcih pripravil Dan odprtih vrat

Obiskovalci dneva odprtih vrat so si lahko ogledali motorna letala, ultra lahka letala, jadralna letala, skok padalcev, zlaganje padala in helikopter, ki je v zasebni lasti.

Ivan Trunk, petek, 4. november 2022 ob 21:35
Dan odprtih vrat Aerokluba Ptuj

Dan odprtih vrat Aerokluba Ptuj

Aeroklub Ptuj je v svojem delovanju letos že drugič priredil dan odprtih vrat za vse obiskovalce, ki jih zanima delovanje kluba in njihova ponudba glede letenja. Dan odprtih vrat so pripravili v soboto, 15. oktobra, na letališču v Moškanjcih. Na začetku dneva odprtih vrat je Aleksander Čuš, predsednik Aerokluba Ptuj pripravil tiskovno konferenco za medije. Povedal je, da je namen odprtih vrat za lokalne prebivalce in širšo javnost, da si lahko ogledajo s čim se ukvarjajo, da vidijo njihovo delo in uspehe kluba.

Aeroklub Ptuj je nastal leta 1954, ima 180 članov in je razdeljen v pet sekcij: motorni piloti, jadralni piloti, ultra lahki piloti, padalci, modelarji in pa podporni člani. Na leto naredijo okrog 800 ur letenja in okrog tisoč skokov s padalom, izvajajo šolanje motornih pilotov, jadralnih pilotov in usposabljanje padalcev. Za občane, ki imajo željo po letenju pa nudijo panoramski polet z motornim letalom, enourni polet z jadralnim letalom, vzlet z vitlo in nekajminutni polet z jadralnim letalom do višine 300 metrov in adrenalinski tandemski skok z izkušenim padalcem.

Obiskovalci dneva odprtih vrat so si lahko ogledali motorna letala, ultra lahka letala, jadralna letala, skok padalcev, zlaganje padala in helikopter, ki je v zasebni lasti. Predstavili so se tudi vodje posameznih sekcij in spregovorili o njihovem delovanju.

David Merc, ki je vodja sekcije motornih pilotov, je za medije povedal, da je njihova naloga šolanje motornih pilotov, trenirajo prisilne postopke, in se usposabljajo za določena pooblastila, nočni let, aerovlek in vožnja padalcev za skok ter aktivno leti okrog 60 pilotov. Sergej Pukšič je vodja padalske sekcije in je za medije povedal, da je njihova glavna naloga skok s padalom, usposabljanje novih padalcev, udeležili so se različnih padalskih tekmovanj, skok s padalom izven letališča na različnih prireditvah in organizirali so 43. Ptujski padalski pokal.

Tomaž Bezjak, vodja jadralske sekcije in vodja letalske šole Aerokluba Ptuj je povedal, da jadralska sekcija šteje 55 aktivnih pilotov, da so letos organizirali državno prvenstvo v jadralnem letenju, ki se ga je udeležilo 35 jadralnih pilotov iz vseh klubov v Sloveniji ter je trajalo teden dni. Tekmovanje v jadralnem letenju poteka po različnih disciplinah in tu se šteje hitrost, kdo čimprej preleti določeno razdaljo, ki jo vnaprej določijo, šolajo pa tudi jadralne pilote. Damjan Erbus je vodja modelarske sekcije, ki šteje od 20 do 25 članov, člani modelarske sekcije se v glavnem udeležujejo različnih tekmovanj od državnih do mednarodnih in dosegajo dobre rezultate.



Več v Gospodarstvo