Energetska sanacija Ribniške koče na Pohorju

Oglasno sporočilo, nedelja, 6. november 2022 ob 13:58
Ribniška koča na Pohorju

Ribniška koča na Pohorju

Slovenija je dežela tisočerih poti v hribovitem delu dežele, ki vabijo k aktivnim doživetjem. Pohodništvo in planinarjenje imata posebno mesto v slovenskih srcih, naše gore pa vsako leto obišče tudi vedno več tujih gostov. Razgibano neokrnjeno pokrajino prepleta več kot 10.000 kilometrov označenih in urejenih pohodnih poti. Pomemben del aktivnega preživljanja prostega časa v gorah je tudi mreža gorskih koč, zavetišč in bivakov, ki pohodnikom nudijo tako možnost kratke pavze in okrepčila. Mnoge planinske koče v Sloveniji so energijsko zelo potratne, saj so bile grajene v drugačnih časih in z omejenimi materiali. Planinsko društvo Paloma Sladki Vrh je zato uspešno kandidiralo na javnem razpisu za sofinanciranje sanacije Ribniške koče na Pohorju in pridobili sredstva v sklopu "Javnega razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi".

Koča stoji na mali planoti tik pod Malim Črnim vrhom v glavnem pohorskem grebenu. Zaradi lepe zgradbe in lepega razgleda se je koče oprijel naziv »Kraljica pohorskih planinskih postojank«. Tik pod kočo je manjši zimsko športni center s tremi vlečnicami. Mimo koče je speljana znana pohorska smučarska tekaška proga. PD PALOMA Sladki Vrh sproti obnavlja kočo v smislu izboljševanja bivalnih pogojev in splošnega počutja planincev.

V letu 2022 je bila tako zastavljena večja energetska prenova objekta, pri kateri se je izvedlo več ukrepov za zmanjšanje rabe energije, ter izrabo obnovljivih virov energije. Za zmanjšanje izgub energije je bila izolirana fasada in streha. Za toplo sanitarno vodo bo odslej skrbela nova toplotna črpalka. Za ogrevanje je bila vgrajena nova plinska peč. Količina odpadkov se bo zmanjševala z uporabo stiskalnice za pločevinke in plastiko.

Za prezračevanje je poskrbljeno z novimi prezračevalnimi napravami. Za samozadostno preskrbo z elektriko je bila nameščena nova sončna elektrarna. Stare potratne žarnice so bile zamenjane z novimi LED svetilkami. Za ekološko čiščenje in s tem k večji zaščiti okolja, bo pripomogla nova čistilna naprava.

Ribniška koča na Pohorju je tako naredila velik korak k samooskrbi in ekološki naravnanosti - s tem je lahko vzgled trajnostnega obratovanja. O uspešnosti prenove se lahko prepričate na lastne oči ob obisku koče, ki je vas pričakuje skozi vse leto.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. www.eu-skladi.si.

Planinsko društvo Paloma Sladki vrh



Več v Gospodarstvo