Martinovo vino kot življenje z vinskim kraljem Jeruzalemsko-Ormoških goric

Martinovo je največji praznik vinogradnikov in vinarjev, saj se po tradiciji mošt spremeni v vino, v kleteh pa se dogajanje malo umiri in čas je za veselje in poglobljene pogovore o tem, kakšen letnik je, kaj obeta in z besedami oplemeniti vsak sad dela in pridnih rok skozi vse leto.

Prlekija-on.net, četrtek, 10. november 2022 ob 09:30
Tilen Sedlak

Tilen Sedlak

Na Martinovanju v Ormožu bo veliko zanimivih dnevnih dogodkov, ki bodo na svojevrsten način počastili ta poseben dan, ki velja lokalno za izjemen praznik, posvečen vinarjem in vinogradnikom. Prireditev se bo udeležil tudi V. vinski kralj Jeruzalemsko-Ormoških goric Tilen Sedlak, ki bo skupaj z županom Občine Ormož, Danijelom Vrbnjakom, prisostvoval na dogodkih tekom petkovega dnevnega dogajanja.

V domačem kraju in objemu lokalnega okolja in ljudi se vedno nasmejan, energičen vinski kralj zelo rad podruži s prijatelji in vsemi, ki mu radi prisluhnejo. Kot poslanstvo si je zadal širiti resnice o vinu, povezovanje vinogradnikov in dejstva o kulturi pitja vina, predvsem med mladimi.
Ena izmed takšnih zgodb, ki sledijo tem načelom in poslanstvu je Vino kot življenje, v posebni Martinovi ediciji, kjer se prepleta poezija Uroša Preloga v izredno doživeti interpretaciji čudovite Mojce Prigl, in se pripoveduje zgodba o življenju Tilna Sedlaka, ki je le-to gradil skozi učenje o vinu. Življenjska šola, ki vedno najde prave rešitve in je v njej stalnica samo sprememba in Tilnov pogled na življenjsko izkušnjo, kako ga je vino učilo življenjskih načel. Vsako vino je posebej predstavljeno in poosebljeno z lastnostmi, ki ga postavijo v ekvivalenten položaj s človekovim karakterjem. Kakor vino zori in dobiva svoje značilne karakteristike, tako protagonisti karakterno rastejo, se spreminjajo in krepijo svojo osebnost. Vsaka ponovitev je posebna in edinstvena, unikatni performens, ki ima vedno nekaj novega za predstaviti, takšno kot je življenje samo po sebi.

S Vino

V enournem avtorskem performansu bodo predstavljene poetične resnice Uroša Preloga v zelo doživeti interpretaciji Mojce Prigl ob degustaciji vin S vina, ki bodo prezentirani od suhe do sladke note okusov vina, združeni z besedilom, ki ga bo s svojevrstnim povezovanjem in pripovedovanjem zgodb zaokrožil Tilen Sedlak, vinski kralj Jeruzalemsko-Ormoških goric in kreator S Vina.

Vino kot življenje v organizaciji ormoških študentov se bo odvilo v petek, 11.11. ob 18.uri v G -spotu.

Foto: Matej Pušnik

Tilen Sedlak



Več v Kultura in izobraževanje