Vozila morajo biti opremljena s predpisano zimsko opremo

Motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah morajo biti pozimi (od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta) opremljena s predpisano zimsko opremo.

Prlekija-on.net, sreda, 16. november 2022 ob 13:51
Zimske pnevmatike morajo biti nameščene od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta

Zimske pnevmatike morajo biti nameščene od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta

Policisti udeležence v cestnem prometu opozarjajo, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi (od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta) in v zimskih razmerah (ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica), opremljena s predpisano zimsko opremo.

V skladu s Pravilnikom o delih in opremi vozil je za zimsko opremo motornih vozil določeno naslednje:

1) Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:

- zimske pnevmatike na vseh kolesih ali

- poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).

2) Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:

- zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali

- poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

3) Kanali dezena pnevmatik, ki spadajo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm.

4) Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S''.

Več:
Nasveti za varno vožnjo pozimi in v zimskih razmerah
Zima v cestnem prometu - določbe o zimski opremi



Več v Kultura in izobraževanje