David Klobasa postal tudi državni svetnik

Po uspešnih nedeljskih lokalnih volitvah je Klobasa postal tudi državni svetnik, kjer bo prevzel zahtevno nalogo povezovanja Slovenskih goric in Prlekije.

Prlekija-on.net, sreda, 23. november 2022 ob 19:49
David Klobasa

David Klobasa

Župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, David Klobasa, ki je v nedeljo prepričljivo slavil na lokalnih volitvah in ostaja župan, je na volitvah za državnega svetnika osmih prleško-štajerskih in devetih podravskih občin premagal protikandidate in postal državni svetnik.

Pomurje je sicer razdeljeno v dve volilni enoti - 19 prekmurskih občin je izvolilo enega državnega svetnika, osem prleško-štajerskih občin v Pomurju pa je del volilne enote, ki jo sestavlja še devet podravskih občin, skupno torej 17 občin. V Prekmurju so kandidati bili trije, državna svetnica pa je prepričljivo postala Jasmina Opec Vöroš. Je pa boj bil veliko bolj napet na desnem bregu reke Mure, kjer je bilo kandidatov kar šest. Kandidirali so aktualni državni svetnik Branko Šumenjak ter Mojca Žnidarič, Janez Leopold, Izak Matej Ciraj in dva aktualna župana, Roman Leljak in David Klobasa.

Kljub temu da je imel Klobasa uradno le enega elektorja, je uspel pridobiti še podporo drugih. Elektorji namreč niso zavezani, da dajo glas svojemu kandidatu, ampak se pogosto odločijo drugače. Gre za svojevrstne politične odločitve, ki presegajo strankarske delitve, zato ob velikem številu kandidatov vse do oddaje glasu ni bilo povsem jasno, komu bodo elektorji dejansko dali svoj glas. Klobasa je dobil glasove sedmih elektorjev iz 17 občin. Gre za občine Benedikt, Cerkvenjak, Gornja Radgona, Križevci, Lenart, Ljutomer, Ormož, Radenci, Razkrižje, Sveta Ana, Sveti Jurij ob Ščavnici, Veržej, Apače, Središče ob Dravi, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž in Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

Stanko Ivanušič, David Klobasa in Darja Vudler Berlak

Na severovzhodu tri občine, kjer imajo župani popolno oblast


"Najprej se zahvaljujem vsem elektorjem, ki so glasovali zame. Prevzel sem zahtevno nalogo povezovanja Slovenskih goric in Prlekije, torej vseh teh sedemnajstih občin. Upam, da bom tudi med mandatom lahko sodeloval z vsemi elektorji in ne samo s temi, ki so danes glasovali zame. Vsaj dvakrat letno bom skupaj z elektorji skliceval pogovorne večere na temo sodelovanja na področju gospodarstva in turizma. Skratka želim povezati te občine," je ob izvolitvi povedal Klobasa.

Uspešno povezal občino, sedaj lahko tudi regijo

David Klobasa je v nedeljo prepričljivo slavil na lokalnih volitvah in ostaja župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Po štirih letih trdega dela v prvem mandatu, so občani očitno prepoznali, da zna delati in je poenotil občino. V času njegovega županovanja je občina namreč doživela razcvet ter postala znana izven meja Slovenskih goric, investicije se vrstijo ena za drugo, tudi družabno življenje se je v občini razcvetelo. Da so občani z njegovim delom zadovoljni, priča dejstvo, da imajo on in njegovi kandidati za občinski svet izjemno podporo, saj je kot župan slavil s skoraj 85 odstotno podporo volivcev, 11-članski občinski svet pa bo po tokratnih volitvah sestavljalo vseh enajst članov njegove stranke in s tem ima v občinskem svetu absolutno večino.

Klobasa je pred županovanjem bil sicer zaposlen v državnem zboru kot strokovni sodelavec poslanske skupine, poleg tega je v vodstvu stranke, znova je bil tudi izvoljen v izvršilni odbor stranke. Hkrati je tudi predsednik Kluba županov Nove Slovenije, kar je največji županski klub v državi. A to še ni vse. Zaupana mu je bila tudi vloga predsednika delovne skupine Skupnosti občin Slovenije za vodne površine, šport in rekreacijo. V teh združenjih deluje operativno in so zagotovo dokaz, da se zadeve premikajo v pravo smer. Svoje ideje in načrte vestno realizirajo.



Več v Politika