Med prejemniki certifikata Jeruzalem Slovenija tudi podjetje Ahac z vložninami Droga

V sklopu največjega martinovanja pri nas je v Ormožu potekala slavnostna podelitev Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija. Med prejemniki je tudi slovensko družinsko podjetje Ahac, ki že od leta 2011 skrbi, da so Droga dobrote del našega vsakdana in posebnih trenutkov.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. november 2022 ob 09:52
Podjetje Ahac prejemnik certifikata Jeruzalem Slovenija

Podjetje Ahac prejemnik certifikata Jeruzalem Slovenija

Jeruzalem Slovenija je znamka, ki ponuja lokalno kakovost s prleško zgodbo, z domačnostjo in gostoljubnostjo na način, kot ga doživljajo in živijo lokalni prebivalci. Označuje najvišjo kakovost lokalnih pridelkov, živilskih izdelkov, jedi in pijač, domače obrti, nastanitev, prireditev, hiš vina in turističnih doživetij na območju Destinacije Jeruzalem Slovenija.

Kot razlaga Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda TKŠ Občine Ormož »certifikat prejmejo izdelki, ki pripovedujejo zgodbo in imajo lično embalažo. Vsaj 70 % živil oziroma postopkov izdelave živilskih izdelkov mora izhajati iz območja Lokalne akcijske skupine Upravne enote Ormož in Lokalne akcijske skupine Prlekija, 100 % pa iz območja Slovenije. Izjema so živila, ki jih ni mogoče zagotoviti v Sloveniji

Nagrajeno tudi podjetje Ahac z blagovno znamko Droga

Ponosni prejemnik certifikata Jeruzalem Slovenija je tudi slovensko družinsko podjetje Ahac, ki že od leta 2011 upravlja s slovensko blagovno znamko vložnin Droga. V Ahacu, v njihovem proizvodnem obratu Droga, z zavedanjem o pomenu lokalno pridelane in pripravljene hrane znanega porekla razvijajo izdelke, ki se pogosto znajdejo v košaricah slovenskih potrošnikov.

»Kakovostna vložena zelenjava potrebuje dobro osnovo in hvaležni smo, da nam jo omogoča lokalno okolje. Sodelujemo z lokalnimi dobavitelji, ki na svojih poljih vzgojijo kakovostno rdečo peso in rumeno papriko. V Prlekiji, ki je že več kot 40 let srce Droginega razvoja in proizvodnje, pa plodove vložimo po tradicionalnih recepturah,« je na slovesni podelitvi povedal Žan Moškotevc, ki je prokurist v podjetju Ahac in sin direktorja Romana Moškotevca. »Certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija je dokaz, da smo na pravi poti in lepa spodbuda za naprej. Dokazuje kakovost naših izdelkov, družbeno odgovornost in trajnostno poslovanje

Drogina rumena paprika in rdeča pesa

Podjetje Ahac je certifikat Jeruzalem Slovenija prejelo za dva izdelka blagovne znamke Droga, in sicer za vložene filete rumene paprike ter rdečo peso.

Vlagajo rumeno papriko sorte Babura, ki je pridelana na lokalnih poljih okoliških kmetij spodnjega Podravja v vaseh Cvetkovci, Sodinci in Trgovišče. Zelenjava, ki pride v proizvodni obrat hitro in po najkrajši pot, torej direktno z bližnjih polj, namreč ohrani pravo svežino in kakovost. Prostrana polja, obsijana s soncem, so idealna za gojenje rumene paprike, saj obožujejo tople lege. Lokalni kmetje vsako leto konec februarja posejejo papriko in nato skrbno spremljajo njeno rast. Plodove oberejo ročno, ko so tehnološko dozoreli, lepe rumene barve in sladkastega okusa. Papriko nato pripeljejo v Drogin proizvodni obrat Gosad, kjer jo v najkrajšem času pod strogim nadzorom kakovosti in varnosti vložijo, da ohrani čim večji delež svojih hranilnih vrednosti.

Tudi škrlatna rdeča pesa sorte Bora F1, ki jo vlagajo v Drogi, je skrbno vzgojena na prostranih poljih območja Jeruzalem Slovenija. Lokalni pridelovalci iz vasi Obrež, Grabe in Središče ob Dravi jo v Prlekiji posejejo večkrat letno in tako zagotovijo svež pridelek preko cele sezone. Seje se od marca do julija, pobira pa od julija do oktobra. V Droginem proizvodnem obratu jo vložijo po tradicionalnih receptih in s skrbno nadzorovanim procesom proizvodnje.

Tako vložena rdeča pesa kot fileti rumene paprike so brez konzervansov, ob različnih kulinaričnih priložnosti pa jih lahko uživamo skozi celo leto.Več v Gospodarstvo