Predstavitev primera pozitivne prakse MCP-ja slovenskemu mladinskemu sektorju na osrednjem nacionalnem dogodku v Ljubljani

Mladinski center Prlekije je na priporočilo URSM imel veliko čast, da je pred nabito polnim avditorijem slovenskega mladinskega sektorja ob svojem konstantnem 28-letnem delovanju, predstavil svoj primer pozitivne prakse inovativnih oblik izobraževanja, ki ga izvaja v osrčju slovenskega podeželja.

Prlekija-on.net, nedelja, 4. december 2022 ob 10:43
Predstavitev primera pozitivne prakse MCP-ja

Predstavitev primera pozitivne prakse MCP-ja

Urad Republike Slovenije za mladino je 22. novembra 2022 v Festivalni dvorani v Ljubljani organiziral letni nacionalni posvet z udarnim naslovom KROJIMO MLADINSKI SEKTOR. Dogodek je bil tokrat po dveh letih, zaradi pandemije, organiziran spet v živo, za konkretno izvedbo pa je lepo poskrbela Mreža Kroj.

Mladinski center Prlekije je na priporočilo URSM imel veliko čast, da je pred nabito polnim avditorijem slovenskega mladinskega sektorja ob svojem konstantnem 28-letnem delovanju, predstavil svoj primer pozitivne prakse inovativnih oblik izobraževanja, ki ga izvaja v osrčju slovenskega podeželja. Predstavitev je izvedla profesorica Alenčica Studnička. Opisala je dve mladinki, ki sta bili dolgotrajno brezposelni in mladostniško »izgubljeni« ter sta po vključitvi v MCP-jevsko praktično-teoretično izobraževanje postali ključni nosilki večletnih, tudi uspešnih mednarodnih projektov ter uspeli postati profesionalki, torej zaposleni. Govor je bil tudi o izvajanju Učnih delavnic, kjer se je že čez 40 oseb v šestmesečnem usposabljanju pripravljalo za izvajanje univerzalnega poklica »mladinski delavec«, več kot polovica vključenih pa je se tudi potem zaposlila. V svojem posrečenem ter zanimivem predstavitvenem nagovoru, pa ni šlo tudi brez anekdote in opisa nekega prebega iz območja MCP-ja in nato pohoda ovc s konjičkom Mikasfenom na čelu po glavni cesti proti mestu Ljutomer in vzorni vlogi uspešnega » pastirskega « posredovanja dveh vrlih policistov, medtem ko so tukajšnji mladinski delavci srebali kavico in imeli dopoldanski izobraževalni teoretični del.

Na omenjenem dogodku so se zbrali predstavniki mladinskih centrov s podeljenim državnim certifikatom delovanja v javnem interesu, mladinskih organizacij, mladi in mladinski delavci ter drugi akterji iz področja izvajanja mladinskega dela. Predstavniki Mladinskega centra Prlekije in Mladinskega sveta Ljutomer so bili: Tamara Brumen, Tadeja Muršič, Janko Korošec, Rozmari Tivadar, Mitja Pivec, Alenčica Studnička, Matej Rustja, Franc Novak in Rudi Stegmüller. Udeleženci so skozi moderiran proces izmenjevali dobre prakse in nakazovali poti do uresničitve vizije močnega sektorja mladih, ki zna in bo znal ter zmogel odgovarjati na izzive časa in potreb. Posveta se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Igor Papič, ki je na dogodku sodeloval v dialogu z udeleženci, nato pa podelil tudi državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju. Mag. Tina Kosi, vršilka dolžnosti direktorice URSM, je prisotne nagovorila v uvodu in podelila certifikate nacionalne poklicne kvalifikacije »mladinski delavec«. Tematsko je posvet naslavljal aktualne izzive, s katerimi se sektor v obdobju po epidemiji srečuje. To so predvsem nove kompetence, ki jih mladinski delavci potrebujejo za odgovarjanje na potrebe mladih, nastalih zaradi digitalizacije, poslabšanja duševnega zdravja in splošnega stanja duha, v katerega je ujeta ciljna publika mladih. Spraševali so se ali nekoč ključni kompetenci mladinskega sektorja : - prostovoljstvo in - neformalno izobraževanje, mlade dovolj pritegneta, je »ponudba«, ki jo skupaj z mladimi organizacije ustvarjajo, dovolj »konkurenčna«, je poklic mladinskega delavca dovolj cenjen ter kako nagovarjati javnost, da bo prepoznala pomen in potencial mladinskega dela. Udeleženci so se o naštetih tematikah posvetovali kar v desetih delovnih skupinah, prleška delegacija je neposredno sodelovala kar v devetih, nato pa so jih v plenarnem delu predstavili panelu zunanjih strokovnjakov in predstavnikom URSM. Avtor publikacije »30 let slovenske mladine« Tomaž Deželan je predstavil tudi svoje nazorno delo. Na plenarnem zasedanju je bila sprožena tudi burna razprava in so bile uspešno sprejete usmeritev za prihodnost mladinskega dela. Pomemben dogodek za nadaljnji razvoj mladinskega sektorja v Republiki Sloveniji je zelo lepo uspel ter na njem so predstavniki iz štajersko-prleškega območja bili pomembni segmenti pri samem načrtovanju, razpravi in odločanju.

Tekst: Marijan Kosić; Foto: Rudi Stegmüller, Mreža Kroj



Več v Kultura in izobraževanje