Skupnost občin Slovenije ostro nasprotuje predvideni reorganizaciji nujne medicinske pomoči

Z reorganizacijo bi se ukinilo dežurnega zdravnika v skoraj tridesetih občinah. V Skupnosti občin Slovenije temu ostro nasprotujejo in napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev, da to preprečijo.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. december 2022 ob 08:45
Potihoma namenijo ukiniti dežurnega zdravnika v skoraj tridesetih občinah

Potihoma namenijo ukiniti dežurnega zdravnika v skoraj tridesetih občinah

Kot smo že poročali, Ministrstvo ponovno razmišlja o reorganizaciji nujne medicinske pomoči (NMP) in s tem neuradno ukinjanju dežurnih ambulant, tudi v Ljutomeru. Neuradne informacije so v javnost prišle ta teden, uradnih informacij še sicer ni. A se je ob tem že pojavilo močno nasprotovanje javnosti za predvidene spremembe. Sporočilo za javnost je na medije naslovila tudi Skupnost občin Slovenije, ki temu ostro nasprotujejo in napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev, da to preprečijo.

Predvideno reorganizacijo nujne medicinske pomoči (NMP) pripravlja delovna skupina na Ministrstvu za zdravje. V načrtu reorganizacije se močno zmanjšuje število dežurnih mest z zdravnikom. Po novem sistemu bi dežurnega zdravnika izgubile občine: Gornja Radgona, Ljutomer, Lenart, Slovenska Konjice, Ormož, Črna na Koroškem, Dravograd, Šentjur, Žalec, Laško, Nazarje, Rogaška Slatina, Kozje, Hrastnik, Zagorje, Krško, Radeče, Metlika, Radovljica, Bled, Bohinj, Kranjska gora, Tržič, Kamnik, Trebnje, Ribnica, Logatec, Cerknica.

Zgradbo NMP Ljutomer so lani v celoti prenovili in nadgradili

Ponovni predlogi o ukinjanju dežurnih ambulant. Tudi v Ljutomeru, kjer pa bodo storili vse, da do tega ne pride.


Gre za 330.070 prebivalcev, katerih zdravstvena oskrba bo v najnujnejših primerih na kocki

Takšna reorganizacija pomeni, da navedene občine ne bodo imele več dežurnega zdravnika od 7.00 do 20.00, vse noči, vikende in praznike bodo navedene občine brez zdravnika. Občani in občanke bodo s tem prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. Pacienti bodo zaradi izgube dežurnega zdravnika v času dežurstva morali na pregled tudi pri drugih, manj nujnih stanjih, namesto v lokalni zdravstveni dom, v oddaljeni urgentni center, kjer bo edino mesto 24 urne oskrbe. Seveda se bo kot posledica ukinitve številnih dežurnih mest gneča na že obstoječih urgencah še dodatno povečala, pacienti bodo čakali na obravnavo še dlje kot do sedaj.

V Skupnosti občin Slovenije so v zvezi s predlaganimi spremembami ogorčeni in zgroženi. Gre za 330.070 prebivalcev, od tega 70.892 starostnikov, katerih zdravstvena oskrba bo v najnujnejših primerih na kocki. "Za občine, občanke in občane, je to nepredstavljiva stvar, ki bo v primeru sprejetja sprememb sistema nujne medicinske pomoči pomenila izgubo marsikaterega življenja. Že samo dejstvo, da se vse navedeno pripravlja po tihem in da naj bi se nameravale spremembe sprejeti brez splošne razprave v javnosti, že v manj kot 1 mesecu, je nesprejemljivo," navajajo ter dodajajo, da v primeru, da bo resorno ministrstvo s predlogi nadaljevalo brez širše javne razprave ali celo sprejelo odločitve brez soglasja lokalnih skupnosti, napoveduje Skupnost občin Slovenije uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev.

Na Skupnosti občin Slovenije ostro obsojajo tudi navedbe delovne skupine iz predstavitve reorganizacije nujne medicinske pomoči: "Na ta način bomo bistveno zmanjšali začetni odpor manjših lokalnih skupnosti. Že danes te lokalne skupnosti vedo, da v bodoče ne bodo imele ambulantne dežurne službe v nočnem času ter preko vikendov in praznikov. Danes so seveda apetiti veliki, ker lokalna okolja večinoma vse pričakujejo od države. Tako županom ni težko zahtevati vedno več in več." Takšna stališča so, glede na to, da gre za zdravje več kot 330.000 ljudi, kratko malo zavržna, navajajo. "Poleg tega kažejo na popolno nerazumevanje vloge in pomena občin, saj bi moralo biti jasno, da župani zahtevajo več sredstev za izvajanje nalog, ki jih je občinam z zakonodajo naložila prav država," so še ob tem navedli.

Odzvala se je tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je zapisala, da sporoča, "da se absolutno, skupaj z Zdravstvenim domom, Skupnostjo občin Slovenije in ostalimi župani zavzemamo, da bo NMP ostala! Imamo prostore, imamo profesionalno ekipo! In to cenimo in tudi rabimo!"

NUJNE MEDICINSKE POMOČI V LJUTOMERU NE DAMO! Glede na vašo zaskrbljenost sporočam, da se absolutno, skupaj z...

Objavil/a Olga Karba dne Petek, 09. december 2022


Več v Gospodarstvo