Zaključek projekta Plakat miru 2022, v organizaciji Lions in Leo kluba Ljutomer

Galerija Ante Trstenjak Ljutomer, je gostila mlade ustvarjalce, osnovnošolce, njihove starše, mentorje in ravnatelje šol. Lions klub Ljutomer in Leo klub Ljutomer sta pripravila podelitev zahval in majhnih pozornosti za sodelovanje na natečaju Plakat miru 2022.

Prlekija-on.net, sreda, 14. december 2022 ob 12:12
Zaključek projekta Plakat miru 2022

Zaključek projekta Plakat miru 2022

Galerija Ante Trstenjak Ljutomer, je gostila mlade ustvarjalce, osnovnošolce, njihove starše, mentorje in ravnatelje šol. Lions klub Ljutomer in Leo klub Ljutomer sta pripravila podelitev zahval in majhnih pozornosti za sodelovanje na natečaju Plakat miru 2022.

Mir doživljamo v družini, v šoli, v okolju, kjer živimo, vsepovsod okrog sebe. Če smo mirni, gledamo na svet drugače. Vse je lažje in lepše. Vse je uresničljivo. Tudi velike želje. Miru si vsi želimo, ne glede na starost, ne glede na poklic, ne glede na spol. Lions klubi v Sloveniji že 25 let sodelujemo pri Plakatu miru, kjer dve generaciji osnovnošolcev iz celega sveta ustvarjata na temo miru. Letošnji natečaj 2021-2022 je potekal na temo NAJ TE VODI SOČUTJE.

Sočutje pomeni prepoznati bolečino in trpljenje nekoga drugega ter se odzvati nanj s prijaznostjo in pristno skrbjo. Biti sočuten do drugega pomeni, da smo razumevajoči in prijazni do osebe, ki je naredila napako. Ne obsojamo, žalimo ali zavračamo. Sočutje pomeni zavedanje, da so trpljenje, neuspeh, pomanjkljivosti in napake del skupne človeške izkušnje. Biti razumevajoč, biti sočuten, je vrednota in vrlina, ki jo moramo negovati, spodbujati in živeti.

Prisotne sta nagovorila predsednik Lions kluba Ljutomer Franjo Karlovčec in Breda Žunič, ki v ljutomerskem klubu že vrsto let skrbi za izvedbo projekta PLAKAT MIRU. Prireditev je z violino lepo popestrila Hana Filipič. Program je lepo povezovala mlada Leo članica Hana Slavič. Komisijo, ki je letos izbirala najboljše risbe za plakat miru 2022, so sestavljali Vitomir Kaučič, likovni pedagog, Vesna Laissani in Silva Kosi.

OŠ JANEZA KUHARJA RAZKRIŽJE: mentorica Metka Filip, ravnateljica Anita Šimonka. IZ OŠ Janeza Kuharja Razkrižje so poslali 3 risbe. Nagrajeni učenci šole so: LANA MURŠIČ, ŽANA BEZJAK IN NUŠA ZVER.

OŠ IVANA CANKARJA LJUTOMER, mentor Vitomir Kaučič, ravnatelj Branko Meznarič. Pridružijo pa se nam naj naslednji učenci, nagrajenci šole: ALJA KARDOŠ, BLAŽ ALT NOVAK, ANA LINA KOLOŠA. Šola je poslala 6 risb.

OŠ JANKA RIBIČA CEZANJEVCI, mentorica Mira Petek, ravnateljica Brigita Hojnik. Nagrajeni učenci šole: ELLIS BEK, DENIS STOJNŠEK, MOJCA IVANUŠA, šola je poslala 7 risbic. Prosim, če se nam vsi pridružite.

OŠ STROČJA VAS. Šola je poslala risbice 7 učencev, mentor Vitomir Kaučič, ravnateljica Mateja Leskovar Polanič, zmagovalci šole so TIA KLAIDERMAN, ZALA TRSTENJAK, MARKO ŽNIDARIČ

OŠ CVETKA GOLARJA LJUTOMER, mentorica Simona Prša, ravnateljica MATEJA ŠTEFANEC VAUPOTIČ, šola je poslala 6 risbic. Zmagovalci šole so IVA TANCOŠ, DAVID HOJČ, MAKS KAJTNA.

OŠ SVETI TOMAŽ je poslala 3 risbice, mentorica Zdenka Šafarič in ravnateljica Irma Murad. Prosim, pridružite se nam. Zmagovalci šole: SARA PETRENA, NIKA NEDELJKO, SANJA VOGRINEC.

OŠ KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU je poslala risbice 6 učencev: mentor Ciril Kosi in ravnateljica Vasilija Stolnik. Zmagovalci šole: ZALA DOMANJKO, VALENTINA MESARIČ, TINO OSKOMIČ.

OŠ VERŽEJ, mentorica Angela Gaberc, ravnateljica Marija Ferenc. Šola je poslala 3 risbice, nagrajenci šole so ZOJA RAUTER, LUNA ŠPARI, NIK OSTERC.

OŠ MALA NEDELJA, mentorica Zdenka Šafarič, ravnateljica Breda Žunič, šola je poslala 8 risbic. Zmagovalci šole: ANA NOVAK, HANA FILIPIČ, LAURA OZVATIČ.

Prvič je sodelovala OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA BISTRICA, mentorica Metka Filip in ravnateljica Terezija Zamuda. Šola je poslala 3 risbice. Nagrajene so vse tri: DAŠA HORVAT, NINA OZBETIČ, ZOJA ZVER.

Med vsemi 30 izbranimi risbami je komisija izbrala tri, katere je poslala na državni izbor. To so bile:

1. mesto: SARA PETRENA, OŠ Sveti Tomaž, mentorica Zdenka Šafarič
2. mesto: LANA MURŠIČ, OŠ Janeza Kuharja Razkrižje, mentorica Metka Filip
3. mesto: DAŠA HORVAT, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, mentorica Metka Filip

Državna komisija je izbrala 24 risbic in med njimi sta tudi dve naši. Risbica LANE MURŠIČ, OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA RAZKRIŽJE je zasedla 12. mesto, risbica DAŠE HORVAT, OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA BISTRICA pa 13. mesto. Mentorica obeh Metka Filip. Čestitamo.

Hvala učencem in mentorjem, ki ste tudi letošnje leto prepoznali v našem razpisu vrednote za svoje učence. Hvala komisiji, ki je opravila izbor. Hvala g. Tomažu Markoviču in Vitomirju Kaučiču za postavitev razstave in hvala Galeriji Ante Trstenjak, za sprejem in gostoljubje.

Mir in sočutje med nami sta vrednoti, ki ne smeta biti le na papirju, zaviti v lepe besede. Sta vrednoti, ki ju je treba živeti. Delo za mir, sočutje v svetu, je nekaj, kar se težko izmeri. Je gibalo, ki ga ne moreš predpisati, ne prodajajo ga v trgovinah niti v lekarnah. A ustvarjamo ga vsi, mlajši, mladi in starejši. Vsak v svojem okolju na vsakdanjih poteh.

Zapisala: Marja Dolamič
Foto: Marja Dolamič



Več v Kultura in izobraževanje