V Bučečovcih odprli najsodobnejšo bioplinsko elektrarno na svetu

Podjetje Keter Organica je v Bučečovcih odprlo vrata svoje najnovejše bioplinske elektrarne Organica

Prlekija-on.net, petek, 9. september 2011 ob 09:304
Podjetje Keter Organica, vodilni ponudnik bioplinskih elektrarn v Sloveniji, je v četrtek 8. septembra, v Bučečovcih odprlo vrata svoje najnovejše bioplinske elektrarne Organica.

Skupini Keter je s svojo blagovno znamko visoke tehnologije za pridobivanje energije iz zelenih obnovljivih virov – Organica, v zadnjih letih uspel vzpon v svetovni vrh. Po priznavanju mednarodnih strokovnjakov smo Slovenci tako korak pred vso svetovno konkurenco, kar je med drugim tudi posledica izjemnega inovatorja Marjana Kolarja, največjega in najbolj inovativnega slovenskega kmetovalca in soustanovitelja podjetja Keter Group.

Naložba v najnovejšo bioplinsko elektrarno v Bučečovcih blizu Vučje vasi je bila vredna 24 milijonov €. Končna instalirana moč naprave bo 6 MW, in bo s svojim delovanjem omogočala oskrbo z električno energijo 31.800 prebivalcem. Na začetku bo bioplinska elektrarna zaposlovala 9 ljudi, z naložbo v rastlinjake in v obrat za proizvodnjo prehrambenih izdelkov iz ekološke pridelave muškatnih buč v prihodnosti načrtujejo dodatno zaposlitev za 60 ljudi.

Bioplinska elektrarna Organica sodi med najsodobnejše in tehnološko napredne tovrstne naprave na svetu. Posebnost naprave je rastna komora, poimenovana Keter Growth. Tovrstna inovacija je bila v povezavi z bioplinsko elektrarno svetu tokrat prvič predstavljena. V rastni komori se v posebnih pogojih vzgaja hitrorastoče energetske rastline, ki tvorijo del biomase za pogon elektrarne. Na enem kvadratnem metru v takšni komori pridelajo biomaso, ki bi v naravi zrasla v enem letu na 10.000 m2. S to inovacijo predstavlja nova elektrarna poseben mejnik, saj z njo Keter Group zavrača očitke, da bi tovrstna tehnologija lahko imela negativen učinek na pridelavo hrane v kmetijstvu in s tem vplivala na samooskrbo s hrano. Ker bo v naslednji stopnji z odvečno toploto iz delovanja te naprave ogrevana velika površina rastlinjakov za pridelavo zelenjave, pomeni nova elektrarna povečanje samooskrbe tako z energijo kot tudi s pridelavo hrane. Nova elektrarna bo s svojim delovanjem omogočila povečano proizvodnjo hrane, kar v številkah pomeni 3.000 ton zelenjave letno. Nezanemarljiv pa je tudi stranski produkt takšne elektrarne – visoko kakovostno naravno gnojivo, ki ga usošimo v našem novo razvitem sušilnem sistemu in s katerim bo v kmetijstvu mogoče nadomestiti umetna nitratna gnojiva. Bioplinske elektrarne tako predstavljajo pomemben zaključen ciklus v kmetijstvu, saj omogočajo prehod na naravno biološko pridelavo rastlin za prehrano.

Vsaka bioplinska elektrarna je po svojevrstnem delovanju tudi čistilna naprava, saj znatno prispeva k zmanjšanju izpusta CO2 in drugih toplogrednih plinov v ozračje. Evropska skupnost zato izdatno podpira in subvencionira gradnjo takšnih naprav, nemško gospodarstvo pa si prizadeva, da bi tudi z njimi delno nadomestili pridobivanje energije iz nuklearnih elektrarn.

Keter Group napoveduje, da bodo korak pred konkurenco obdržali tudi v prihodnje, saj so v ta namen v okviru nove elektrarne postavili tudi raziskovalni center za bioplin, ki vključuje tudi enega najsodobnejših laboratorijev za raziskave pridobivanja energije iz obnovljivih virov v tem delu Evrope. V okviru raziskovalnega centra bo delovala večja skupina domačih in tujih doktorjev znanosti in specializiranih raziskovalcev. Raziskave na področju izpopolnjevanja biokemičnih lastnosti encimov in proizvodnje bioplina bo dopolnjeval tudi program na področju raziskovanja pridobivanja energije iz alg. V ta namen bo že v kratkem v Bučečovcih deloval poseben steklenjak za proizvodnjo energetskih alg iz katerih bo v prihodnosti mogoče pridobivati zeleno energijo. Nekaj napovedi pa pravi, da bo z algami v prihodnosti mogoče nadomestiti tudi fosilna goriva.

Na otvoritvi je direktor Keter Group Miran Hrženjak slavnostno podpisal tudi pogodbo o sodelovanju z izredno uspešnim nizozemskim podjetjem DSM, enim od vodilnih na področju raziskav za bioplin. Keter Lab bo skupaj s podjetjem DSM opravljal večmesečno skupno testiranje učinkovitosti njihovega encimskega dodatka v substrat za proizvodnjo bioplina. S tem bodo sledili cilju o zmanjšanju potrebne količine surovin za večji izplen bioplina in tako povečali učinkovitost bioplinske naprave.

Kot generalni pokrovitelj Strateškega foruma Bled je Keter Group ob tej priložnosti gostili preko 300 uglednih domačih in tujih političnih gostov in predstavnikov gospodarstva. Slavnostnega odprtja bioplinske elektrarne se je udeležila delegacija iz Brazilije, Belorusije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine in drugih strateško pomembnih držav. Goste je nagovoril gostitelj Marjan Kolar, govor pa so imeli tudi Zofija Mazej Kukovič, izvoljena Evropska poslanka in bivša ministrica, Branko Belec, župan Občine Križevci in Francisco Jose Teixeira, State Deputy of Ceara.

V podjetju Keter Group z optimizmom zrejo v prihodnost in že napovedujejo nove podvige na področju načrtovanja in gradnje bioplinskih elektrarn Organica predvsem na sosednjem Hrvaškem in drugih tujih trgih. Največjo rast prihodkov na področju bioplinskih elektrarn si poleg domačega trga še naprej obetajo v državah jugovzhodne Evrope, v Rusiji in Braziliji, kjer so že odprli svoja predstavništva.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj fotografij nastajanje te bioplinarne.


Več v Gospodarstvo