Pri Svetem Tomažu sta za prijeten predprazničen utrip poskrbela pisatelj Ivan Sivec in ansambel Upanje

Ivan Sivec je najbolj plodovit slovenski pisatelj in že poldrugo desetletje med prvimi tremi najbolj branimi slovenskimi avtorji. Napisal je 174 knjig in več kot 3000 besedil za popularno glasbo, njegova dela pa poznajo številni bralci in bralke.

Prlekija-on.net, sobota, 24. december 2022 ob 08:16
Literarno - glasbeni večer pri Svetem Tomažu, foto: Ivan Trunk

Literarno - glasbeni večer pri Svetem Tomažu, foto: Ivan Trunk

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, Krajevna knjižnica Sveti Tomaž je v petek, 16. decembra, v Kulturnem domu Sveti Tomaž pripravila literarno - glasbeni večer z naslovom Kjer lastovke gnezdijo s pisateljem Ivanom Sivcem in mladim, obetavnim ansamblom Upanje. Pogovor je pripravila in vodila Mateja Hržič.

Zbrane je najprej nagovorila knjižničarka Bernardka Viher, ki je izpostavila dejstvo, da je Ivan Sivec najbolj plodovit slovenski pisatelj in že poldrugo desetletje med prvimi tremi najbolj branimi slovenskimi avtorji. Napisal je 174 knjig in več kot 3000 besedil za popularno glasbo, njegova dela pa poznajo številni bralci in bralke.

Ivan Sivec je nato, v prijetnem pogovoru, povedal veliko zanimivega o svojem življenju, razkril je tudi od kod dobiva navdih in ideje, dotaknil se je tudi pisanja o dr. Francetu Prešernu, pa tudi o velikanih slovenske narodnozabavne glasbe, pisal je namreč tudi o Slavku Avseniku, Lojzetu Slaku, Francu Miheliču ...

Navdušenim poslušalcem je razkril kako se je posvetil raziskovanju za svoje knjige, kako nato knjiga nastaja in koliko mu pomeni, da knjige nato ljudje sprejemajo in berejo. Ivan Sivec je prejel tudi veliko nagrad, najvišjo leta 2019, ko mu je takratni predsednik Republike Borut Pahor podelil red za zasluge za narod, ki jih sicer ceni, a predvsem je vesel, ker ljudje berejo njegova dela.

Za navdih za nova dela pa se tudi ne boji, je še dejal, saj so ideje povsod, kamor se ozremo. Obiskovalcem pa je še položil na srce, da imamo Slovenci res veliko lepega za pokazati, imamo čudovito deželo in pridne, delovne ljudi. A se tega, koliko imamo in kako bogati smo pravzaprav, premalo zavedamo.

Topel, predprazničen večer so s svojo glasbo popestrili Marcel Šafarič, Niko Zorko, Klemen Zavec in Žiga Viher, ki sestavljajo mlad narodnozabavni ansambel Upanje. Letos so se fantje zelo uspešno predstavljali na festivalih po Sloveniji, s pesmijo Hišica ob morju so navdušili na Ptujskem festivalu. Večer so obogatili s štirimi skladbami, njihovima Moja Slovenija in Prleški poet ter dvema skladbama, Vsi na ples in Srečno, mlada Slovenija, za kateri je besedilo napisal prav Ivan Sivec.

Večer se je nato nadaljeval še v preddverju Kulturnega doma Sveti Tomaž, kjer so obiskovalci z Ivanom Sivcem tudi poklepetali in, morda tudi za darilo, kupili še kakšno njegovo knjigo.



Več v Kultura in izobraževanje