Otroci vrtca Mala Nedelja spoznavali vrednoto starega ljudskega običaja »PAMETIVA«

V zimskem času so se spomnili na »PAMETIVO« oz. tepežni dan, ki ga obhajamo vsako leto 28. decembra, običaja, ki ga moramo ohraniti, še posebej na podeželju.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. december 2022 ob 12:39
»Pametiva« v vrtcu Mala Nedelja

»Pametiva« v vrtcu Mala Nedelja

V vrtcu Mala Nedelja, v najstarejši skupini otrok 4 - 6 let, smo že v jesenskem času obujali spomine in namenjali svoj čas starim običajem, vrednotam naših prednikov, naše preteklosti.

V zimskem času smo se spomnili na »PAMETIVO« oz. tepežni dan, ki ga obhajamo vsako leto 28. decembra, običaja, ki ga moramo ohraniti, še posebej na podeželju.

V ta namen smo že sredi decembra v goste povabili domačega mojstra v pletenju KORBOČEV, g. Stanka Soveca. Skupaj z njim smo se preizkusili v pletenju korbočev iz 8 vrbovih šib. Korboči so nas počakali nekaj dni, ko so se nam v vrtcu pridružili člani Kulturnega društva Anton Krempl, saj so nam na prijeten način prikazali tepežkanje s korbočem in seveda tudi, kaj sledi po tem - dobiti kak dar (kovance, sadje, bonbone, piškote). Gospa Milica Zmazek nam je prebrala tudi pesem PAMETIVA, pesem v narečju iz knjige Jelke Vrbnjak z naslovom Kontrastje v jeseni.

Preko videoklica se nam je pridružil tudi domačin, etnolog Tadej Murkovič, ki nam je povedal veliko zanimivosti o » pametivi«. Izvedeli smo, da je to dan OZ. PRAZNIK NEDOLŽNIH OTROK, ko imajo otroci pravico nežno udariti odrasle z vrbovo šibo ali korbočem. Dopoldan morajo to opraviti otroci, popoldan pa še odrasli, predvsem možje. Pri tem pa ne smemo pozabiti na besede: »FRIŠKI BOTE, ZDRAVI BOTE, PA VSAKŠO NEDELO K MEŠI HOTE.«

Otroci so bili zelo navdušeni ob spoznavanju starega prleškega običaja »pametive«, le redki so predtem vedeli, kaj to pomeni. Prav vsi pa so z velikim veseljem ponesli svoje korboče domov, da jih predstavijo svojim domačim in z njimi nadaljujejo prleško tradicijo starih običajev.

Zapisala: Silvija Filipič



Več v Najmlajši