Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, so. p. najboljši mladinski center v Sloveniji

Predstavniki bili povabljeni na dvostransko srečanje na URSM v Ljubljano.

Prlekija-on.net, petek, 30. december 2022 ob 11:29
Mladinski center Prlekije

Mladinski center Prlekije

Mladinski center Prlekije je od leta 1994, ko je bil uradno ustanovljen, skupaj s programskimi ustvarjalci, mladimi generacijami ter partnerskimi NVO ter tudi v medgeneracijskem sožitju in koristnikov programsko-projektnih brezplačnih aktivnosti od blizu in daleč, prehodil dolgo in uspešno pot. Že desetletje se po kakovosti uvršča v sam vrh mladinskih centrov v Sloveniji. Letošnje leto se je glede na število pridobljenih točk in posledično odobrenih sredstev za dve leti na Javnem pozivu za sofinanciranje programov mladinskega dela v letih 2022 in 2023, ki ga razpisuje Urad RS za mladino, umestil na prvo mesto v državi. Vseh organizacij v Sloveniji, ki so se prijavile za programska sredstva »mladinski centri«, je bilo tokrat kar 65.

Merila, na podlagi katerih so se v sklopu Javnega poziva dodeljevale točke, so obsegala presojanje o:
- kakovosti, utemeljenosti, obsegu in vrednotenju programa mladinskega dela,
- stopnji udeležbe mladih pri oblikovanju, izvajanju in vrednotenju programa,
- učinkih na posameznika, posameznico,
- vključenosti mladih z manj priložnostmi,
- kakovosti uporabljanih metod dela,
- nivoju usposobljenosti in kompetencah zaposlenih mladinskih delavcev,
- stopnji podpore in sodelovanja v mladinskemu delu v lokalnem, regionalnem, nacionalnem in mednarodnem prostoru,
- obsegu in rezultatih informiranja mladih ter komuniciranja z javnostmi,
- finančni učinkovitosti programa.

MCP je bil nedavno povabljen na dvostransko srečanje z v. d. direktorice Urada RS za mladino (URSM), mag. Tino Kos. Udeležili so se ga Tamara Brumen in Tadeja Muršič, nosilki in vodji mladinskih programov in projektov ter programsko projektni vodja organizacije Rudi Stegmüller. S strani URSM se je srečanja poleg direktorice udeležil še prizadevni in predani sodelavec Aleš Susman. Pogovor je stekel o delu MCP od ustanovitve dalje, med in po epidemiji ter o nadaljnjih načrtih razvoja organizacije kot tudi o prihodnosti mladinskega dela nasploh v Sloveniji. URSM je delo MCP pohvalil in ocenil, da je na srečanju pridobil veliko koristnih informacij. Vzpodbudna je sistematičnost in konstantno delovanja, inovativni pristopi, razvoj izobraževalnih metod , samooskrbna naravnanost (lastni samooskrbni vrt in kmetija, samooskrbna sončna elektrarna), zalaganje za razvoj slovenskega podeželja in širšo pokrivanje območja, saj je lokacija in celoten obsežen kompleks na stičišču podravsko-pomurske regije in dejansko na podeželju ter tudi že uspešno realizirane mladinske mednarodne mladinske aktivnosti, vključevanje mladih v vse najrazličnejše vsebinske oblike angažiranja vključno tudi v ERPS ter tako v slovenske sile zaščite in reševanja ter tudi v uspešno medgeneracijsko sožitje, povrh pa je velik uspeh nenazadnje neodvisnost samega delovanja in uspešno uresničevanje izhodiščne vizije. Oba sogovornika sta bila tudi povabljena na obisk Prlekije ter so jima predstavniki MCP-ja izročili Monografijo Prlekije ter knjigo Analiza rezultatov ankete med mladimi.

Na Uradu za mladino Republike Slovenije zastopajo interese mladinskega sektorja in mladinskega dela s tem, ko v vlogi glavnega usklajevalca vseh aktivnosti politike glede mladih zagotavljamo ukrepe, ki celovito urejajo položaj mladih v Sloveniji. Spremljajo položaj mladih in učinke vseh izvedenih ukrepov za večjo vključenost potreb in interesov mladih pri oblikovanju politik. Urad, ki deluje od leta 1991 kot organ v sestavi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je državna avtoriteta na področju mladinskega dela, pri oblikovanju mladinskih politik pa ohranja relativno samostojen položaj, med drugim zagotavlja tudi finančno podporo mladinskim programom in programom za mlade ter spodbuja raziskovalno delo na področju mladine.

Urad aktivno sodeluje s pristojnimi ministrstvi znotraj in institucijami RS kot tudi s pristojnih organih Evropske unije, Svetu Evrope in drugih mednarodnih povezavah, ki se ukvarjajo z urejanjem položaja mladih, in tudi z mednarodnim sodelovanjem zagotavlja, da se s krepitvijo mladinskega sektorja v Sloveniji uresničujejo cilji mladinske politike tudi na evropski ravni.

Urad za mladino kot pristojna nacionalna avtoriteta skrbi za izvajanje programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, ki spodbujata mlade k aktivni udeležbi in mednarodnemu sodelovanju. Mladinska politika v Republiki Sloveniji je ena najbolj spreminjajočih, celovitih in za prihodnji razvoj odločilnih politik. Na uradu pozorno spremljajo družbene spremembe in soustvarjajo ustrezne možnosti za oblikovanje potrebnih ukrepov v okviru sektorskih politik, še posebej na področjih, ki so bistvena za urejanje položaja mladih: od zagotavljanja zaposlovanja, spremljanja pojava novih oblik zasvojenosti, socialne izključenosti in podobno.

Posebno pozornost namenjajo tudi krepitvi organiziranega in strateško vodenega strukturiranega dialoga z mladimi, povečevanju kakovosti mladinskega dela in večjemu poznavanju mladine.

Urad za mladino tudi opravlja strokovne, organizacijske in administrativne naloge za Svet Vlade RS za mladino.

V Mladinskem centru Prlekije ocenjujejo, da je leto 2022 bilo za organizacijo izredno uspešno in da je bila po svojih 28 letih organizacija lepo in pošteno prepoznana v državnem merilu. Letos so svoje pozitivne izkušnje delili z mladimi tudi prvič na javni predstavitvi v okviru Nacionalnega mladinskega posveta v Ljubljani, zaključili lastne namestitvene prostore za nemotene mednarodne mladinske izmenjave, v okviru kompleksa MCP-ja je bil izveden regijski pomurski mladinski posvet pod taktirko URSM in Mreže Mama, vzpostavili pa so tudi zeleno smer delovanja z nadgradnjo lastnega samooskrbnega vrta in kmetije, katerih proizvode namenjajo tudi humanitarni dejavnosti ter pridobivanjem sončne energije za lastno električno samooskrbo. V Mladinskem centru Prlekije so prav Uradu Republike Slovenije za mladino zelo hvaležni za dosedanje, dolgoletno zanesljivo in uspešno partnerstvo, ki je pomembno pripomoglo k doseženim uspehom in uresničevanjem izhodiščne vizije razvoja.

Tekst: David Brumen
Foto: mag. Andraž Zgonc



Več v Kultura in izobraževanje