Ministrica Tanja Fajon predala reševalni vozili za Ukrajino

Doslej je Ministrstvo za zunanje zadeve na zaprosilo ukrajinske strani namenilo že 580 tisoč evrov za nakup reševalnih vozil.

Prlekija-on.net, petek, 30. december 2022 ob 18:40
Predaja reševalnih vozil za Ukrajino

Predaja reševalnih vozil za Ukrajino

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je veleposlaniku Ukrajine v Republiki Sloveniji Andriju Taranu v petek na sedežu podjetja Medicop v Nemčavcih pri Murski Soboti predala dve reševalni vozili, ki ju Slovenija donira Ukrajini. Poudarila je, da Slovenija z nujno humanitarno pomočjo podpira Ukrajino od prvega dne vojne in veleposlaniku zagotovila nadaljnjo pomoč in solidarnost z ukrajinskim prebivalstvom.

"Slovenija je na strani Ukrajine. Na različne načine, tudi z diplomatskimi prizadevanji, predvsem pa z otipljivo materialno pomočjo želimo ukrajinskemu narodu pomagati po svojih najboljših močeh; oprema za reševanje življenj je pri tem na prvem mestu. Srčno si želim, da bi reševalni vozili v Ukrajini kmalu služili zgolj v mirnodobnih časih", je ob predaji donacije povedala ministrica.

Doslej je Ministrstvo za zunanje zadeve na zaprosilo ukrajinske strani namenilo že 580 tisoč evrov za nakup reševalnih vozil. Vrednost prvih dveh, v skladu z mednarodnimi standardi opremljenih reševalnih vozil tipa B, ki sta bili predani tokrat, je 210 tisoč evrov in bosta v Ukrajino odpeljani v naslednjih dneh. Tretje reševalno vozilo, tipa C, opremljeno s transportnim inkubatorjem in drugo potrebno reševalno opremo za zahtevne prevoze prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, bo v Ukrajino odpremljeno najkasneje do aprila prihodnje leto. Ob tem je ministrica Fajon poudarila pomen slovenske humanitarne pomoči:

Slovenija je Ukrajini doslej prispevala najmanj 4,3 milijona evrov humanitarne pomoči ter še dodaten milijon evrov za humanitarni projekt ukrajinskega predsednika Zelenskega "Žito iz Ukrajine". Dosedanja pomoč Ukrajini predstavlja največji humanitarni prispevek Slovenije v zadnjem desetletju. Zaradi pomoči Ukrajini Slovenija ni zmanjšala nujne humanitarne pomoči drugje po svetu, temveč je znesek slednje v preteklem dveletnem obdobju podvojila.

V Medicopu letos dosegli pomembne poslovne mejnike

Podjetje Medicop d.o.o. je z lastnimi razvojnimi oddelki in proizvodnjo že 45 let prisotno tako na slovenskem kot tudi na globalnem trgu na področju medicinske opreme in reševalnih vozil.

Izpostaviti velja, da so se strateško, predvsem v segmentu reševalnih vozil, zadnja štiri leta usmerjali na nove trge, analizirali njihove tehnološke pristope in preučevali potrebe reševalnih služb z namenom, da bi lahko ponudili razvojno inovativna, funkcionalna, predvsem pa ergonomsko oblikovana in varna reševalna vozila s pomembnimi aerodinamičnimi lastnostmi.

V letu, ki se izteka so dosegli pomembne poslovne mejnike. Na trgih Nemčije, Nizozemske in Švice so se uveljavili kot kakovostni proizvajalec reševalnih vozil, ki zna prisluhniti potrebam uporabnika in na temeljih dolgoletnih izkušenj ter drznih tehnoloških idej ponuditi fleksibilne rešitve, ki jih lahko uspešno implementirajo tudi na ustaljenih trgih Hrvaške, Avstrije in Slovenije.

Reševalni vozili ProSaver CR in CitySaver CR sta izdelani v skladu s standardom EN 1789: 2020. ProSaver CR je sinonim najsodobnejših razvojnih rešitev, inovativnih tehnologij, varnosti, dizajna in odlične svetlobne signalizacije. Ekipa strokovnjakov podjetja Medicop je v sodelovanju z reševalci in strokovnjaki za varnost v prometu ustvarila najsodobnejše reševalno vozilo, ki lahko kljubuje najekstremnejšim razmeram reševalnih služb.

CitySaver CR je kompaktno in dinamično zasnovano reševalno vozilo, ki obenem nudi izjemno funkcionalnost in udobje. Namenjeno je prevozu pacientov na daljše razdalje, zato je v njegovem primeru ključnega pomena dovršen ergonomski dizajn notranjosti, ki zdravstvenemu osebju v vsakem trenutku zagotavlja popolno podporo za kakovostno oskrbo pacienta.

Podjetje Medicop poleg reševalnih vozil proizvaja tudi medicinsko opremo, na področju katere so iztekajoče se leto zaznamovali z novimi aparati za kisikovo terapijo EQSens in s tem zaključili pomemben razvojni cikel, ki bo nadgradil prodajo medicinske opreme v več kot šestdesetih državah po svetu.

Lansko leto priključili še blagovno znamko Podlunšek

Obenem pa so dvema omenjenima stebroma lansko leto priključili še blagovno znamko Podlunšek. Pod njenim okriljem nastajajo rekreacijska vozila oziroma kabine za pickup vozila s katerimi so postali pomemben proizvajalec v svetu karavaninga. Hkrati so na osnovi razvojnih ter proizvodnih sinergij nove investicije in širitev uspešno implementirali v vse tri programe.

V letu 2023 podjetje Medicop vstopa v jubilejno leto. 1978. leta se je namreč pričela proizvodnja medicinske opreme, hkrati pa sta ustanovitelja Sandi in Zdenka Podlunšek že takrat smelo razmišljala o vsem, kar je podjetje danes in v kar se bo, po strateško zastavljenih ciljih, razvijalo v prihodnje.

Generalni direktor podjetja Medicop Peter Podlunšek je ob tej priložnosti izpostavil: "V podjetju Medicop smo v vsem 45. letnem obdobju nemalokrat humanitarno pristopili lokalnemu okolju, Sloveniji in svetu. Tudi tokratna gesta je prispevek podjetja Medicop k humanitarnemu koraku MZZ in reševanju kriznih razmer v Ukrajini. Ponosni smo, da je MZZ prepoznalo odličnost domačega podjetja in nam omogočilo sodelovanje. Tako se je humanitarna gesta razširila na celotno verigo ljudi, tudi naših zaposlenih, ki so sodelovali pri izdelavi reševalnih vozil."

Generalni direktor podjetja Medicop Peter Podlunšek je ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon predal ključe reševalnega vozila CitySaver CR in reševalnega vozila ProSaver CR, ki sta proizvedena v Sloveniji, plod slovenskega znanja in delo podjetja, ki podpira slovensko gospodarstvo ter trenutno zaposluje 142 slovenskih državljank in državljanov.



Več v Gospodarstvo