Najcenejše grafične kartice RTX 3080, 3070, RTX 3060Ti in druge grafične kartice na Komponentko.si

Oglasno sporočilo, četrtek, 5. januar 2023 ob 15:24

Po dolgih dveh letih si lahko svet iger končno oddahne. Zakaj? Rudarjenje kriptovalut je vsaj za zdaj v zatonu, kar pomeni, da so najnovejše grafične kartice, ki smo si jih tako dolgo želeli, končno na voljo po poštenih cenah.

Po mučnem obdobju, ko je bila grafična kartica vredna več kot spodoben računalnik, nas zdaj čakajo slajše težave. Katero grafično kartico izbrati? Grafične kartice AMD ali grafične kartice Nvidia? RTX 3080, RTX 3070 ali RTX 3060Ti? Morda najnovejšo grafično kartico Nvidia RTX 4090 ali RTX 4080 ali RTX 4070? So grafične kartice AMD RX 7900 XTX ali RX 7900 XT cenovno ugodnejša izbira? Kje v Sloveniji lahko dobim najugodnejše grafične kartice? Zakaj je Komponentko.si ena najboljših računalniških trgovin v Sloveniji? Ali so rabljene grafične kartice vredne zaupanja? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili v nadaljevanju, zato ostanite z nami.

rabljene grafične kartice nove grafične kartice komponentko računalniška trgovina ljubljana

Katera grafična kartica je primerna za vaše potrebe?

Še pred nekaj meseci sta bila AMD in Nvidia edina dva konja v grafični dirki. Zdaj je v boj vstopil Intel, ki se je oprl na svoje dolgoletne izkušnje pri proizvodnji procesorjev. Večja konkurenca je vedno odlična novica za potrošnike, vendar morajo Intelove grafične kartice preskočiti še nekaj ovir. Trenutno Intelove grafične kartice ne morejo konkurirati dolgoletnemu razvoju dveh grafičnih velikanov. Intel se spopada s težavami z gonilniki in nekonkurenčno strojno opremo. Kljub temu držimo pesti, da bodo v naslednjih nekaj letih izboljšali svoje grafične kartice in ostali pri trenutni maloprodajni ceni, ki je njihova največja prednost.

Do nadaljnjega ostajajo grafične kartice AMD in Nvidia edina smiselna izbira, vsaj za resne igričarje. Pri izbiri grafične kartice se je treba zavedati omejitev druge strojne opreme. Najpomembnejši so zmogljivost procesorja ter ločljivost in hitrost osveževanja monitorja. Nič ne pomaga najnovejša grafična kartica Nvidia RTX 4090 s 24 GB pomnilnika VRAM ali paradni konj AMD RX 7900 XTX, če se še vedno zanašate na starejši procesor, ali monitor, ki podpira frekvenco osveževanja 75 Hz in ločljivost 1080p. Pri izbiri grafične kartice bodite pametni.

  • Za igranje iger v ločljivosti 4K boste potrebovali najboljše grafične kartice, ki jih lahko ponudite.

    • Zelena ekipa (Nvidia) ima kar nekaj kandidatov: RTX 3090, RTX 3090Ti, RTX 3080, RTX 3080Ti, Titan RTX ter nedavno predstavljeni RTX 4090 in RTX 4080. Slednji bi teoretično lahko omogočali tudi igranje iger v ločljivosti 8K, čeprav jih nekoliko otežuje pomanjkanje podpore za DisplayPort 2.1.

    • Rdeča ekipa (AMD) je z zadnjima dvema generacijama grafičnih kartic popestrila trg. Prihajajoča serija grafičnih kartic 7000 bo dodatno okrepila zeleno ekipo. Grafične kartice AMD za igranje iger 4K: Radeon RX 6900 XT, RX 6800 XT ter pravkar predstavljeni RX 7900 XTX in RX 7900 XT.

  • Za igranje iger v ločljivosti 1440p in VR boste potrebovali tudi grafične kartice višjega razreda.

    • Nvidia: RTX 3070Ti, RTX 3070, RTX 3060Ti, RTX 3060, RTX 2080, RTX 2080Ti in vse različice Super.

    • AMD: RX 6800, RX 6700 XT, RX 5700 XT, Radeon VII, RX Vega 64.

  • Za igranje iger v ločljivosti 1080p z visokimi frekvencami osveževanja zadostujejo kartice srednjega razreda.

    • Nvidia: RTX 3050, RTX 2060, GTX 1660, GTX 1660 Super, GTX 1070 in podobne grafične kartice.

    • AMD: RX 6700, RX 5700, RX 5600 XT, RX Vega 56, RX 6500 XT in podobne grafične kartice.

Katera slovenska računalniška trgovina ima najcenejše grafične kartice?

V Sloveniji je računalniška trgovina skoraj za vsakim vogalom, vendar to ne pomeni, da je ponudba povsod enaka. Cene in ponudba na splošno se med (spletnimi) računalniškimi trgovinami zelo razlikujejo. Zagotovo se sprašujete, kje se skrivajo najcenejše grafične kartice. Ena najboljših v Sloveniji je računalniška trgovina Komponentko.si. Njihovo ponudbo preverite na: https://www.komponentko.si/racunalniske-komponente/graficne-kartice/

Ne le, da boste našli najcenejše grafične kartice za vsak rang računalniških iger, našli boste tudi nove in rabljene grafične kartice, ki iščejo novega igričarja. Morda boste ob besedah "rabljene grafične kartice" postali skeptični. Strah je nepotreben. Zahvaljujoč naprednim proizvodnim procesorjem lahko grafične kartice vzdržijo velike obremenitve tudi do 10 let ali več. Verjetneje se boste za zamenjavo grafične kartice odločili, ker želite več zmogljivosti, kot pa zato, ker bo odpovedala zaradi napake v strojni opremi. V primeru, da se zgodi najhujše, pa vam vedno pomaga garancija, tudi pri rabljenih grafičnih karticah.

grafična kartica nejcenejša najugodnejša računalniška trgovina komponentko ugodna poceni

Komponentko.si za nove grafične kartice ponuja privzeto tovarniško garancijo (1 leto ali več). Tako zelo so prepričani v zanesljivost in kakovost svojih izdelkov, da tudi za rabljene grafične kartice velja 1-letna garancija. Le malo prodajalcev se odloči za takšno potezo, zato jo iskreno pozdravljamo. Vendar se sprašujemo, od kod to zaupanje v njihove izdelke?

Odgovor se skriva v njihovih metodah testiranja, s katerimi preizkušajo vse grafične kartice, ki jih kupijo. Izvajajo tri teste. Najprej izvedejo program 3DMark, s katerim preverijo pravilno delovanje DirectX 12/11, delovanje v ločljivosti 4K in delovanje podpornih tehnologij, kot sta Ray-Tracing in FRS.

FurMark je med računalniškimi navdušenci dobro poznan program. S tem programom lahko strokovnjaki grafično kartico obremenijo do polne obremenitve, preverijo njeno obnašanje in raven temperature ter ali je grafično jedro v optimalnem stanju ali ne.

MSI Afterburner je še en podoben program za preizkušanje in spreminjanje grafičnih nastavitev. V večini primerov ga uporabljajo za preverjanje delovanja ventilatorjev in se prepričajo, da ni neželenih robotov.

Ena od možnosti za nakup grafične kartice je nakup starih kartic ali zamenjava starih kartic za nove. Če vam doma na primer leži kartica GTX 1050, jo lahko predložite ob nakupu nove grafične kartice in Komponentko.si bo še dodatno znižal že tako konkurenčne cene.

Kako zanesljive so rabljene grafične kartice z garancijo in rabljeni računalniki?

Ali so rabljene grafične kartice z garancijo zanesljivejše od novih? Ali je to sploh mogoče? Nakup nove grafične kartice nam daje občutek neokrnjene kakovosti, kar je privlačno za vsakega uporabnika. Vendar so številne študije pokazale, da se večina okvar pojavi že po nekaj mesecih uporabe. Ko rabljena grafična kartica ali katerakoli druga računalniška komponenta prvič vžge svečko, se možnost okvare bistveno zmanjša ali skorajda zmanjša na nič.

Torej, ne samo, da rabljene grafične kartice z garancijo ponujajo najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo, temveč ste lahko prepričani, da vam bodo služile še vrsto let. Enako odličnost lahko najdete tudi pri rabljenih računalnikih, ki jih prav tako najdete na Komponentko.si. Dokaz, da rabljene komponente in rabljeni računalniki zagotavljajo dolgoletno zadovoljstvo, so pričevanja uporabnikov, ki so se odločili za nakup rabljenih računalniških komponent.

gaming računalniki komponentko računalniška trgovina ljubljana odkup in prodaja računalnikov

Možnost nakupa grafične kartice na obroke

Novi ali rabljeni računalniki so lahko velik finančni zalogaj, odvisno od tega, kakšne igre iščete. Za brezskrben nakup lahko grafično kartico kupite na obroke pri Komponentko.si. Na obroke lahko plačujete prek sistemov LeanPay, 1Stavno in Diners. Kaj pa nakup igralnega računalnika na obroke? Brez skrbi, za vse izdelke v spletni trgovini Komponentko veljajo enaki pogoji.

Odkup računalniške opreme in Odkup rabljenih računalnikov

Morda ste od prijateljev že večkrat slišali: "Sestavi računalnik, ker boš dobil boljše komponente za nižjo ceno". To je res, vendar se mnogi uporabniki ne želijo ukvarjati s sestavljanjem računalnika in vsemi možnimi tveganji. Nič ni narobe, če imate računalnike že na zalogi, zlasti tiste, ki jih najdete na Komponentko.si.

Njihove sestavljene računalnike konfigurirajo največji računalniški zanesenjaki, zato ste lahko prepričani, da za svoj denar dobite najboljše komponente. Gaming računalniki so tudi optimalno konfigurirani, tako da lahko svoje najljubše igre igrate v visoki ločljivosti vsaj naslednjih 5 let.

Če niste prepričani, da ste sposobni sami sestaviti računalnik, lahko svoje želje zaupate njihovim mojstrom, ki vam bodo dostavili popolnoma sestavljen računalnik.

gaming računalnik ljubljana odkup računalnikov prodaja računalniške opreme računalniška trgovina

Tako kot pri grafičnih karticah so tudi rabljeni računalniki povsem legitimna izbira. Predstavljajte si, da ste pred nekaj leti kupili zmogljiv igralni računalnik in vam je zvesto služil. Zdaj ste se odločili, da želite nekaj novejšega. Zakaj bi pustili, da se na njem nabira prah, če ga lahko prodate in mu podaljšate življenjsko dobo.

Komponentko.si ponuja odkup računalnikov in računalniške opreme. Dobili boste pošteno ceno in si olajšali nakup nove računalniške opreme.

Če pa se boste računalnika lotili sestavljati sami, si preberite njihov vodič: Kako sestaviti računalnik?



Več v Gospodarstvo