Zaradi obrezanega drevja se je med ljutomerskim Gibanjem Svoboda in SD-jem razvnela »Facebook debata«

Ljutomersko Gibanje Svoboda je zmotilo obrezovanje dreves pred ljutomerskim sodiščem. V SD Ljutomer pa so se nato čudili, da jih moti obrezovanje dreves, ne moti pa jih namera njihovega ministra, glede ukinitve dežurnih ambulant, tudi v Ljutomeru. Nato so se ponovno odzvali pri Svobodi...

Prlekija-on.net, torek, 17. januar 2023 ob 11:15
Povod v izmenjavo mnenj je bilo obrezano drevje pred ljutomerskim sodiščem, foto: Gibanje Svoboda Ljutomer

Povod v izmenjavo mnenj je bilo obrezano drevje pred ljutomerskim sodiščem, foto: Gibanje Svoboda Ljutomer

Pred dnevi so ljutomerski gasilci na zaprosilo okrajnega sodišča v Ljutomeru, obrezali drevesa pred sodiščem. Obrezali naj bi jih zato, ker so krošnje segale preblizu stavbe sodišča in tako predstavljale nevarnost za mimoidoče.

Obrezana drevesa so nato zmotila ljutomersko Gibanje Svoboda do te mere, da so na svoji Facebook strani objavili poziv medobčinskemu inšpektoratu. "Odločitve o obrezovanju dreves na javnih površinah niso v pristojnosti vodstva sodišča. Obrezovanja mestnih dreves se ne naroča društvom za zaščito in reševanje.
Obrezovanje mestnih dreves bi moralo biti v domeni javne službe, ki zaposluje ustrezne strokovnjake z znanjem arboristike in poznavanjem evropskih pravil za obžagovanje dreves (EAC)
," so ob tem zapisali ter dodali, da od Medobčinskega inšpektorata pričakujejo, da bo "na nestrokovno samovoljno odločitev vodstva ljutomerskega sodišča ustrezno reagiral". "Ko bo v okviru Občinskega sveta ustanovljen Odbor za varstvo okolja in urejanja prostora, bodo naši predstavniki širše naslovili to temo," so še dodali.

POZIV MEDOBČINSKEMU INŠPEKTORATU Odločitve o obrezovanju dreves na javnih površinah niso v pristojnosti vodstva...

Objavil/a Gibanje Svoboda Ljutomer dne Sobota, 14. januar 2023
Zgradbo NMP Ljutomer so lani v celoti prenovili in nadgradili

Ponovni predlogi o ukinjanju dežurnih ambulant. Tudi v Ljutomeru, kjer pa bodo storili vse, da do tega ne pride.


SD čudi, da jih moti obrezovanje dreves, ne pa morebitna ukinitev dežurnega zdravnika

Zapis Svobode Ljutomer pa je nato zmotil ljutomerski SD, ki so izjavo prav tako zapisali na svoji Facebook strani, in se ob tem čudili, da Svobodo moti obrezovanje dreves, ne moti pa jih namera njihovega ministra, glede ukinitve dežurnih ambulant, tudi v Ljutomeru: "Na ljutomerskem sodišču so se odločili za odstranitev vej dreves katerih krošnje so segale preblizu stavbe sodišča in tako predstavljale nevarnost za mimoidoče.
Odstranitev vej so varno izvedli naši prostovoljci - ljutomerski gasilci.
Način izvedbe je zmotil ljutomerske svetnike iz vrst stranke Svoboda do te mere, da k ukrepanju pozivajo inšpekcijske službe.
Zanimivo, da te iste ljudi ni zmotila namera njihovega ministra Loredana in njegovih veleumnih svetovalcev, da med drugimi tudi Ljutomer ostane v nočnem času in med dela prostimi dnevi brez zdravnika
," so ob tem zapisali. K zapisu so dodali še pomenljive ključnike #oportunizem, #dežurnega_zdravnika_ne_damo, #ne_ruši_to_kar_JE_DOBRO

SD Ljutomer

Svoboda Ljutomer: poziv ni napad na izvajalce naročila, temveč poziv, da naročniki spoštujejo pravne akte

Ni trajalo dolgo, da so se na zgornji zapis SD-ja odzvali v Svobodi Ljutomer ter zapisali, da "bolj od vaših nelogičnih argumentov nas boli vaša brezčutnost ob pogledu na cel sklop uničenih dreves na javni zeleni površini." Ob tem so podali še nekaj pojasnil:

"1. Naš poziv medobčinskemu inšpektoratu ni napad na izvajalce naročila, temveč poziv, da naročniki spoštujejo pravne akte in pred poseganjem v naravo pridobijo mnenja ustreznih strokovnih služb, kot to določa Odlok o razglasitvi in zavarovanju naravnih območij in spomenikov narave na območju občine Ljutomer. Nihče izmed funkcionarjev nima pristojnosti, da pokliče prostovoljno gasilsko društvo, ker je sam ocenil, da je treba drevesa na javnih površinah obrezati ali odstraniti. Naši prostovoljni gasilci odlično opravljajo svoje delo pri zaščiti in reševanju tako na lokalni ravni kot tudi po Sloveniji (npr. lani na Krasu). Ni dvoma, da se bodo vedno z veseljem in dobronamerno odzvali na prošnje občanov. A skrb za mestna drevesa je v pristojnosti javne službe, ki pozna arboristično stroko. Če kdo, bi to moral vedeti pravnik, ne prostovoljno gasilsko društvo.
2. Ne vidimo korelacije med opozorilom na kršenje občinskih odlokov o urejanju prostora in delovno verzijo predloga o reorganizaciji nujne medicinske pomoči, ki ni bila niti objavljena za javno razpravo niti potrjena s strani ministra. Oportunistična se zdi vaša populistična objava, ki preusmerja pozornost od naslovljene težave. V zvezi z ukinitvijo nočnega dežurstva v ZD Ljutomer delimo stališče naše poslanke, ki se zavzema ne le za ohranitev dežurstva, temveč tudi za pridobitev statusa SUC. Morda vam to lahko potrdi član vaše svetniške skupine, ki jo je sam srečal v ZD Ljutomer, kjer se je sestala z direktorjem in zdravstvenim kadrom, s katerim so tudi skupaj predstavili argumente na Ministrstvu za zdravje
."

"Če v prihodnje želite, da se odzivamo na vaše objave, nas lahko @ označite. Vaše FB strani namreč dnevno ne spremljamo, saj ne ponuja lokalnih vsebin, temveč strankarsko propagando vaših ministrov," so še dodali ob koncu zapisa.

Spoštovani SD Ljutomer! Bolj od vaših nelogičnih argumentov nas boli vaša brezčutnost ob pogledu na cel sklop uničenih...

Objavil/a Gibanje Svoboda Ljutomer dne Torek, 17. januar 2023

Verjetno bo temu sledil še kakšen odziv. Bi pa na tem mestu bilo primerno, da se vsi svetniki vsedejo za isto mizo in se o teh temah pogovorijo, kot se spodobi. V dobro vseh občanov in občank, ki so jim zaupali svoje glasove.



Več v Politika