Ponekod je vodo zaradi obilnih padavin potrebno prekuhavati

Zaradi suma na onesnaženje pitne vode zaradi obilnih padavin, je potrebno vodo za pitje, kuhanje in pripravo hrane prekuhavati v skladu z navodili NIJZ.

Prlekija-on.net, četrtek, 19. januar 2023 ob 19:49
Vodo je potrebno prekuhavati

Vodo je potrebno prekuhavati

Javno podjetje Prlekija uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodnega vira Vratja vas v občini Apače obvešča, da je zaradi suma na onesnaženje pitne vode zaradi obilnih padavin, potrebno vodo za pitje, kuhanje in pripravo hrane prekuhavati v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ukrep velja od četrtka 19.1.2023 do preklica.

Ukrep prekuhavanja pitne vode velja za uporabnike pitne vode v naslednjih naseljih:

- Drobtinci
- Grabe
- Podgorje
- Pogled
- Stogovci
- Vratja vas
- Spodnje Konjišče
- Zgornje Konjišče
- Žiberci

Navodila za prekuhavanje vode: Ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri (3) minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur.

Navodila NIJZ najdete tudi tukaj.



Več v Gospodarstvo